Știrile zilei de5 noiembrie 2024

Organizația Tinerilor Dorneni. Tineri întorși la rădăcini pentru schimbarea viitorului în bine

Organizația Tinerilor Dorneni (OTD) este o asociație tânără, cu obiective mărețe, dar totuși realizabile. Un grup de tineri, majoritatea cu studii superioare și dosare impresionante, au reușit să pună bazele unei schimbări de viitor și de durată în municipiul Vatra Dornei.

Asociația s-a înființat în anul 2020 și a reușit până acum să întreacă așteptările localnicilor. Deși starea actuală în care ne aflăm împiedică orice tip de activitate ce presupune apropierea oamenilor, membrii extrem de inventivi și responsabili reușesc să ducă la bun sfârșit o mare parte din obiectivele propuse. Scopul asociației este de a reprezenta interesele comune ale tinerilor din Bazinul Dornelor și de a stimula participarea acestora la actul educațional și la viața socială și economică.

Seriozitatea reprezintă un punct forte al organizației, astfel că obiectivele principale se bazează pe reprezentarea tuturor tinerilor din Țara Dornelor; promovarea și apărarea demnității și intereselor tinerilor din Bazinul Dornelor, dezvoltarea autonomiei și autodeterminării comunității; identificarea, prin consultări, a problemelor specifice ale tinerilor din Bazinul Dornelor și implicarea în soluționarea lor; inițierea și sprijinirea de activități culturale, economice, sportive, de divertisment și sociale pentru tineri; elaborarea și implementarea de proiecte/programe specifice de inserție și reinserție socială.

Dar și dezvoltarea, susținerea, promovarea de centre de tineret, informare, consultanță și cercetare; dezvoltarea economică durabilă, protecția mediului, sănătății și protecția socială; derularea de programe/proiecte pentru protecția mediului, dezvoltarea agroturismului, ecoturismului și dezvoltarea voluntariatului.

Cât despre fondatori, se poate citi, atât în peisaj, postură și priviri, că sunt iubitori a tot ceea ce ține de natură. Născuți și crescuți în brațele munților, s-au întors acasă la maturitate pentru a dezvolta minunata Țară a Dornelor. Aceștia se pot lăuda cu studii superioare de o importanță deosebită și cu diplome în domenii vaste, precum Inginerie Electrică și Inginerie Mecanică, Farmacie, Hidrotehnică, Aviație, Economie, Graphic Design, Kinetoterapie și Artă Populară. Vor să aplice în orașul lor toate învățăturile adunate în decursul anilor și să ridice Vatra Dornei la un nivel demn de stațiune turistică.

Pe lângă membri fondatori și voluntari, organizația dispune de o serie de specialiști mereu pregătiți să intervină cu informații esențiale domeniului de activitate. Aceștia au susținut la începutul pandemiei o consiliere online cu informații, sfaturi și detalii importante: „Acest proiect a venit în sprijinul oamenilor pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă, iar specialiștii noștri au oferit sfaturi din domeniile: nutriție, psihologie, psihoterapie, kinetoterapie, medicina primară, farmacie și sport”, susțin purtătorii de cuvânt ai asociației.

Pe parcursul anului au reușit să susțină diferite activități caritabile, sportive și de relaxare, printre care se numără și „Coșul de primăvară”, proiect înființat de „Împreună Ajutăm Vatra Dornei”, care a beneficiat de susținerea Salvamont Vatra Dornei, Bucovina Off-Road, Crucea Roșie Vatra Dornei și Centrul de Publicitate Turistică pentru a sprijini familiile nevoiașe din Bazinul Dornelor.

Au continuat cu „Challenge pentru mișcare”, eveniment ce a avut ca scop provocarea tinerilor de a ieși la mișcare după încheierea perioadei de „stare de urgență”, făcând câte un traseu de drumeție sau cicloturism, acestea fiind recomandate de către Asociația Țara Dornelor, dar și cu construirea unei case într-o localitate vecină pentru o familie care dispune de o situație materială precară și concursul „Poartă ie cu mândrie”, în care participanții s-au fotografiat în principala piesă a costumului popular specific zonei.

Evenimentul „Seri de film la telescaun” s-a bucurat de un mare succes, tinerii dorneni răspunzând prompt și cu entuziasm la invitația celor două ediții. Locația stabilită, Telescaun Vatra Dornei, a fost ingenioasă și apreciată de numărul mare de participanți.

Într-un scurt interviu, Ștefan Chiriluș, vicepreședintele departamentului de marketing, membru fondator și pilonul principal în tot ceea ce ține de grafică și design a declarat că evenimentul „Seri de film la telescaun” a avut parte de succes datorită implicării extremiste de care atât membrii asociației, cât și voluntarii, au dat dovadă.

„Prima ediție a evenimentului a avut susținere financiară, dar și morală, din partea sponsorilor care colaborează cu asociația. La cea de-a doua ediție am reușit să ducem atmosfera la un alt nivel datorită surplusului financiar obținut din vânzările biletelor, tinerii exprimând reacții pozitive la ideea noastră”, declară acesta.

Seria evenimentelor se încheie cu ajutarea lui Moș Nicolae de Ziua Internațională a Voluntarilor, acțiune prin care membrii asociației au reușit să aducă un zâmbet pe fețele copiilor a căror familii sunt în situații materiale precare.

„Ideea a venit în urma discuțiilor pe care le-am avut la o ședință legată de faptul că nu se vor mai putea distribui pachete prin intermediul campaniei ShoeBox. Ne-am gândit că ar fi frumos să aducem zâmbete pe chipurile copiilor cu ocazia zilei de 6 decembrie, sărbătoare românească, așadar am cerut câteva recomandări din partea DSP pentru a ne asigura că vom putea livra pachetele. Ne-am mobilizat, iar în decursul a două săptămâni am cerut listele copilașilor nevoiași de la aproape toate primăriile din zonă. Am strâns sponsorizări, am făcut cumpărături și ne-am apucat de treabă”, susține reprezentanta secretariatului, Daniela Cicu.

Peste 300 de cadouri au fost livrate cu succes de către voluntari, fiind compuse din dulciuri și o scrisoare pe care Moș Nicolae a semnat-o înainte de a părăsi Țara Dornelor. Membrii OTD promit lansarea unor noi proiecte în anul 2021 și sunt extrem de determinați să își demonstreze abilitățile.

„Tot ceea ce fac pentru asociație fac din pasiune. La fel ca și colegii mei, aduc în ajutor resursele de care dispun și nu aștept nimic în schimb. Reacțiile pozitive pe care le primim din partea tinerilor dorneni sunt o plată mai mult decât valoroasă”, adaugă Ștefan Chiriluș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *