Echipajul Liceului Teoretic ‘Ion Luca’ din Vatra Dornei, „Future Tech”, format din Adrian Costea – team-leader, Miruna Onu, Mara Apălămăriţă, Luca Hriţcu, Andrei Negrea, Cezar Turcu şi Andrei Paţa, s-a calificat la etapa naţională a BRD First Tech Challenge Romania, cea mai amplă competiţie de robotică şi tehnologie pentru liceeni organizată în ţară.
Sub coordonarea mentorilor Liliana Aflorei (Liceul Teoretic „Ion Luca”) şi Ionel Susciuc (Clubul Copiilor din Vatra Dornei), liceenii dorneni au proiectat, construit şi programat, de la zero, robotul care i-a propulsat la etapa superioară a concursului.
Cu toate că a fost prima participare în cadrul acestei întreceri, elevii au făcut o figură frumoasă la etapa regională de la Iaşi, din 15-17 februarie 2019, ocupând locul al patrulea la general şi a treia poziţie la categoria „Design”, rezultate care i-au calificat la etapa finală a competiţiei naţionale, de la Bucureşti, din 22-24 martie 2019.
„A fost o competiţie puternică, dar suntem fericiţi să putem participa la faza finală într-o companie atât de exclusivistă. Până la Bucureşti vrem să ne antrenăm cu cei de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, şi ei calificaţi, dar nu înainte de a face câteva reparaţii necesare după meciurile de la Iaşi”, a mărturisit Adrian Costea, liderul echipei.
„Odată cu calificarea în finală facem parte din elita românească, în domeniul roboticii şi tehnologiei, şi asta pentru că doar în 10% dintre şcoli au loc astfel de activităţi. Ne preocupă promovarea acestui proiect în comunitatea locală, precum şi în întreaga zonă pentru că sunt aspecte ce vor fi evaluate de către juriul competiţiei”, a declarat Liliana Aflorei, mentor al echipajului dornean.
Partea tehnică este coordonată de către profesorul inginer Ionel Susciuc, de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei, proiectul fiind unul comun al celor două instituţii de învăţământ.
Elevii caută finanţare de 5.000 lei pentru acoperirea reparaţiilor robotului
Costurile totale ale lui „S&G Explorer” se ridică la 2.500 de Euro, mare parte acoperiţi din kiturile primite de la organizatori, însă, aşa cum ne-a explicat team-leader-ul Adrian Costea, elevii vor trebui să suporte reparaţiile după etapa regională de la Iaşi: „Având în vedere faptul că în arenă sunt câte patru roboţi, ciocnirile sunt inevitabile. În plus, defecte apar şi în timpul concursului. Reparaţiile sunt vitale, mai ales că la Bucureşti vor veni cei mai buni”.
Elevii au suportat şi costurile deplasărilor la etapa regională, precum şi cele de la sesiunile de antrenament, găzduite de Universitatea Tehnică din Iaşi.
„Sperăm să găsim sponsori care să ne ajute cu costurile reparaţiilor, de aproximativ 5.000 de lei. Vom prezenta proiectul oamenilor de afaceri din zonă, precum şi Primăriei şi Consiliului Local şi sunt convinsă că vom găsi înţelegere. Sunt copii excepţionali care au parte de o experienţă unică şi este imperios necesar ca ei să fie sprijiniţi în demersul lor”, a completat prof. Liliana Aflorei.
Odată intrat în ring, robotul trebuie să coboare de pe un container, iar pentru 30 de secunde, cât funcţionează autonom, trebuie să îndeplinească câteva sarcini. Ulterior, controlul este preluat de trei membri ai echipei, robotul având ca sarcină umplerea containerului cu minerale preţioase, aur şi argint, culese de pe o altă planetă, simbolizate de cuburi galbene şi bile albe din plastic.
Pe lângă performanţele robotului, echipa trebuie să aibă în vedere şi alte coordonate, punctate de juriul competiţiei – relaţia cu celelalte echipe, design-ul robotului, prezentarea, promovarea, implicarea în societate, aplicaţii practice la un astfel de mecanism, elaborarea unui jurnal al proiectului (engineering notebook). Peste 120 de echipaje din ţară vor intra în arena etapei naţionale de la Bucureşti.
O performanță bună, pentru nivelul lor de dotare și pregătire. Cu pregătirea se rezolvă, sunt deștepți, talentați și au un profesor bun acum… Se vede că au învățat ceva util și de la orele petrecute cu prof. Andrei Avram, cu machetele și motorașele sale. Măi oameni buni, dragi dorneni cu putere financiară sau aleși prin Primărie, faceți bine și vă scobiți prin buzunare și vedeți de ce mai au nevoie copii ăștia ca să dea un rezultat mai bun pe viitor; nu merge cu peticeală și cu tot felul de improvizații, cu sârme și piese de împrumut. Decontați-le copiilor măcar drumul și o masă pe unde merg, dați-le un stimulent cât de mic, nu stați și vă uitați la ei ca plăvanii! Vă bucurați și faceți poze cu ei, scrieți articole, le luați interviuri, dar cu ce îi ajutați.. ÎN MOD CONCRET ???