Stelian Chiforescu anunţă ieşirea Dornei din proiectul de aducţiune a gazului metan

Domnul Stelian Chiforescu, consilierul personal al primarului Ilie Boncheş, a anunţat într-un interviu acordat Orion Fm intenţia de ieşire a administraţiei dornene din proiectul de aducţiune a gazului metan, numit “Utilităţi şi mediu”. Consilierul primarului a argumentat decizia echipei din care face parte, spunând că nu vede cine ar putea aloca fonduri pentru conducta dintre Câmpulung şi Dorna, după experienţa oraşului Câmpulung, care şi-a realizat aducţiunea, dar nu are consumatorii estimaţi.

stelian_chiforescu

De asemenea a precizat că ar mai fi o sumă de câteva milioane de euro, sumă solicitată de Romsilva pentru a permite traversarea magistralei către Vatra Dornei. Domnul Stelian Chiforescu a mai precizat în timpul interviului că nu ne rămâne decât să ne bazăm pe actuala centrală şi pe biomasă. Centralei actuale, care ar mai duce-o vreo 3-4 ani, conform estimărilor făcute de dumnealui, ar urma să i se schimbe cazanele actuale, în următorii ani. “Dacă municipiul Suceava intenţionează să treacă pe biomasă, noi de ce n-am face la fel, de vreme ce cade pădurea pe noi? Primăria deţine o suprafaţă mare de pădure.

Facem curat în ea şi avem materie primă la centrală”. Propunerea aceasta am făcut-o şi noi în paginile acestui ziar, şi nu o singură dată, însă ne-am arătat sceptici în legătură cu capacitatea de ORGANIZARE a celor din echipa vreunui primar dintre cei care au condus oraşul până acum. Este evident că actualele cazane nu vor mai putea face faţă mult timp şi vor trebui schimbate, dar acest lucru va necesita un efort financiar deosebit, mai ales în lumina ultimelor norme impuse de Uniunea Europeană, privind emisia de gaze şi noxe.

Dorna, pe locul 2 în ţară în topul celor mai scumpe gigacalorii

Cei 272 lei pe gigacalorie plasează Dorna pe locul 2 în ţară. Dacă până anul acesta, pe primul loc în topul preţului pentru gigacalorie se situa Constanţa, cu 383 de lei, anul acesta, pe primul loc se situează Aradul, cu 290 de lei, Constanţa ocupând în acest moment locul 5 în ţară, cu un preţ de 250 de lei/ gigacalorie. Dornenii au avut parte de o creştere constantă a preţului, de la 109 la 140 lei, apoi, după alegerile din 2012, de la 140 la 272 lei.

Cine se face vinovat de eşecul aducţiunii gazului?

Fiind un proiect judeţean, primii vinovaţi sunt Mîrza, Flutur şi Nechifor, care, în afară de promisiuni, nu au făcut nimic concret să susţină până la capăt proiectul de aducţiune a gazului. La nivel local, proiectul nu a fost susţinut de deputatul Dumitru Pardău, care avea tot interesul ca în colegiul în care a fost ales de trei ori să ducă realizarea proiectului până la capăt, adică acasă la el.

Pardău a fost cel mai bine plasat din punct de vedere politic, deţinând la un moment dat şi funcţia de Secretar al Camerei Deputaţilor, poziţie din care avea toate atuurile şi pârghiile necesare pentru implementarea proiectului. În afară de poziţia politică, cele 3 mandate, ca timp, au fost mai mult decât suficiente pentru a-şi da interesul pentru acest proiect. De ce n-a făcut-o, e o întrebare pe care dornenii, aflând recenta veste, i-o pot adresa, la fel ca şi întrebarea retorică: “Pentru ce-şi mai doreşte încă un vot de la dorneni?”

În loc de concluzie

Începutul acestui sezon rece ne aduce o veste care ne omoară speranţele (gazul nu mai vine), pe fondul unei funcţionări de la an la an mai problematice a sistemului termic din Vatra Dornei, actualul sezon rece început din 10 octombrie oferindu-ne primele disfuncţionalităţi ale centralei. Sfârşitul de săptămână 17-18-19 octombrie a fost unul în care temperatura agentului termic şi a apei calde a fost cu mult sub cel normal pentru furnizare. În aceste condiţii, locuitorii oraşului branşaţi la sistem încep să-şi pună întrebarea: cum vor trece noul sezon rece?

3 comentarii publicate:

  1. tony

    alo domnilor mi se pare ca suntem in anul 2015. oare asa e ?a,a,,,da?si chiar e posibil ?a,a,,,,da,da ..e posibil dar daca am da ceva spaga pe la romsilva,,pe ici pe colo poate s-ar putea totusi ca gazul sa ajunga si la dorna.sau ,poate, cine stie…….

  2. iorga

    Mda, Chiforescu – este de fapt primarul real al Dornei – c-am are dreptate, cei care sutin „gazul” probabil nu vor sa stie ca intradevar la Campulung Moldovenesc a dat „CHIX”, este adevarat ca „biomasa padurilor dornene” exista din plin dar, au fost doar vorbe goale aruncate din cand in cand fara nici o materializare reala si, probabil si acum va fi la fel. Abaterea dornenilor de la : de circa 20 – 30 de ani multe strazi nu au mai vazut asfalat, iar altele de 2 – 3 ori !!!, locurile de munca sunt firave ca tulpinile de trestie, nimeni nu vrea sa –si puna intyrebarea ” cum naiba afacerile celor care conduc DORNA merg „unse” iar viata DORNENILOR, este dezamagitoare, prea multi dorneni fiind parca teleghidati la alegeri, inconstient de „inconstienti” fata de viitorul lor si al copiilor lor, aranjament care dezvaluite devin „necredibile” prin imensa lor mizerie pentru un oras care decade … etc, probabil multi stiu dar … merg dupa principiul tampit, daca azi am „vodca si bere … maine vad eu, pe asta si mizeaza cei care „au si inca smenuiesc orasul”.

  3. Valvis II

    Daca fac catre Primarie o cerere pt. 2mc. de lemn mi se aproba, avand in vedere ca are atata padure? Pardau sa se culce deoarece a facut un nimic atat pt. Dorna cat si pt. Romania. A sustinut cel mai corupt guvern si cel mai odios partid. Rusine pt. politicienii corupti ca el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *