La doar 17 ani, Vlad Bereholschi, un tânăr proaspăt intrat în domeniu, a reușit să obțină două premii la concursul de fotografie #ZiDeRomânia, organizat de Raiffeisen Bank pentru a marca Ziua Națională a României. Concursul s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile și a reușit să stârnească interesul a peste 1.000 de participanți. Fotografi din toate colțurile țării, începători sau experimentați, și-au încărcat cea mai bună creație pe Instagram, cu hashtagul #ZiDeRomânia, pentru a prezenta frumusețile țării descoperite în anul 2020.
„Imaginile postate de concurenți au fost agregate pe un hashtag wall dedicat din platformă și pot fi vizualizate în secțiunea Explorator a platformei Raiffeisen Art Proiect”.
Juriul a fost format din personalități ale domeniului, precum Vlad Eftenie, arhitect și fotograf, Sorin Onișor, fotograf, și Jeno Major, fotograf, alături de Steven van Groningen, pasionat de fotografie. Reprezentanții aleși de către Raiffeisen Bank au desemnat cele trei fotografii câștigătoare, a patra premiantă fiind aleasă public prin numărul de like-uri obținut. Vlad Bereholschi s-a bucurat să fie câștigătorul a două dintre premii, atât cel de popularitate, cât și cel ales de juriu, primind astfel două vouchere eMAG în valoare de 1.000 de lei.
„Anul acesta am așteptat mai mult ca niciodată încetarea restricțiilor de călătorie. Interne, pentru că aveam așa poftă să străbat țara pe noi trasee. Am făcut-o cu poftă, am stat aproape doar pe drum, explorator. Ce am descoperit odată cu #ZiDeRomania este că nu am fost singur. Peste 1.000 de fotografii cu România descoperită în 2020 de utilizatorii Instagram au intrat în procesul de jurizare. Cele mai multe dintre ele ne-au arătat că s-a deschis o altă privire către lumea din care facem parte, învățând să o prețuim mai mult”, afirmă fotograful Vlad Eftenie, membru al juriului.
„Întreaga mea viață am stat pe coclauri. Am crescut la țară, apoi am fost profesor într-un sat din Câmpia Bănățeană, arheolog, etnograf și antropolog vizual, ca să rămân apoi fotograf al satului românesc. Ce fac este să găsesc emoție și poveste acolo unde ele îndrăznesc încă să se arate. #ZiDeRomania m-a surprins plăcut tocmai pentru că am regăsit această emoție în multe postări înscrise în competiție”, declară fotograful Sorin Onișor, și el membru al juriului.
În urma deciziei de a participa la concursul de fotografie, Vlad Bereholschi a întâmpinat și câteva probleme: „S-au auzit discuții în legătură cu anul în care am reușit să fac fotografia, concursul susținând România frumoasă descoperită în 2020, poza mea fiind realizată la Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Porniți plugul, feți frumoși” de la Vatra Dornei, din anul 2019. Într-un final, juriul a ales câștigătorii în funcție de alte principii, nu după perioada realizării”, declară tânărul.
Subiectul imaginii a fost aspru criticat în mediul online: „Eros, braconaj și kitsch = tradiție? Circulă pe internet imaginea aceasta. Sărutul pătimaș al adolescenților este sarea și piperul capetelor de urși, hidos împăiate, ce atârnă de blănurile devenite costume. Costume de îndrăgostiți, firește. Bieții prunci! Sau sarea și piperul să fie mortăciunile? Aflu că imaginea este din Vatra Dornei, loc unde, acum ceva timp, straniul obicei de iarnă încă nu pătrunsese”.
Însă Vlad Bereholschi a primit numeroase comentarii pozitive din partea susținătorilor care l-au ajutat să treacă cu vederea „ceva la care nu știi dacă să râzi sau să plângi”, după spusele acestuia. Pasiunea acestui tânăr a luat amploare în urmă cu cinci ani, la începutul călătoriilor sale:
„Consider că fiecare persoană s-a născut cu un talent ce trebuie cultivat. În cazul meu este vorba despre arta fotografică. Deși primele semne ale acestei pasiuni s-au manifestat acum câțiva ani în timpul călătoriilor mele din Asia și Africa, abia acum am reușit să descopăr ce înseamnă cu adevărat. Aceasta nu implică doar utilizarea unor instrumente adecvate, ci presupune, în primul rând, timp și sentimente. Fotografia trebuie să creeze privitorului senzația de real și să nască în el emoții”, afirmă dorneanul Vlad Bereholschi pentru Monitorul de Dorna.
În luna februarie a anului 2019 a început colaborarea cu Monitorul de Dorna, un obiectiv atins în urma căruia este foarte mulțumit. La început de carieră fiind, Vlad susține că ocupația sa principală rămâne în continuare școala și după terminarea liceului are ca obiective țintă urmarea studiilor în domenii precum business și jurnalism.
Lasă un răspuns