Cine este îndreptăţit în a-i conduce pe alţii?
Greva minerilor de la Crucea, la care am participat pe durata a două zile, mi-a dat posibilitatea de a face o radiografie nu numai a unei situaţii de muncă incredibile, ci şi a societăţii româneşti în ansamblul ei. Sutele de poveşti uluitoare pe care le-am auzit de la aceşti mineri cu palmele brăzdate de muncă, cu chipuri îmbătrânite înainte de vreme şi cu o privire care-ţi îngheaţă sângele în vene de la atâta supărare şi frustrare acumulate, toate la un loc, nu puteau să mă facă decât să-mi reconfirme cât de profundă este boala care ne macină de zeci de ani. Am scris adesea că în vechime se credea că sănătatea conducătorului este decisivă pentru sănătatea unei colectivităţi. Avem atâtea exemple, cu naţiuni întregi care au fost la discreţia complexelor dominante ale unui individ.
foto de Ciprian Pardău / Orion MEDIA
Am amintit acest lucru deoarece am auzit de zeci de ori de-a lungul acestei greve a minerilor că toată situaţia creată pleacă de la “conducere”, fie că e vorba de directorul Ioan Moraru de la CNU, cel al sucursalei, Constantin Proboteanu, sau chiar liderii de sindicat, demişi de către mineri pe motiv că în loc să-i apere, au făcut jocurile patronatului. România a fost făcută praf de indivizi ai căror “mape profesionale” nu-i îndreptăţeau să conducă măcar un chioşc, darămite o întreprindere sau un oraş. Ce “competenţe profesionale” îl recomandau pe Ioan Moraru (şi el fost lider de sindicat) să acceadă în fruntea CNU (Compania Naţională a Uraniului)?
Oare crede domnia sa că i-au fost uitate cele două mandate de primar care şi-au pus amprenta definitiv, şi într-un sens negativ, asupra oraşului nostru staţiune, sau că a băgat în faliment MinBucovina? Moraru şi Proboteanu trebuie să plece din poziţiile de directori pe care le ocupă dacă se vrea o normalizare a situaţiei de la CNU Crucea. Altfel, finalul de an îi va găsi pe mineri în aceeaşi situaţie.
Ministrul Gerea, uluit de ce a găsit la Crucea
Ministrul Andrei Gerea a venit însoţit de o echipă de la Bucureşti pentru a asculta doleanţele minerilor şi pentru a încerca să-i convingă pe aceştia să reia activitatea, lucru pe care l-a şi reuşit. Uluiala ministrului a fost evidentă pe toată durata celor 6 ore de negocieri, acesta neputându-şi imagina că poate exista o asemenea ruptură între mineri, sindicate şi conducere. Tocmai de aceea, ministrul le-a spus minerilor că primul pas spre “vindecare” este restabilirea legăturilor rupte între aceste verigi ale lanţului. Asta înseamnă că oamenii trebuie să-şi asume riscurile unor schimbări, fie că e vorba de a-şi numi alţi lideri de sindicat, care să se bată pentru drepturile lor şi nu pentru a face jocurile şefilor şi, la fel de important, aşa cum le-a şi sugerat ministrul Gerea, să înceapă imediat renegocierea unui nou contract colectiv de muncă.
În ceea ce priveşte cealaltă schimbare, demiterea lui Moraru şi Proboteanu, aici mingea se află în terenul dumnealui, acesta urmând să ia o decizie după ce se vor finaliza controalele pe care le-a anunţat, fie că e vorba de Corpul de Control al ministerului pe care-l conduce, al celui de la Inspecţia Muncii sau, aşa cum au cerut minerii, de Corpul de Control al premierului.
Problema salarială va fi rezolvată
Deşi revendicările minerilor au fost în număr de zece, oful principal a fost legat de salarizare. Un coeficient de 1,4, cel legat de munca în subteran, nu a fost aplicat, iar consecinţele s-au răsfrânt asupra salariilor oamenilor. Astfel, un miner care lucrează la front, în abataj, câştigă cât un chelner, adică între 1.400 şi 1.600 de lei, chiar dacă a ajuns în pragul pensionării. Discrepanţa dintre salariile minerilor şi personalul TESA este uriaşă. Minerii i-au cerut ministrului să se afişeze grila de salarizare a tuturor angajaţilor, fiind convinşi că transparenţa ar putea tranşa definitiv răspunsul la întrebarea: “Unde sunt totuşi banii, de vreme ce compania e pe profit?”.
Deşi ministrul Andrei Gerea a cerut un nou buget, cu care se va duce în Guvern, şi deşi a vorbit cu ministrul de Finanţe pentru a vedea de unde se pot suplimenta 8% pentru revendicările minerilor, tot aceştia i-au spus ministrului verde-n faţă: “Domnule ministru, după ce se va lua la puricat de sus până jos toată organigrama, după ce se va lămuri cine este îndreptăţit să câştige un anumit salariu, veţi vedea că nici nu va mai fi nevoie de o suplimentare a fondului de salarii, deoarece banii sunt aici”. Da, tot ce se poate, iar controalele vor stabili acest lucru.
Cum să nu acuzi “ciorchinii de piloşi” care încarcă organigrama, servicii care sunt făcute de zeci de oameni, când pot fi făcute cu o mână de oameni, discrepanţele salariale, aroganţă de genul “măresc salariul cui vreau eu” s.a.m.d. Oamenii au reclamat lucruri pe care le consideră abuzuri, începând cu contractul colectiv de muncă pe care îl consideră a fi respectat doar în proporţie de 15% şi până la modul în care le este pontată munca: dacă într-o lună faci doar 0,80% din producţie, pentru că muntele nu te ajută, cei 20% ţi se taie la salariu, iar dacă luna următoare faci 1,30%, şi-ţi depăşeşti norma, diferenţa nu ţi se ia în considerare.
Pe vremea lui Ceauşescu, când se lucra în acord global, neplata drepturilor băneşti conform producţiei realizate era considerată infracţiune şi era penalizată cu ani grei de puşcărie. Asistăm la un furt, pe faţă, al muncii unor colective de oameni. La o companie de Stat, cineva tratează câteva sute de mineri (care ţin pe munca lor o structură de 3.500 de oameni) ca şi cum aceştia ar lucra pe o plantaţie, fără drepturi, la negru, ca cetăţeni de mâna a doua. Nimic mai greşit! Cine are comportament de “grof”, pe banii statului, trebuie să plece.
Nu e posibil ca trei mineri care lucrează la front să câştige împreună 3.000 de lei într-o lună, într-un mediu radioactiv, prestând o muncă de Evul Mediu, absolut totul făcându-se manual, nefiind nimic mecanizat. Doar în romane celebre despre minerit am mai auzit poveşti de genul celor pe care le-am auzit la CNU Crucea, cu singura diferenţă că acelea erau plasate în secolele 18-19, şi nu în mileniul trei. Incompetenţa te poate duce în trecut cu câteva sute de ani, cât ai bate din palme. Important este faptul că pe moment s-au găsit soluţii, iar de la 1 februarie minerii îşi vor primi salariile, conform contractului colectiv de muncă care-i îndreptăţea şi până acum să câştige aceşti bani. De ce nu s-a întâmplat acest lucru până acum? În niciun caz pentru că, aşa cum au explicat şefii: “Atâta produci, atâta vinzi, atâta împarţi!”. Problema e în cu totul altă parte. Au înţeles-o minerii, noi cei din presă, dar şi ministrul Gerea. Vom reveni asupra acestui subiect în perioada următoare.
O situaţie de neacceptat
Săptămâna aceasta, Orion MEDIA Vatra Dornei se va deplasa în comuna Crucea pentru a face un interviu cu zeci de tineri, şomeri, care deşi trăiesc într-un mediu radioactiv, fiind născuţi în Crucea, nu pot să obţină un loc de muncă la unitatea care, într-o oarecare măsură, le afectează şi lor sănătatea. Cele 40 de locuri de muncă pe care le solicită tinerii din Crucea ar putea fi rezolvate dacă Legea Pensiilor va fi modificată. În momentul de faţă, aproximativ 250 de mineri au dreptul de pensie, însă toţi preferă să rămână în câmpul muncii, pentru că pensiile variază între 975 lei şi 1.400 de lei, după 15 ani de muncă în mediu radioactiv.
Se va demara o anchetă şi asupra aspectului legat de refuzul Casei de Pensii de a le acorda la pensionare, minerilor, grupa 1 de muncă pentru condiţii speciale (radiaţii). Atâta au zăpăcit politicienii Legea Pensiei, modificând şi anulând grupele de muncă de-a lungul anilor, încât, în prezent, nu se mai ştie cine are dreptul şi cine nu la încadrarea în grupa 1 şi a 2-a de muncă. Oamenii sunt bulversaţi, de vreme ce, deşi au fost colegi de echipă, la acelaşi număr de ani şi condiţii de muncă, pensiile se calculează diferit, iar ei se trezesc cu pensii a căror diferenţă în lei, merge, uneori, la câteva sute de lei. Cineva trebuie să facă urgent lumină în hăţişul de ordonanţe de urgenţă care au modificat legea de bază a pensionării. Astfel, sute de oameni de la CNU Crucea s-ar duce în pensie, iar sute de tineri ar găsi un loc de muncă, lângă casă.
Minerii, mai rău ca “ciumaţii”
I-am pus pe masa ministrului cel puţin zece certificate de deces ale unor foşti ortaci care s-au stins din viaţă la vârste cuprinse între 48 şi 52 de ani. Din ceea ce spun minerii, zona este plină cu astfel de situaţii, durata de viaţă fiind foarte scăzută din cauza radiaţiilor provenite de la zăcămintele de minereuri radioactive. De curând, a murit un tânăr de 42 de ani, iar unul de 38 de ani este bolnav de cancer. Despre leucemii, nici nu mai amintim.
Ceea ce este înfiorător, la nivel de ignoranţă, este modul în care un miner de la Crucea se internează în vreun spital. Medicii intră în panică, eliberează salonul, de parcă aceştia ar fi “ciumaţi”. Doctorii din Germania au refuzat să creadă că minerii lucrează într-un astfel de mediu pentru 300 de euro pe lună. Iar cu aceşti bani, au ajuns să-şi cumpere “la caiet” mâncarea pentru copii şi familie. Cine se face responsabil pentru această situaţie?
În loc de încheiere
Având posibilitatea de a mă adresa ministrului Energiei, până la revendicările pe deplin justificate ale minerilor, l-am rugat să le garanteze acestora că licenţa de exploatare va fi prelungită şi că nu există o gaşcă a “băieţilor deştepţi” care au interesul de a închide exploatarea şi de a o transforma într-un perimetru închis, de pe urma căruia să câştige bani frumoşi, de la buget sau europeni, ştiut fiind faptul că, în România, s-au câştigat zeci de milioane de euro de pe urma închiderii minelor.
Vom reveni, subiectul fiind “prea fierbinte” pentru a fi abandonat, cu primele măsuri în urma vizitei şi negocierilor făcute de către conducerea unităţii şi minister, pe de-o parte, şi minerii care şi-au cerut drepturile, sperăm, nu pentru ultima dată.
VEZI ȘI:
– VIDEO: Greva spontană a lucrătorilor de la Mina de Uraniu Crucea a luat sfârșit!
– Protestele angajaților de la Mina de Uraniu Crucea continuă și în a cincea zi!
– VIDEO: Protestele lucrătorilor de la mina de uraniu Crucea au intrat în a patra zi!
da frumos mai spuneti aveti si dreptate dar inca nu stiti bine cam ce se intampla la crucea in special la cnu tatal meu e nascut la crucea si eu de asemenea am incercat si eu sa ma angajez la mina dar a fost de prisos miau cerut 400 de euro 2005 si sau facut angajari dar oameni au platit sa se angajeze acei bani unde sau dus ? eu am incercat sa ma angajez dar miau cerut bani asa ca am decis sa plec din romania si vreau sa va spun ca chiar daca nu am lucrat o zi in mina sunt bolnav de diabet bine dar pentru acei putini oameni care au mai ramas la crucea conducerea CNU nu face nimic si ei stau in radiatii
Da domnul ministru pentru dialog social(analfabetul ala care l-a scapat de plagiat pe Puie Monta) cu ce se ocupa in guvern? Nu ar fi fost normal sa fi participat si el la negocieri?
In momentul in care te angajezi la mina de uraniu esti perfect constient in ce te bagi…ca nu sunt platiti cum trebuie asta e alta poveste, tara in care traim functioneaza asa…in Australia de exemplu se exploateaza la suprafata si un salariu, cel mai mic este de peste 1000 de euro. Oamenilor le e frica sa spuna ceva din cauza ca isi pot pierde locul de munca, asa rau cum e platit dar…alta varianta in zona nu mai ai…E trist ce se intampla!
Situatia este asemanatoare in toat CNU, inclusiv in Sucursala Feldioara, unde s au facut angajari pe bani, s au instituit directori tehnici cu vechime in munca de 2 ani, fiu de primar….., sustinut politic, unde pila este mai presupus de orice , conditiile de munca pentru angajatii activi jalnice, dar nu pentru gloata de la birouri, pontajee fictive cu persoane care nici macar nu vin la munca dar fac vechime doar sa faca anii de pensie, banii din salariile respective se impart intre directorii societatii si liderul de sindicat care partineste pentru aceste daruri conducerea societatii s.a.m.d.