Frunzele încep să se aştearnă straturi peste pământul tomnatic. Ici-colo mai sunt trecători întârziaţi care străbat aleile parcurilor. Şovăielnici, tineri perechi se ţin de mână, regretând zilele însorite ale verii. Timpul îşi urmează cursul firesc, nostalgii omeneşti pătrund nestingherite în ungherele sufletului. Tu, ce mai spui, suflete bun la toate, despre această trecere năvalnică, despre regrete şi nostalgii nebănuite ce ne străbat eternitatea? Un clopoţel sună vestind un nou început.
Ne-am întâlnit iarăşi, în aceeaşi formaţie ca-n anii trecuţi. Ne-am îmbrăţişat, ne-am privit în ochi cu sinceritate şi am depănat firul bucuriei unei vacanţe care abia s-a încheiat. Am aflat atâtea lucruri frumoase, sau le-am împărtăşit doar pe cele plăcute sufletului. Aici dexteritatea povestitorului spune multe. De ce să ne încărcăm cu rămăşiţe de gânduri nefinalizate. În noianul de poveşti şi întâmplări plăcute mai aveau loc multe şi mărunte altele. Să le transmit ca o poveste sau o realitate ca o poveste ce am petrecut-o într-o frumoasă zi de vacanţă, aşa mai spre sfârşitul ei. Şi iar Biblioteca „G. T. Kirileanu” are o întâlnire specială.
Un grup de profesori şi elevi de la Colegiul Naţional Iaşi şi-au vestit o prezentare mai aparte în oraşul de munte, Vatra Dornei. Un microbuz încetineşte şi opreşte brusc. Coboară, ca în necunoscut, timid, tinereţea. Florile grădinii din faţa bibliotecii, de un galben aprins în bătaia soarelui le surprind privirile. Cu un aer adolescentin, cu plete răvăşite de vântul rebel, aşteptându-şi mentorii, urcă treptele şi sunt întâmpinaţi de gazde. Nici nu se putea o atmosferă mai plăcută creată special pentru oaspeţi. Doamna Todaşcă Nicoleta, coordonatoarea şi moderatoarea întâlnirii, face prezentările. Suntem faţă în faţă cu elevi şi profesori de la o vestită şcoală cu tradiţie din Iaşul istoric.
Coordonaţi de prof. Doina Moraru, un grup de 15 elevi, cu vârste între 11 şi 17 ani, au realizat o antologie de proză, considerată cea mai bună lucrare colectivă, fiind premiată la Concursul Interşcolar „Ionel Teodoreanu”, organizat de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi. Ca răsplată a muncii li s-a oferit o şedere de câteva zile în ţinuturile dornene. În periplul lor au fost însoţiţi şi susţinuţi de prof. Cobzan Mihaela de la Colegiul Naţional Iaşi, Simona Adamovici de la Biblioteca Judeţeană „I. G. Sbiera” Suceava, B. M. Mandache şi Florentin Busuioc de la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi.
„Calea tainică” este titlul lucrării structurată în trei părţi în care se filozofează despre frumuseţea iluziei, despre singurătate şi bucurie, despre drumul tainic ce duce spre interiorul fiecăruia sau despre locul unde se întâlnesc lumile şi visele. Smaranda, Eusebiu, Ioana, Miruna sau Andreea au prezentat pe scurt câteva gânduri despre propria creativitate, despre modul de concepere a lucrărilor. Era o simplitate firească a întâlnirii. Ziua de marţi se împletea cu „Povestea lui Sage Voluntas”, cu „Sara” şi „Inorogul Verde”.
Emoţiile i-au copleşit pe cei prezenţi. Îmbujoraţi de plăcerea întâlnirii, adolescenţii au dat frâu liber cugetării şi cuvântului. Au fost susţinuţi de dascălii lor. N-au uitat în intervenţiile susţinute să amintească de colegii care au realizat desenele ce susţin conţinutul creaţiilor, membrii Cercului „Proteus” de la acelaşi Colegiu, coordonat de prof. Silvia Veleciuc. S-au prezentat şi lucrări ale elevilor din Liceul Teoretic „Ion Luca”, lucrări grupate în volume precum „Galaxia inocenţei” sau „Confesiuni adolescentine”, revista „Gaudeamus”, amintindu-se numele tinerelor creatoare, Adriana Cocârţă, Lucia Ciubotaru şi Andreea Felciuc.
În intervenţiile lor, cei maturi au elogiat preocuparea tinerilor de a scrie şi a citi pentru a se îmbogăţi spiritual. Era evidentă speranţa ca în literatura contemporană să se regăsească, nu peste mult timp, şi numele elevilor noştri. Timpul se scurge nemilos. Ne facem împreună proiecte, posibile alte întâlniri să ne adune poate la Iaşi. Posibil un concurs de literatură sau poate doar dragostea faţă de cuvânt. Simona Iftimuţ a imortalizat momentele importante ale întâlnirii. Suntem cu toţii bine dispuşi, împliniţi la întâlnirea cu arta discursului, a cuvântului şi la gândul că ne vom revedea.
Prof. Jenica Romanică
Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei
Foarte frumos, plin de emoții și nostalgie.