Știrile zilei de6 decembrie 2023

FOTO/VIDEO. Bust al poetului național Mihai Eminescu, dezvelit în comuna Coșna

Centrul comunei Coşna a găzduit sâmbătă, 28 octombrie 2017, un eveniment plin de emoţie şi spiritualitate pentru comunitatea coșneană. Primul cetăţean de onoare al comunei, colonelul doctor Mihai Florea, șeful secției de cardiologie de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a donat comunei sale natale un bust al poetului național Mihai Eminescu.

Dezvelirea a avut loc în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, precum şi a elevilor de la Școala Coşna, cei care au oferit şi un scurt moment poetic din opera poetului naţional. Bustul lui Mihai Eminescu a fost amplasat în faţa Primăriei, este opera artistului clujean Ilarion Voinea și este realizat din bronz.

„Îmi amintesc cu plăcută emoţie momentul de acum 11 ani când m-a bucurat cinstea de a deveni cetăţean de onoare a acestei comune. Încă de atunci m-am gândit la o modalitate de a îmi exprima recunoştinţa pentru marea onoare pe care mi-aţi făcut-o. După un şir îndelung de căutări, împreună cu soţia mea, care m-a sprijinit clipă de clipă în realizarea acestui demers, am realizat faptul că omagierea unui simbol al românismului, alături de dumneavoastră, ar fi cea mai bună”, a spus Mihai Florea.

„Alături de marii voievozi, oameni de stat, care au apărat pământul strămoşesc, alături de alţi titani ai spiritualităţii româneşti, „Luceafărul poeziei naţionale” ne călăuzeşte pretutindeni evoluţia noastră. Astfel s-a născut ideea unui bust a lui Eminescu sperând ca în felul acesta amintirea poetului nepereche să înobileze o dată în plus centrul comunei noastre. Sunt foarte fericit că astăzi îl omagiem pe Eminescu. Spun astăzi pentru că asistăm la o campanie de denigrare a simbolurilor culturale româneşti. Şi nu-i aşa, anulează-i unui popor tradiţiile şi simbolurile spirituale şi l-ai transformat într-un rătăcit în istorie”, a adăugat colonel doctor Mihai Florea.

„Căzut ca un meteor din alte lumi peste literatura anilor 1870, cum spune I. Brăileanu, sfântul prea curat al versului românesc, cum îl numeşte Arghezi, omul deplin al culturii române, după Noica, va face ca literatura secolului al XX-lea să înceapă sub auspiciile geniului lui, forma limbii literare româneşti găsindu-şi în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire de până acum”, a mai spus colonel doctor Mihai Florea în cuvântul domniei sale de după dezvelire, donatorul fiind însoţit la Coşna de soţia Catinela.

Alături de oficialităţile locale, primarul Gavril Pardău şi viceprimarul Dorina Iuga, la eveniment au participat şi consilierul judeţean Gheorghe Apetrii, dar şi primarul din Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea. La rândul său, sculptorul clujean Ilarion Voinea a mărturisit celor prezenţi:

„Nu este foarte uşor să te apropii de o personalitate atât de mare cum este Eminescu. Din punctul meu de vedere Eminescu este unul dintre reperele fundamentale ale entităţii noastre ca naţiune și ca popor. Nici nu ştiu cum am fi arătat fără Eminescu. Faptul că a ajuns aici în comuna dumneavoastră, în această comună minunată, este o întâmplare dumnezeiască şi sper din toată inima ca această lucrare pe care v-am făcut-o cu tot sufletul şi cu toată dăruirea mea profesională să vă fie de acum înainte de bun augur, să vă aducă mult noroc, bucurie, pace și tot ceea ce credeţi dumneavoastră că este mai bun”, a spus sculptorul Ilarion Voinea.

La finalul alocuţiunilor, primarul Gavril Pardău a mulţumit, în numele coşnenilor, medicului Florea pentru darul oferit comunităţii locale, subliniind personalitatea puternică a celui care face cinste comunei:

„Mihai Eminescu este un simbol al românilor. Medicul Mihai Florea este un simbol al comunei Coşna, un om ales, drag nouă, tuturor. Primul cetăţean de onoare al comunei noastre este unul dintre oamenii cu care ne mândrim şi pe care îl amintim când vrem să arătăm că dintre noi au răsărit oameni valoroşi. Cu respect şi recunoştinţă îi mulţumim cu toţii astăzi pentru că ne onorează cu prezenţa şi mai ales pentru acest frumos dar care va deveni un simbol al comunei noastre, de comemorare şi cinste”, a spus Gavril Pardău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *