Gabriel, ai câștigat pentru al doilea an Cupa Dorna Medical la schi alpin & snowboard, intenționezi să ajungi la un anumit număr de exponate sau de fiecare dată participarea în sine e o nouă și altă provocare? Ce reprezintă pentru tine acest premiu?
Pot să zic că de fiecare dată pentru mine este o nouă provocare, mai ales că de acum înainte va trebui să îmi mențin ștacheta acolo sus. Acest premiu reprezintă munca mea în toți acești ani și, recunosc, Cupa Dorna Medical la schi alpin & snowboard a fost cel mai frumos concurs din punct de vedere organizatoric pentru mine. Faptul că am câștigat Marele Premiu a fost un vis care în final s-a dovedit a fi realitate!
La orice concurs, când sunt la start, visez la locul I, dar nu totdeauna se poate să îl și câștig, știind că e vorba de câteva sutimi de secundă care ne despart pe noi, schiorii participanți. Și toți vrem același lucru, Marele Premiu. Faptul că am concurat iar alături de tatăl meu m-a motivat mai mult, sloganul lui a fost „Să fiu mai bun că el”, și asta am reușit.
Ce sfaturi ai da unui tânăr schior de patru anișori care visează ca într-o zi să câștige Cupa Dorna Medical la schi alpin & snowboard? Am avut câțiva concurenți juniori de această vârstă!
Sfatul meu este să se antreneze cât mai mult că prin muncă orice vis devine realitate.
Cum te-ai caracteriza, ești un tânăr care cochetează cu muzica, sportul, expedițiile montane, ai absolvit o facultate. Cum ai reușit să îmbini toate aceste activități, există vreo rețetă de autodisciplinare?
Îmi place foarte mult sportul și viața activă. Pe langă concursurile de schi, mai activez în cadrul serviciului public Salvamont Vatra Dornei, sunt instructor de schi și DJ. Nu îmi place să pierd timpul stând degeaba, mereu găsesc să fac câte ceva nou.
După Cupa Dorna Medical ai participat la un concurs de schi memorial. Nu foarte mulți dorneni știu că tu și tatăl tău ați fost primii care ați pornit în căutarerea salvamontiștilor prinși de o avalanșă în Munții Călimani, în 2017. Cât de mult te-a marcat acea experiență?
Am fost foarte marcat și atunci și acum la concurs pentru că au fost nu doar colegi, ci și prieteni și este foarte greu sa particip la o asemenea competiție.
Când ai învățat să schiezi și cine ți-a fost mentor și antrenor?
Am învățat să schiez la vârsta de patru patru ani, alături de tatăl meu, el mi-a fost și îmi este și mentor și antrenor.
Anul acesta, sloganul competiției Dorna Medical a fost „Promovăm sănătatea prin sport”. Crezi în acest dicton, cât de mult te ajută pe tine mișcarea în viața de zi cu zi?
Da, cred cu maximă tărie și, în plus, sloganul pe ce-are l-am învățat de la tatăl meu este „Mens sana in corpore sano!” (n.r. – „Minte sănătoasă în corp sănătos!”).
Mulți părinți aleg să nu își trimită copiii la antrenamente, nu neapărat la schi, ci la o gamă mai mare de activități sportive, sub pretextul că micuții „ar pierde mult timp în detrimentul școlii”. Cât de greșită este această convingere?
Este foarte greșită, cel mai important lucru în viață este sănătatea. Există timp suficient sa le facem pe amândouă, totul ține de disciplină.
Care a fost prima ta pereche de schiuri și ce echipament ai acum? Cât de mult contează în sportul de performanță echipamentul de calitate?
Am început sa schiez cu un schi clasic pentru pitici. În timp, cum era și de așteptat, am schimbat multe perechi de schiuri și acum schiez pe o pereche de schi din gama superioară, dar nu cea maximă.
Ce soluții ar exista pentru părinții fără posibilități care vor ca ai lor copii să practice schi-ul sau snowboard-ul?
Există multe posibilități, totul ține de voință. La început echipamentul nu este foarte scump și dacă ajungi la un anumit nivel se pot găsi și sponsori, un exemplu foarte bun este Bogdan Apetri, managerul general Kaban (n.r. singurul boutique hotel de cinci stele din Vatra Dornei), un tânăr pasionat la rându-i de sport care a sponsorizat și sponsorizează în continuare un copil talentat la schi. Asta ar putea fi un exemplu pentru mulți oameni de afaceri.
Lasă un răspuns