Știrile zilei de10 decembrie 2024

Coșna, tărâm al educației și relaxării

În articolul intitulat „Două luni de foc la Coşna”, am expus pe scurt patru evenimente desfășurate în satul sus-amintit, pe parcursul lunilor iulie și august 2014, iar în rândurile care urmează vom arăta modul în care au fost reflectate două dintre ele la Speranța TV, un mic post de televiziune cu acoperire națională, iar din această perspectivă, acest articol face parte dintr-o serie mai amplă, în care încercăm să reflectăm modul în care este evidențiată zona Dornelor, sub diverse aspecte, la mai multe posturi de televiziune românești.

Astfel, în cadrul emisiunii „Din toată inima”, realizată de doamna Lavinia Ştefan, în colaborare cu doamna asistent social Gabriela Istrate, a fost expusă, cu ajutorul explicațiilor și al fotografiilor, desfășurarea celei de-a treia ediții a taberei „Vis de copil”, organizată de ADRA și destinată unor elevi de școală generală din județele Moldovei, care au o situație familială dificilă și au încheiat anul școlar precedent cu rezultate bune la învățătură.

În condițiile în care tabăra a avut ca punct de plecare inițiativa copiilor din corurile „Cantasimo” și „Celest Harmoni”, care s-au gândit la colegi de-ai lor năpăstuiți de soartă, motiv pentru care și-au unit forțele în cadrul concertelor organizate în anul acesta, dar și în anii 2012 și 2013, la data de 1 iunie, cu scopul strângerii de fonduri pentru organizarea acestor tabere, îi felicităm sincer și putem susține că această inițiativă poate fi pusă sub deviza „copii pentru copii”. Remarcăm nerăbdarea copiilor care au fost în tabără și în anii precedenți de a reveni la Coșna (evident cei care mai îndeplineau condițiile cerute), dar și faptul că pentru unii dintre ei participarea la această tabără a reprezentat prima lor ieșire din localitatea natală.

Cei 32 de copii participanți la tabără s-au aflat sub îndrumarea unor tineri voluntari spanioli, care i-au împărțit pe grupe de vârstă, dându-le mereu ceva de făcut. Copiii s-au dat pe săturate cu tiroliana, și-au făcut prieteni noi, au schimbat adrese, iar două dintre fete au afirmat că „la Vatra Dornei este mai frumos ca-n paradis”. La sfârșitul taberei, voluntarii spanioli le-au oferit elevilor ghiozdane și rechizite școlare pentru anul școlar viitor. Nu vom trece mai departe înainte de a reține declarația doamnei Gabriela Istrate, potrivit căreia ADRA încearcă să extindă acest proiect la nivel național, cuprinzând un număr mai mare de copii, dar concretizarea ideii presupune creșterea resurselor umane și financiare.

Al doilea eveniment la care ne referim este tabăra de corturi (sau camparea), aceasta fiind reflectată în cadrul emisiunii „Exploratorii”, realizată de Mioara Meișoru. Această tabără s-a desfășurat sub coordonarea domnului Daniel Chirileanu și a avut deviza „Exploratori pentru viitor”, acțiunea având un accentuat caracter practic, din care cei 650 de participanți au învățat multe lucruri utile, perimetrul taberei din satul Coșna fiind transformat într-un… orășel miniatural. Pentru a putea ”cumpăra” ce le trebuia, elevii aveau nevoie de bani (explolei), pe care-i procurau de la bancă, învățând astfel valoarea banilor; au învățat să fie pompieri sau cum se lucrează la spital (realizarea testelor medicale, acordarea primului ajutor).

Pe terenul de sport s-a jucat fotbal şi baschet, s-au practicat echitația și orientarea turistică și, nu în ultimul rând, a fost înființat și un post de radio, denumit ad-hoc „Radio Campus”, prilej cu care copiii au învățat cum se vorbește la microfon, cum se dialoghează cu ascultătorii şi cum se pune în undă un cântec. Din acest „orășel” n-au lipsit și alte instituții importante pentru buna funcționare a unei comunități, precum primăria, școala, aeroportul şi biserica.

Ne oprim aici, sperând că satul Coșna va fi pe termen lung un tărâm al educației și relaxării; n-ar fi rău dacă acest statut ar fi „molipsitor” și pentru alte localități din județ şi chiar din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *