Știrile zilei de22 martie 2025

Fântâna arteziană din centrul Dornei a fost acoperită cu pietriș „pentru aspect”

Celebra fântână arteziană din centrul orașului Vatra Dornei, care mai mult a stat defectă decât a funcționat de când a fost pusă pe picioare acum câțiva ani, și a cărui preț de construcție a ajuns la circa 50.000 de euro, a fost pusă la pământ zilele acestea și acoperită cu nisip, iar într-un final cu pavele, lucrările fiind contractate de o firmă din municipiul Vatra Dornei, valoarea contractului ajungând la „60 și ceva de mii de lei”, conform viceprimarului Marius Rîpan.

Am fost curios să aflu care au fost motivele pentru care s-a ajuns la această decizie, dacă lucrările au fost efectuate sub un contract, care este numele firmei care s-a ocupat de lucrări și, mai ales, care au fost costurile totale pentru acoperirea așa-numitei fântâni arteziene de pe pietonala din centru, fapt pentru care i-am contactat pe primarul Ilie Boncheș și pe viceprimarul Marius Rîpan pentru obținerea unor răspunsuri exact la toate aceste întrebări.

Imagine preluată de pe Facebook / Vatra Dornei Live

Așa cum mă gândeam că o să se întâmple, primarul Ilie Boncheș a refuzat să ofere răspunsurile cerute, motivul adus în discuție fiind: „sunt în mișcare și nu am timpul necesar” și „o să vă dau niște amănunte de luni, să mă consult exact cu constructorul și cu ceilalți pentru a ști exact ce facem. De fapt am discutat cu consilierii și de luni vă pot da niște amănunte că acuma sunt în mișcare și vă dați seama că nu e momentul”. Așa că l-am sunat pe viceprimarul orașului Vatra Dornei.

Întrebat care a fost motivul pentru care s-a decis acoperirea fântânii arteziene din centru, viceprimarul Marius Rîpan a declarat: „S-a ajuns la această decizie pentru că fântâna nu a mai fost funcțională de foarte mult timp, dar și din dorința de a face centrul să arate mai decent. Ar fi fost o investiție prea mare să o recondiționăm și să o punem din nou în funcțiune. Fântâna arteziană nu își mai avea locul acolo și arăta, din punct de vedere estetic, așa cum o știa toată lumea”.

Viceprimarul Marius Rîpan a ținut să mai precizeze că „întregul centru este prins într-un proiect de reabilitare și creare de piste de biciclete, un proiect de mobilitate urbană în care vor fi cuprinse și podul pietonal, pasajul care trece pe sub calea ferată, strada Mihai Eminescu și Luceafărului”.

Întrebat dacă aceste lucrări sunt cuprinse în proiectul de mobilitate urbană, viceprimarul a spus: „Nu, sunt separate. Am zis că dacă finalitatea tot asta va fi, nu mai are rost să așteptăm până se semnează contractul, până va trece proiectul, era o chestie de doi ani. Era un loc care nu ne făcea cinste, fapt pentru care am dorit să rezolvăm problema. Lucrările se fac sub contract, în care s-a prins și reabilitarea gurilor de intrare în pasajul de sub calea ferată”.

Viceprimarul ne-a răspuns și la întrebarea cu privire la firma care a contractat lucrările, spunând că acestea sunt realizate de o firmă din municipiul Vatra Dornei, dar a cărei nume nu și-l amintește pe moment: „Dani Serv, Deni Serv, ceva de genul ăsta”. Așa că am căutat pe firme.info, de unde aflăm că societatea se numește Deni Serv Bucovina SRL și că are sediul pe strada Mălinilor, nr. 22. Înființată în 2016, compania are un număr mediu de doi angajați, o cifră de afaceri de 8.694 de lei și un profit net de 1.530 de lei în primul an de activitate al firmei.

Viceprimarul adaugă pe final de discuție că „aceste lucrări se fac doar ca să arate centrul într-un fel. Pasajul nu va fi funcțional. Lucrările la pasaj vor fi cuprinse în acel proiect mare de mobilitate urbană. Lucrările la gurile de pasaj și fântâna arteziană se fac ca să arate centrul un pic mai bine, să schimbăm fața centrului până, dacă dă Dumnezeu, prindem proiectul. Lucrările la fântâna arteziană ar trebui să fie gata în acest sfârșit de săptămână și să se închidă cu pavele”.

2 comentarii publicate:

  1. Bogdan

    Deci 50.000 de euro ca să fie construită, apoi 60.000 de lei ca să o acoperi cu pietriș, de o firmă înființată recent cu scopul de a deturna banul public. Cu banii ăștia sunt sigur că s-ar fi putut face niște lucruri cu adevărat folositoare comunității. Pare a fi un caz numai bun pentru DNA, căci la Vatra Dornei se fură ca în codru. Incompetența și rea-voința din partea autorității locale și indiferența noastră sunt principalele motive pentru care orașul a devenit o ruină. Cât timp în administrația locală mințile luminate cu lanterna și hoții vor avea puterea de decizie, luați-vă gândul de la faptul că acest oraș va renaște vreodată.

  2. Gărgărița

    Chiar arăta urât groapa aia. Sper că proiectele primăriei dornene să depășească faza avortonilor și să prindă viață în următoarele 12 luni. În caz contrar, toate lucrurile bune vor fi astupate de o mare și maronie decepție și soarta orașului va fi jucată la poker de șmecherii politruci ai urbei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *