Mai multe voci din stațiunea Vatra Dornei îl acuză pe Petru Ariciuc, șef al Serviciului de Salvamont Vatra Dornei, pentru aducerea reporterului Alex Dima și a unei echipe de filmare la Vatra Dornei pentru realizarea unui reportaj negativ despre pârtiile de schi din stațiune, dar și din orașele din apropiere, precum Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc.
Din dorința de a afla mai multe detalii, șeful Salvamont Vatra Dornei a fost invitatul ediției de luni, 27 februarie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată. Astfel, domnul Ariciuc a avut șansa de a-și expune punctul de vedere vis-a-vis de acuzațiile care i se aduc, dar și să explice cum a ajuns Alex Dima să filmeze la Vatra Dornei și cum a luat naștere proiectul de conectare a celor trei pârtii de schi.
Ascultă aici interviul AUDIO cu Petru Ariciuc:
Listen to Telefonul Zilei (27.02.2017-): Petru Ariciuc – Reportajul Pro TV despre pârtiile din Vatra Dornei byMonitorul de Dorna on hearthis.at
Jurnalist: Nici bine nu a trecut emisiunea „România, te iubesc” despre stațiunile de schi din țară că la Vatra Dornei, în loc să facem o analiză și să vedem cum putem face în așa fel încât să nu ajungem ca exemplu negativ în țară, noi căutăm suspecți și vinovați. Pe lista foarte scurtă de nume care mi-au ajuns la ureche, dumneavoastră ocupați un prim loc, onorant de altfel, care arată că Petrică Ariciuc l-a adus pe Alex Dima la Vatra Dornei.
Petru Ariciuc: Domnul Alex Dima știe ce filmează în general. De la tot ce înseamnă România, el nu face reportaje scurte pe o anumită zonă, el se raportează la cazuri care privesc întreaga țară. Dumnealui m-a sunat cu trei săptămâni înainte de a ajunge la Vatra Dornei să îmi spună că vrea să facă un studiu de caz pe tema Austria versus România și că ar dori să ajungă și în Bucovina. Iar ca să fiu mai precis, se referea și la Vatra Dornei.
Ei bine, la o asemenea solicitare vă dați seama că te cam strânge puțin în spate pentru că nu ai cum să compari nici o stațiune din România cu una din Austria. Nici măcar din Bulgaria sau Ucraina. Bănuiesc că știm ce e la Bukovel (n.r. stațiune din Ucraina). I-am spus că poate să vină și vedem ce e de filmat, ce se dorește să fie filmat. Vă dați seama că nu i se poate impune unei persoane de calibrul lui Alex Dima ce să filmeze și ce să nu filmeze.
Dar ce pot să spun e că datorită implicării mele în acest reportaj, Vatra Dornei a fost tratată hai nu cu blândețe, dar față de alte stațiuni la acea dată aveam deschise toate cele trei pârtii din oraș și ofeream condiții de schi foarte bune. Cozile, în schimb, erau la toate instalațiile și este destul de greu ca un domeniu schiabil de 5,5 kilometri să se împartă pentru toți turiștii din stațiune și din Țara Dornelor.
Cozi de oameni s-au văzut și la celelalte stațiuni care sunt noi, cu proiecte mari finalizate, și anume Poiana Brașov, Transalpina sau altele. Stațiunea Vatra Dornei, în schimb, am pregătit-o din timp cu acel proiect de amenajare a domeniului schiabil care nu presupune nici o instalație de transport pe cablu. Cu asta pot să spun că l-am captivat pe Alex Dima pentru că să mărești un domeniu schiabil fără să montezi nici o instalație este un lucru deosebit.
Acum, într-adevăr, să dublezi numărul de kilometri de domeniu schiabil pare puțin hilar (n.r. de la 5,5 kilometri la 8,6 kilometri de domeniu schiabil) în condițiile în care în Ucraina sunt în jur de 60 de kilometri de pârtii.
Jurnalist: – Vă referiți la o posibilitate de legătură între pârtia Telescaun și pârtiile Veverița și Parc?
Petru Ariciuc: Este vorba de conexiune între capătul telescaunului, zona superioară, cu capătul pârtiilor Parc și Veverița. După care vorbim de o coborâre prin poieni spre zona pârâului Negrești, iar de acolo, cu ajutorul unei pasarele pietonale, să se realizeze accesul către telescaun. Este un proiect mai vechi discutat de cei din echipa Salvamont Vatra Dornei.
Jurnalist: Un proiect discutat, dar nefinalizat.
Petru Ariciuc: Nefinalizat, aveți dreptate. Acum sperăm că având schiori în Primărie și în Consiliul Local vom reuși să punem lucrurile în mișcare.
Jurnalist: Eu cred că Vatra Dornei ar fi putut să iasă mult mai rău de pe urma acestui reportaj difuzat de Pro TV. O să discut și cu domnul primar Ilie Boncheș în această săptămână pe această temă, care a avut câteva declarații destul de neinspirate, dar cred că puteam ieși mult mai rău. Problema este cum facem să fie mai bine, mai ales că pe domnul primar l-am văzut că și-a luat un soi de angajament în fața lui Alex Dima.
Alte voci spun că ne-am făcut-o cu mâna noastră, că ne-am tras singuri un glonț în picior, că ce ne-a trebuit nouă să apărem în cadrul emisiunii „România, te iubesc”. Dar dumneavoastră spuneți că nu aveam cum să scăpăm, cineva tot trebuia să dea o declarație, fie că vorbim de primar, viceprimar sau un proprietar de instalații.
Petru Ariciuc: Au existat mai multe declarații. Eu știu foarte bine ce s-a filmat și vă spun că varianta necenzurată a acestui reportaj putea să arate mai rău. Noi ne-am și obișnuit cu multe obiceiuri umane, culturale, care nu țin neapărat de verticalitatea dorneanului, să spun așa, dar varianta necenzurată a acestui reportaj ar fi lovit în Vatra Dornei la modul cel mai dur. Am reușit să îi arătăm lui Alex Dima partea frumoasă a stațiunii.
Dar unde nu stăm noi bine este viteza de deplasare a telescaunului, faptul că nu se leagă pârtiile între ele, se circulă cu bilete pe Veverița, cu cartelă pe Parc (este cea mai modernizată din punctul acesta de vedere), iar la Telescun tot cu bilete. Acestea sunt elementele care ne-au defavorizat puțin, dar nu este ceva de speriat pentru că viteza de deplasare a telescaunului (n.r. un telescaun fără debreiere) este aceeași cu viteza de deplasare a telescaunului de la Gura Humorului, care este nou, fiind montat în anul 2011 (n.r. viteză de 2,3 – 2,4 metri pe secundă).
Nu ar trebui să mire pe nimeni. Dar avem acest dezavantaj în ghilimele de a avea cea mai lungă pârtie din țară. Atunci cum putem să împăcăm lucrurile? Facem o stație intermediară la 1.000 de metri ca să ce? Avem cea mai lungă pârtie din țară (n.r. pârtia Telescaun), însă telescaunul merge încet pentru că aceasta este viteza maximă. Montarea unei instalații noi pe o asemenea distanță nu este deloc un lucru ușor.
Cine crede că este un lucru ușor de făcut se înșeală. Nu îmi asum venirea lui Alex Dima în stațiunea noastră. Reporterul și echipa de filmare ar fi venit oricum și fără să vorbească cu mine. Eu îmi asum că Vatra Dornei a fost tratată mai soft față de alte stațiuni turistice.
Jurnalist: Din ce spuneți dumneavoastră, este un merit și nu este adevărat că ați adus la Vatra Dornei Pro TV-ul pentru știu eu ce interes ați avea, așa cum spun unele voci din anturajul primarului sau a unor persoane mai influente din oraș. Dimpotrivă, fiind și un om al primăriei, o persoană de care a depins pârtia Veverița cel puțin, care a funcționat și funcționează foarte bine în această iarnă.
Petru Ariciuc: Aceste păreri au apărut și în urma campaniei de promovare a acestei emisiuni în care stațiunile erau evidențiate singular față de una din Austria. Adică Vatra Dornei versus Ischgl (n.r. stațiune turistică din Austria). Atunci, fiind doar Vatra Dornei contra unei stațiuni din Austria, ne-am simțit puțin lezați. Și eu m-aș fi simțit la fel dacă nu aș fi știut de munca din spate, de ce înseamnă întreaga emisiune. Ar fi fost hilar ca Vatra Dornei, din toată România, să fie mai presus decât orice altă stațiune montană.
Așa suntem noi, mai bine ascundem gunoiul sub preș. Cum să spui la un interviu adevărul. Cred că reportajul a deschis mințile multor oameni și să vedem și noi cum se face turism iarna în altă parte. În acest oraș sunt foarte multe de schimbat, începând de la Primărie până la cei care spun că fac turism. Aici o să se schimbe ceva în momentul în care vine un investitor puternic (mare) din afara zonei, dar până atunci stăm la mâna celor care spun că fac turism. Felicitări, Petrică, niciodată să nu te ferești să spui ce ai de spus!
Cum? Vinovat pentru ce? Domnilor jurnaliști, voi probabil luati și interviuri cui nu trebuie. Cum naiba să fie vinovat un om care a arătat defectele? Asta înseamnă că încă ne aflăm în plin comunism, când activiștii PCR îi declarau vinovați pe cei care arătau greșelile pentru că, cică, dacă știau, de ce nu le-au remediat. În cazul de față, ce poți spune, Vatra Dornei arată mai degrabă a ghetou, nu a oraș de munte. Un oraș mizerabil, mizerabil. Cum să acuzi pe un om care a arătat multele greșeli intenționate făcute pentru propriile interese ale unor potentați locali. Criticangiilor, vreți să vedeți cum arată un oraș de munte? Mergeți domnilor pe la casele altora și priviți. Cât timp Dorna este condusă de cârpaci interesați de micile lor buticuri NU se va schimba nimic. Păcat, să ai atâtea atuuri și să prezinți doar un oraș amărât și mizerabil.
Dați-mi voie să-mi exprim, pe scurt, părerea, ca unul ce locuiesc de ani buni în Austria și cunosc atât atmosfera cât și mentalitatea de de aici. Eu aș analiza situatia prezentată în interviu din cel puțin două perspective. Întâi din perspectiva Statului, respectiv prima si a doua parte a materialului (Vatra Dornei și Câmpulung) și, desigur, perspectiva antreprenorului din a treia parte a reportajului (domnul cu pârtiile private din Mestecăniș).
Ce se observă la rece? Anume că un domn, anteprenor de succes și cu viziune, a reușit să pună la punct trei pârtii functionale cu bani puțini, însă cu creier mult. De cealaltă parte stă Statul reprezentat de edilii locali din cele două municipii, anume care cu milione de lei și de euro primiți/accesați nu reușesc din ’89 să pună pe picioare un proiect turistic. Iată de aici și extrema: bani mulți, creier puțin sau poate chiar deloc. De aceea, după părerea mea, nu trebuie dată vina pe cel care ar fi influențat realizarea materialului, altfel ar fi doar un joc trist de copii, cu morala „cine i-a spus lui mama?”.
Nu, vina trebuie dată pe adevărații vinovați, în cazul de față primarii, președintele de CJ și, antenție, votanții lor! Ce ne mai place nouă să aruncăm vina pe politicieni, însă întrebarea este cum ajung ei acolo? Prin votul poporului! Așa că dragii mei dorneni și câmpulungeni, aveți și dumneavoastră partea voastră de vină pentru situația în care vă aflați și sunteți arătați la televizor: pentru faptul că orașele se depopularizează, tinerii pleacă, investițiile sunt, dar lipsesc cu desăvârșire (vorba lui Caragiale), rata șomajului este mare, salariile sunt de mizerie, iar peste tot încă trebuie să dai spagă.
La viitoarele alegeri nu mai puneți ștampila pe partidele corupte cu politicieni corupți și cu siguranță multe vor începe să se schimbe spre bine, cel puțin așa fac austriecii de la care luăm model de civilizație. Ar fi multe de spus și de analizat, însă acest lucru ar însemna să redeschid cutia pandorei, iar despre Bucovina, casa mea, îmi doresc să vorbesc doar de bine, indiferent cât s-ar chinui politicienii locali să obțină contrariul. Doamne, ajută-ne!