Ultimii ani au reprezentat o perioadă neagră pentru clădirea Cazinoului din Vatra Dornei, acesta ajungând într-o stare avansată de degradare. Însă sfârşitul lunii octombrie a acestui an ar putea, peste ani, să reprezinte punctul de început al unei perioade bune pentru clădire; Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Religionar Bucovina – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor s-a înţeles cu firma SC Ecoland Production SRL, din Botoşani, pentru ca monumentul istoric să fie dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani, după circa un an de discuţii.
Cine sunt noii administratori ai Cazinoului dornean
Doina Berescu este cea care deţine în totalitate firma SC Ecoland Production SRL, aflându-se în parteneriat strategic cu soţul ei, omul de afaceri Iulian Berescu. Cei doi şi-au vândut propria firmă în 2011, Romtranspetrol, către multinaţionala SOCAR, firmă ce deţinea un număr de 14 benzinării în judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.
Într-un interviu acordat postului de radio Orion FM, Doina Berescu a declarat:
„Am deţinut afaceri importante în Vatra Dornei: depozitul de carburanţi din Argestru, care se afla într-o stare deplorabilă atunci când l-am preluat, iar acum a ajuns un punct de convergenţă comercială în nord-estul ţării, şi cele două benzinării SOCAR din apropierea oraşului. Mi-am vândut participaţia de acţiuni companiei SOCAR şi m-am orientat spre un alt gen de investiţii, deoarece nu mai pot desfăşura afaceri pe piaţa carburanţilor datorită înţelegerii pe care o am cu această multinaţională şi pe care doresc să o respect”.
Conform îneţelegerii făcute cu multinaţionala SOCAR, avocatul Doina Berescu nu mai poate desfăşura afaceri cu carburanţi pe o perioadă de 3 ani şi nu se mai poate implica în activităţi conexe acestui domeniu de afaceri, pe baza înţelegerii încheiate cu multinaţionala SOCAR.
Cum a ajuns Doina Berescu să îşi dorească restaurarea Cazinoului
Întrebată cum a reuşit să preia clădirea monument istoric a Cazinoului din Vatra Dornei printr-un contract de locaţiune, pentru o perioadă de 49 de ani – asta după ce Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu a dorit să predea Cazinoul, prin concesiune, primăriei Vatra Dornei pentru a fi reabilitat – Doina Berescu a explicat:
„Am iniţiat discuţiile cu Arhiepiscopia la sfârşitul anului 2013. Am explicat că şi eu sunt legată sufleteşte de staţiunea Vatra Dornei, având şi o casă acolo. În acest proiect suntem implicaţi doar eu şi soţul meu şi nimeni altcineva. Credem că am lăsat câteva obiective importante în Vatra Dornei care pot oricând vorbi despre capacitatea noastră managerială”.
Unicul administrator al firmei SC Ecoland Production SRL nu a dorit să facă publică suma de bani pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor o va încasa în următorii 49 de ani, precizând că suma va fi stabilită de viitoarele activităţi ce vor avea loc în clădirea Cazinoului. Cu toate acestea, pe baza contractului semnat, în contul unei fundaţii care funcţionează pe lângă Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va fi transferată suma de 20.000 de euro, bani ce ar urma să fie folosiţi în scop caritabil.
Ce urmează pentru Cazinoul din Vatra Dornei
În comunităţile mici, după euforia aflării unei asemenea veşti, precum cea a renovării clădirii Cazinoului, tot mai multă lume a ajuns să se întrebe dacă monumentul istoric va fi readus la starea iniţială, după renovare, dacă se vor desfăşura activităţi specifice unui cazino şi, cel mai important, ce se va întâmpla cu Cazinoul în viitorul apropiat, dar şi în perioada de 49 de ani în care se află în concesiune.
„Încercăm să obţinem planurile iniţiale ale arhitectului vienez, pentru a putea stabili ce activităţi moderne se vor putea desfăşura în incinta Cazinoului. De asemenea, evaluările infrastructurii clădirii au fost deja demarate şi urmează a fi finalizate în următoarele 6 luni. Pe baza rezultatelor evaluării şi a planurilor iniţiale ale clădirii, vom putea stabili ce activităţi se vor desfăşura în incinta clădirii. Cert este că nu doresc să fac din Cazino un loc exlusivist; prefer să poată fi vizitat de un public cât mai larg”.
Doina Berescu a mai precizat că speră să i se confirme că va avea posibilitatea de a desfăşura mai multe activităţi moderne, care să genereze venituri din care să poată fi întreţinută clădirea, să poată fi recuperată investiţia şi plătită chiria către Arhiepiscopie. Dar şi că există posibilitatea să fie amenajate o sală multifuncţională (în care ziua se vor organiza evenimente, iar seara va funcţiona ca cinema şi sală de spectacole), câteva spaţii comerciale de o anumită factură, o bancă, un muzeu dedicat istoriei clădirii şi oraşului din timpul ocupaţiei austro-ungare, o cafenea, o ceainărie.
Cu câteva zile înainte de a acorda interviul pentru Orion Media Vatra Dornei, Doina Berescu a precizat Monitorului de Suceava:
„Obligaţiile noastre au în vedere reabilitarea acestei clădiri într-o perioadă de maxim cinci ani, investiţia urmând a se desfăşura cu fonduri proprii şi finanţări din piaţa de capital, posibil şi fonduri europene. În prezent, suntem într-un amplu proces de evaluare a imobilului, adunând documente şi specialişti pentru categoria de imobile monumente istorice în vederea efectuării mai multor studii şi expertize de specialitate, precum studiu geotehnic, expertiză a structurii de rezistenţă a clădirii, expertiză a imobilului în ansamblul său şi identificarea tuturor factorilor de risc care pot influenţa procesul de reabilitare al imobilului”.
Ultimele lucrări de care clădirea monumentului istoric din Vatra Dornei s-a bucurat, sunt cele din noiembrie 2012, atunci când un grup de muncitori a acoperit ferestrele cu folie de plastic, a construit o platformă de lemn de acces în incinta clădirii şi a verificat schela de susţinere a tavanului şi acoperişului clădirii.
In sfarsit exista posibilitatea ca si emblema dorneana, adica Cazinoul va fi reabilitat. Foarte bine caci sefii popimii ortodoxe romane au distrus aceasta nestemata faurita de administratia imperiala austriaca si intrata pe nedrept in posesia bisericii ortodoxe romane, biserica care in lacomia si obscurantismul ei au dus aproape de ruina, acest edificiu superb european.
Bravo si succes familiei Berescu, ca isi ia asemenea responsabilitate frumoasa, dar si tot atat de dificila!!!!