Știrile zilei de5 decembrie 2024

„Fluturul-Mârzoc” sau virusul care a îmbolnăvit un județ

„Fluturul-Mârzoc” va rămâne multă vreme un virus greu de definit, însă cert este că provine din subfamiliile de virusuri numite PSD, PDL și PNL, toate provenind din cel mai cumplit virus care a contaminat o mare parte a omenirii: comunismul. Chiar dacă „Fluturul” a fost perceput ca fiind mai puțin letal, cu „față umană”, cum se mai spunea prin popor, față de „Mârzoc”, ambele s-au manifestat destul de agresiv, însă nu au fost atât de imbecile încât să-și omoare gazda, adică organismul acestui județ.

Paralizia provenită din frică, letargia, dar mai ales amnezia se află printre principalele simptome manifestate de către cei infestați, lucru care a dus la „baronizarea cronică” a acestei părți de lume. În ceea ce-i privește pe oameni, aceștia se încadrează în zona de risc, însă timp de trei decenii, fie că a fost epidemie de „mârzoci” sau de „fluturi”, organismul n-a cedat bolii. Dimpotrivă, s-a dezvoltat o toleranță sinucigașă, de tipul „nici nu mori, nici nu trăiești”.

De curând însă, virusul pare să se fi cristalizat într-o formă mult mai agresivă, iar „Fluturul-Mârzoc”, care a produs un izvor nesecat de viruși sub formă umană, „Stanul” sau „Nechiforelul”, cu ai lor vasali politruci care au ajuns să irumpă în toate instituțiile județului, contaminându-le cu superficialitate, incompetență, clientelism și așa mai departe.

Rezultatul se vede, măcăneala „Hai în Bucovina” transformându-se într-un avertisment demn de „Infernul” lui Dante: „Tu, cel care intri aici, lasă orice speranță!”. Un trist și jenant adevăr, de vreme ce am ajuns ciuma țării în percepția publică, cu un plămân (municipiul reședință de județ) intubat, dar și cu nenumărate alte organe (comune) care i se alătură.

Specialiștii chinezi susțin că virusul cu nume de cod SARS-CoV-2, care bântuie omenirea, rezistă în organism 37 de zile. Postpandemie, dincolo de anchetele pe care le vor continua procurorii în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Județean Suceava, o echipă de psihanaliști trebuie să ne spună cum a fost posibil ca virusul politic să reziste timp de trei decenii în organismul acestui județ.

Așa cum s-or fi întrebat mulți bucovineni când au văzut prima dată un elefant la grădina zoologică, adică „cum e posibil să existe așa ceva?”, așa ne vom întreba mulți: în ce tranșee ale comunismului am rămas din moment ce am trăit într-un permanentă contagiune multilateral-dezvoltată, infectați fiind de două virusuri ale unui sistem politic putred de bolnav?

Dar și care a fost fenomenul care a dus la anihilarea anticorpilor, fie că e vorba de presă (temătoare), societate civilă (blazată), (alte) partide politice (de buzunar), precum și o populație dacă nu în prag de comă, într-o apatie de tip feudal și care, în final, a dus la acest dezastru.

„Fluturul”, virusul care a umanizat oarecum coabitarea cu populația (unii găsindu-i și efecte benefice), față de „Mârzoc”, predecesorul lui, s-a autodeclarat „pozitiv”, ceea ce a dus la un soi de „Chinese Box”, virus în virus, fapt fără precedent în combinațiile cunoscute până acum de către oamenii de știință.

Nu puțini au fost aceia care au spus că nu este posibil așa ceva și că este doar o strategie de a umaniza și mai mult virusul care a lăsat un organism total nepregătit în fața pandemiei. Nu degeaba printre urările care i se fac acum o regăsim și pe cea care vizează o carantină prelungită, cât să îl ducă în uitare, ceea ce ar însemna dispariția acestuia.

Schimb tonul articolului, mai ales pentru cei care au obosit să descifreze mesajul codat de mai sus, și încep prin a-i ura lui Gheorghe Flutur să se facă bine pentru că are de dat socoteală oamenilor angoasați, celor care s-au trezit în zone de carantină sau chiar de „protecție”, adică celor din tot județul.

Sper că răspunsul domniei sale să nu se rezume la un singur cuvânt, unul care ar trebui să fie marcă înregistrată deja, cu drept de autor cuvenit stăpânului politic de la București, domnul Klaus Werner Johannis: „ghinion”. Care ghinion? Ghinionul de a fi trăit 30 de ani într-un județ condus autoritar, cu practici și manifestări de tip „baron”, adică cu putere dodoloață dată în mâna unui singur om.

Până ce trece pericolul, și să dea bunul Dumnezeu să treacă cu cât mai puține victime, oamenii trebuie să respecte tot ce li se cere în aceste zile, dar să își gestioneze și frica, la fel de mare ca în vremurile în care dădeau turcii și tătarii năvală. Cu singura diferență că atunci te mai puteai refugia în bisericile lui Ștefan cel Mare sau în pădure, ambele nemaifiind valabile între timp pentru că primele sunt închise, iar cele din urmă au ajuns la „prietenii” austrieci.

„Tăticul” din fruntea județului a făcut-o de oaie, deși nu a mai scris cu bietele făpturi „Bucovina” pe dealuri. De oaie ar fi făcut-o și Mârza sau Nechifor, dacă pandemia venea pe vremea lor, pentru că practicile au fost aceleași, predominând numirile politice, pe orice tip de criteriu, mai puțin competența.

Nu vreau să fac apel la memoria colectivă și să reiau un spot publicitar la prezervative, cu faimoșii dictatori ai lumii, și care ne invita să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă tăticii acestora ar fi folosit prezervativ. Vrem doar ca la final de mandat, la predarea „inventarului”, acesta să se facă cu un sentiment de rușine.

Cât despre politica județeană, așteptăm ca noua generație de peneliști și pesediști să aleagă între bideu și cristelniță și să-i măture pe cei mai tovarăși dintre tovarăși, pe Flutur și Ioan Stan din fruntea partidelor lor.

PS: Cel puțin pentru mine există și un mare bine în tot acest dezastru, și anume că n-o să-l mai vedem pe Gheorghe Flutur aducându-ne cu avionul, de la Ierusalim, lumina Învierii.

4 comentarii publicate:

  1. Bucovineanul

    Domnule profesor, chestia cu adusul luminii este o manipulare pusă în scenariu cu multă grijă. De fapt lumina există în fiecare om, trebuie să o descopere, dacă vrea. Fiecare are în el lumina, dar și întunericul, lumina nu trebuie adusă de nimeni, trebuie redescoperită în fiecare și ajutată să ne ridice din întuneric. În ceea ce privește satrapii județului, în ziua în care sucevenii vor să se lumineze, acești satrapi vor înceta să mai existe, ziua care, din păcate, nu se vede la orizont. Așa cum oamenii au ajuns să aibă nevoie de icoane și alte obiecte pentru a crede, dești credința trebuie să existe în suflet și fără stimulente, tot așa oamenii nu au ajuns să aibă nevoie de satrapi pentru a fi furați și mințiți. Putem fără ei? Da, putem! Dacă vrem! Rămâne să vedem însă și ziua în care o să vrem.

  2. Toma

    Excelent articol, deși nu tot ce a adus comunismul este de condamnat. Deși metodele prin care a fost impus l-ar face invidios și pe Torquemada, vor trece multe rațe pe Dorna până când vom egala performanțele învățământului românesc din perioada comunistă. În consecință, trebuie să fim toleranți. Toleranța nu a stârnit vreun conflict, pe când intoleranța a transformat planeta într-un imens abator, aș spune eu și Voltaire, sau păstrând ordinea cronologică, Voltaire și eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *