Importanța prevenției dentare. Interviu cu Ionuț Aiordăchioaei, medic stomatolog la Dorna Medical

„Mulți pacienți ajung la dentist doar atunci când îi doare ceva”. Dorna Medical nu are un slogan ales la întâmplare. „Facem totul pentru sănătatea pacienților noștri” de peste două decenii și pe lângă tratarea problemelor, mizăm și pe prevenție. Nu mai e un secret că sănătatea dentară se află în strânsă legătură cu sănătatea generală.

Problemele dentare pot crea probleme de vorbire, pot afecta alimentația și, mai ales, încrederea în sine. De aceea, cea mai simplă modalitate de  a evita tratamentele stomatologice complexe și costisitoare este prevenția dentară. În acest sens, am discutat dr. Ionuț Aiordăchioaei, medic stomatolog la Policlinica Dorna Medical, despre prevenția dentară.

1. Domnule doctor, când ar trebui să înceapă prevenția dentară și ce presupune?

Prevenția dentară începe încă din copilărie, nu prin efectuarea vreunui tratament, ci prin educarea părinților cu privire la importanța igienei orale a micuților, alimentația acestora și intervalul la care trebuie vizitat stomatologul la control. Foarte importantă este și simpla vizită a copiilor la cabinetul stomatologic.

Atunci când părintele are o programare și iau și copiii cu ei, aceștia se obișnuiesc cu sunetele din cabinet, în special cu mult cunoscuta „freza”, văd că părintele stă cuminte, nu simte nici un fel de neplăcere și tot acest proces nu este de speriat și atunci copilul devine curios.

2. Care sunt cele mai comune cauze ale pierderii dinților?

Parodontoza și caria dentară sunt cauzele majore ale pierderii dinților. Caria reprezintă un proces distructiv acut sau cronic prin care dintele este pur și simplu „mâncat” de către bacterii. În stadiile incipiente, caria nu are nici un simptom sau cel mult o jenă „la rece” sau „dulce”. Lăsată netratată aceasta evoluează, ducând la dureri puternice ameliorate de cele mai multe ori după sfaturile vecinilor sau ale farmacistului, iar în ultimul stadiu, întreg dintele este distrus irecuperabil.

Pe de altă parte, boala parodontală este complet asimptomatică. Începe printr-o simplă sângerare gingivală: acest stadiu se numește gingivită și reprezintă o inflamație a gingiilor din cauza plăcii bacteriene care se acumulează pe dinți. Netratată, afecțiunea își continuă evoluția și începe să afecteze și osul, ducând la resorbția acestuia. Stadiul final este în momentul în care dinții încep să fie mobili, mobilitate care crește progresiv până când dinții efectiv cad împinși cu limba.

3. Ce să facem, astfel încât să ajungem la stomatolog, doar la control, preventiv? Când folosim ața dentară, apa de gură, alte metode?

Nu trebuie să facem nimic special, nu avem nevoie decât de curaj pentru a trece peste preconcepții învechite cum că „la stomatolog doare”, „la stomatolog e scump” sau „lasă, că îmi trece de la sine!”. O consultație durează cam 20 de minute, presupune ca pacientul să stea cu gura deschisă câteva minute pentru ca fiecare dinte să fie evaluat. Următorul pas este o discuție pe baza celor descoperite. Această discuție este de fapt cheia întregii vizite. Cât despre ața dentară și apa de gură, acestea sunt complementare periajului.

Ca un vin lângă un steak de vită. Vinul singur nu ține de foame! Așa și cu mijloacele adjuvante pentru igiena orală. Apa de gură ar trebui folosită după fiecare periaj, clădind gura temeinic măcar 30 de secunde, iar ața dentară folosită măcar după periajul de seară, periaj care este cel mai important! Dușul bucal este un alt mijloc de curățare a spațiilor interdentare. Aceste se adresează în special persoanelor care au aparate dentare, lucrări protetice fixe și implanturi.

4. Între periuța manuală și periuța electrică, ce alegem?

Între cele două tipuri de periuțe, alegem „periuța”. Că e manuală sau electrică dacă este folosită când, cum și cât trebuie, orice tip de periuța își face treaba suficient. Avantajul periuțelor electrice este faptul că au un capăt mai mic și permite curățarea unor zone în care cea manuală nu prea ajunge.

5. De ce e nevoie de detartraj, dincolo de motivul de ordin estetic? Cât de des ar trebui efectuat?

În primul rând, trebuie să știm ce este tartrul și de ce apare. Pe scurt, tartrul reprezintă placa bacteriană întărită. Este alcătuit dintr-un amestesc de bacterii, leucocite și celulte epiteliale descuamate. Toate astea apar ca urmare a unei igiene orale deficitare și reprezintă principalul factor favorizant pentru apariția și evoluția bolii parodontale.

Singura modalitate de a scăpa de el este detartrajul care trebuie efectuat măcar o dată pe an la persoanele cu igienă orală bună și de două până la patru ori pe an, pentru persoanele predispuse la apariția tartrului. Această predispoziție este dată fie din cauza alimentației bogate în calciu, proteine sau fosfor, deficiențelor de vitamina B6 sau a consumului de alimente preponderent moi, suprapapus cu igiena deficitară.

6. Ce ar trebui să știm înainte de a recurge la o albire a dinților?

Pacienții ar trebui să știe că nu toată lumea poate obține un zâmbet alb precum vedetele de la televizor. Fiecare persoană se naște cu o anumită culoare a dinților, mai albă sau mai galbenă, care se modifică pe tot parcusul vieții în funcție de obiceiurile fiecăruia. Cum foarte bine știm, fumatul și consumul de cafea duc la îngălbenirea dinților. Același lucru e valabil și pentru vinul roșu, ceaiurile și anumite alimente consumate constant.

Albirea dentară poate aduce o îmbunatățire atât timp cât renunțăm la aceste obiceiuri. Totodată trebuie să știm că albirea nu e permanentă, în special dacă nu renunțăm la obiceiurile aminte mai sus. După o albire, poate apărea sensibilitatea dentară care poate fi foarte deranjantă la unele persoane, dar care este tranzitorie.

7. Cei mai mulți dintre pacienții dumneavoastră în ce stadii ajung atunci când trec pragul cabinetului stomatologic?

Din păcate, mulți pacienți ajung la stomatolog doar atunci când îi doare ceva. Fie este o durere acută, puternică care dăinuie de mai mult timp, fie dureri ocazionale de scurtă durată care au început să fie din ce în ce mai dese. Foarte puțini sunt cei ce vin la control, iar din această categorie marea lor majoritate nu prezintă nici un fel de problemă, cel mult carii minore care se pot rezolva ușor sau depozite minore de tartru.

8. Ce sfaturi legate de prevenție aveți pentru părinți? Cât de mult contează alimentația copiilor, „porționarea” cantității de dulciuri?

Cum am spus și mai sus, prevenția începe de la părinți. Aceștia trebuie să-și educe de mici copiii cu rutina spălatului pe dinți dimineața și seara. Acum nu putem să interzicem micuților dulciurile. Dar cuvântul-cheie este moderația și condiționarea consumului de dulciuri cu spălatul pe dinți. Ai mâncat o ciocolată, te speli pe dinți.

9. După ce dumneavoastră, ca medic, finalizați o lucrare/un tratament la un pacient și-i oferiți sfaturi, în ce măsură ține cont de ele? Se întoarce la dumneavoastră cu lecțiile învățate?

De ce mai multe ori, pacienții țin cont de sfaturile mele și înțeleg că obiceiurile pe care le-au avut nu au fost chiar cele mai bune și realizează faptul că e mai ușor să previi decât să tratezi. La Dorna Medical, găsești cei mai buni medici, specialiști cu experiență, formați în cele mai bune centre universitare din țară, cu specializări în chirurgie maxilo-facială și ortodonție-ortopedie dento-facială!

Contact: 0330.100.427 / 0751.516.175 / 0751.191.445

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *