Știrile zilei de12 decembrie 2024

Copiii din Țara Dornelor și sportul minții

În lucrarea „Majestatea sa, Şahul”, o foarte bună (poate cea mai bună) carte închinată acestui joc de autorii români, ing. Mihai Pânzaru menţionează numele unei localităţi din Germania (Strobeck), acolo unde se joacă şah în fiecare familie.

Un studiu făcut în Venezuela, denumit „Să învăţăm să gândim”, care a format 100.000 de profesori şi a implicat un eşantion de 4.266 de elevi de clasa a doua, a ajuns la concluzia generală că şahul, învăţat metodic, după numai 4-5 luni de studiu sistematic oferă cadrul stimulator suficient pentru a accelera creşterea IQ-ului, în cazul copiilor de şcoală primară, indiferent de genul sau de condiţia socio-economică a acestora.

Guvernul venezuelean a fost atât de impresionat încât a introdus programul în toate şcolile sale încă din anul 1988. În ţările unde şahul se practică pe scară largă în şcoli, elevii dezvoltă abilităţi de gândire de ordin superior, disciplină şi de învăţare a metodelor creative de rezolvare a problemelor, dovedesc excelenţă în recunoaşterea modelelor complexe, în matematică şi ştiinţe.

concurs_sah_1

La Vatra Dornei, Clubul Copiilor organizează antrenamente sau concursuri de şah în fiecare zi de sâmbătă, uneori şi duminica. În una din aceste zile, întrebându-l pe Radu Paul Muraru, un talentat copil de 8 ani, dacă vrea să joace şah şi a doua zi (duminică), am primit următorul răspuns: „eu vreau să joc în fiecare zi!”. Asta îşi doresc de fapt mulţi copii din bazinul Dornelor. În unele şcoli s-a implementat deja disciplina opţională „Educaţie prin şah” şi această iniţiativă începe să îşi arate roadele.

Credem că ar fi foarte util ca şi şcolile dornene să ia în discuţie o asemenea posibilitate, deoarece există aici un nucleu deja format şi beneficiile educative sunt evidente. La cercul de şah participă elevi valoroşi sau sunt înscrişi copii care deprind acum tainele acestui joc şi se arată a fi viitoare speranţe. Ei continuă performanţele deosebite ale lui Andrei Iacob, Paul Buzilă, Ştefan Cobeli, Eduard Iacob, Luca Hriscu, Alina Arvinte, Andreia Alupei, Adina Apopii, Mirela Popescu, Laura Mitrofan, Mihaela Pilug, Cătălina Apopii şi mulţi alţii care nu mai activează aici având vârsta depăşită sau fiind plecaţi din ţară, ale căror rezultate excepţionale au rămas şi ne fac cinste.

Pe 19 martie 2016, a început la Vatra Dornei, în organizarea Clubului Copiilor, concursul de șah „Minţi luminate”, care s-a încheiat la 16 aprilie. Au participat copiii din bazinul Dornelor, băieţi și fete, clasamentul fiind întocmit pe categorii de vârstă. Competiţia s-a desfăşurat în sistem turneu, în baza tabelelor Berger, pe durata a 19 runde, cu arbitraj asigurat de către un arbitru atestat de Federaţia Română de Șah. Categoria celor mai mici participanţi, de sub 8 ani, a avut drept câştigători: la fete, Antonia Gâdea şi Ecaterina Cara Lanciu de la Școala Gimnazială Nr. 1, ambele pe locul întâi, la egalitate de puncte.

La băieţi, câştigător a fost Radu Paul Muraru de la aceeaşi școală, clasat pe locul întâi. Pe locul al II-lea s-a clasat Andrei Arsenie de la Școala Gimnazială Nr. 2, iar pe locul al III-lea a urcat Andrei Holobâcă, de la aceeaşi școală. La categoria de vârstă 8-10 ani, la fete, locul întâi a fost ocupat de Andreea Meroniuc, iar locul al II-lea de Claudia Popescu, ambele de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei. La băieți, Cristian Arvinte de la Școala Gimnazială Coşna a obţinut primul loc, fără a pierde nicio partidă jucată. Ștefan Candrea de la Școala Gimnazială Nr. 4 s-a plasat pe locul al II-lea, iar pe locul al III-lea a urcat Ionuţ Cosmin Candrea de la Școala Gimnazială Nr. 1 şi Flavius Cohal de la Școala Gimnazială Nr. 2.

La categoria de vârstă 10-12 ani, locul întâi la fete a revenit elevei Sara Brașcanu de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei, iar pe locul secund a urcat eleva Ștefania Macovei de la Școala Gimnazială Nr. 2. Elevul Cosmin Melniciuc de la Școala Gimnazială Nr. 1 a ocupat locul întâi la băieţi, Marius Candrea a ocupat locul al II-lea, iar Paul Candrea și-a adjudecat locul al III-le, ambii de la Liceul Tehnologic din comuna Dorna Candrenilor. Elevul Andrei Meroniuc de la Școala Gimnazială Nr. 2 Vatra Dornei a ocupat locul întâi la categoria de vârstă 12-14 ani.

concurs_sah_2

Astfel, clasamentul şcolilor reprezentate în concurs a fost următorul: locul întâi şi cupa concursului a fost adjudecată de Școala Gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei, cu 16 puncte. Pe locul al II-lea s-a plasat Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei, cu 14 puncte, iar pe locul al III-lea a urcat Școala Gimnazială Coşna şi Liceul Tehnologic din comuna Dorna Candrenilor, fiecare cu câte 3 puncte.

Festivitatea de premiere a fost coordonată de prof. Ionel Nemeş, coordonatorul cercului de şah de la Clubul Copiilor Vatra Dornei. Diplomele au fost înmânate de Stelian Hasna, instructor de şah, iar medaliile de către Loredana Todaşcă, profesor la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei. Cupa, diplomele şi medaliile au fost asigurate de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, iar baza materială de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, două instituţii care au realizat că la Vatra Dornei există un nucleu de buni şahişti, multă pasiune şi dăruire, pe care au încercat să le stimuleze şi să le recompenseze.

Buna colaborare dintre cei amintiţi mai sus a făcut ca cercul de şah să beneficieze de o dotare materială corespunzătoare: seturi de piese de şah, cartoane şi ceasuri de control al timpului jucat, ce poate face faţă cu succes unor concursuri importante, care se pot organiza de acum şi la noi cu puţin sprijin şi implicare din partea reprezentanţilor comunităţii locale. Municipiul Vatra Dornei a fost şi încă este capabil să organizeze concursuri de şah la orice nivel.

Să ne amintim că aici s-a desfăşurat în anul 1989 semifinala Campionatului Naţional Masculin de Șah, cu 312 participanţi, iar o iniţiativă asemănătoare ar fi mai mult decât benefică. Merită aşadar felicitaţi toţi cei care s-au implicat în aceste activităţi şi, de ce nu, cei care o vor face de aici mai departe.

Stelian Hasna și Paul Braşcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *