Serviciul de Salvamont din Vatra Dornei oficializează 32 de ani de tradiţie şi pasiune de la înfiinţarea acestuia. În anul 1985, un grup de iubitori ai muntelui s-au unit, organizând activitatea de salvare montană în bazinul Dornelor cu sprijinul financiar al Consiliului Orăşenesc Vatra Dornei.
Acţiunile formaţiei Salvamont se concretizau prin patrulări în zilele de weekend pe traseele montane, îndrumarea turiştilor pentru evitarea evenimentelor nedorite, acordarea primului ajutor pe pârtiile de schi Parc şi Telescaun, precum şi participări la Raliurile şi Şcolile Naţionale de Salvamont (inclusiv un loc întâi naţional).
Astăzi, salvamontiştii dorneni, alături de şeful Serviciului de Salvamont Vatra Dornei, inginerul Ariciuc Petru, continuă să asigure condiţii de siguranţă maximă pentru turiştii montagnarzi, fiind ghidaţi de aceeaşi dragoste pentru munte şi frumuseţile lui ca şi iniţiatorii acestei mişcări.
Activitaţiile derulate de Salvamont Vatra Dornei s-au concretizat atât pe plan umanitar, asigurând cu titlu gratuit transportul la spital şi organizând campanii de strângere de fonduri pentru copii cu probleme medicale, cât şi pe plan civic, organizând diverse activităţi specifice de Ziua Naţională a Salvamontului, Ziua Naţională a României şi Ziua Drapelului.
De 1 august, cu ocazia Zilei Naţionale a Salvamontului, în staţiunea Vatra Dornei, salvamontiştii au desfăşurat o serie de activităţi destinate cu preponderenţă turiştilor. Între orele 09:00 și 14:00, iubitorii de drumeţii au putut lua parte la o excursie, însoţiţi de salvamontişti pe un traseu scurt, prin care le-a fost prezentată zona.
Cei dornici de adrenalină, între orele 14:00 și 16:00, au beneficiat de acces gratuit la tiroliană, caiace şi la panoul de escaladă, iar de la 17:30 a fost organizat un exerciţiu de salvare alpină realizat în colaborare cu Crucea Roşie Vatra Dornei.
Continuând tradiţia, salvamontiştii dorneni, mereu cu aceeaşi dragoste de munte, vor asigura integritatea şi siguranţa turiştilor, căutând noi opţiuni pentru turismul de aventură, oferind posibilităţi din ce în ce mai variate de recreere şi distracţie în sânul naturii. În acelaşi timp, vor continua atragerea tineretului către sporturile de munte şi drumeţie, în general, realizând concomitent o selecţie riguroasă a celor ce li se vor alătura.
La nivel naţional, Salvamont România acţionează la peste 6500 de intervenţii anual, fiind alcătuit din 24 de structuri judeţene şi 18 structuri locale, peste 120 de baze, posturi şi refugii şi peste 750 de salvatori montani angajaţi şi voluntari.
Lasă un răspuns