Știrile zilei de19 martie 2025

Ghidul de angajare al unui tânăr: ai carte (de muncă), ai parte!

Într-o Românie a lui februarie 2016, cu o ratã a şomajului în rândul tinerilor de 21.2%, potrivit datelor Eurostat, dictonul nostru adaptat arată o realitate îngrijorătoare. Educaţia şi accesul pe piaţa muncii a tinerilor români nu sunt adaptate la nevoile companiilor locale, regionale, naţionale sau internaţionale interesate de profiluri care există totuşi în număr mare în rândul tinerilor din ţara noastră.

Scopul articolelor pe care le propunem în următoarea perioadă este acela de a ajuta cererea să întâlnească oferta de muncă şi invers. Cum să redactăm un CV, cum să scriem scrisoarea de motivaţie, ce site-uri de recrutare să folosim, de ce LinkedIn şi Viadeo ne pot ajuta mai mult în carieră decât Facebook, Instagram sau Twitter? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări împreună şi vă vom oferi tips-uri care să vă transforme în tineri recrutabili în România anului 2016.

Curriculum vitae, la toamnă, tataie?

E posibil să nu mai studiaţi latina începând din toamnă, dacă ceea ce anunţă Ministerul Educaţiei va fi pus în practică. Dar ea va continua să fie folosită în limbajul universal graţie unor termeni care au devenit deja consacraţi, printre care şi „curriculum vitae”.

Este vorba despre o scurtă autobiografie aşezată pe hârtie, care cuprinde datele cele mai importante privind situaţia voastră familială, studiile, experienţa profesională sau lucrurile care vă pasionează (hobbies, cum zice englezul, sau loisirs, după francez). Acest document în format word sau, preferabil, pdf, va fi cartea voastră de vizită în faţa unui potenţial angajator, primul contact pe care îl va avea acesta cu personalitatea şi background-ul vostru academic şi profesional.

imagine via mhalert.ro

Un CV poate avea mai multe forme, în funcţie de cum consideră fiecare dintre voi, nu există un format de succes. Ideal ar fi să fie structurat într-o pagină sau maxim două, întrucât viitorul vostru angajator va petrece maxim 15 secunde ca să-l citească. Trebuie parcurs rapid, din lipsa lui de timp, de aceea unele cuvinte cheie din CV-ul vostru pot fi bolduite pentru a capta mai uşor atenţia.

Fiţi creativi!

Îl puteţi crea direct în word, completând câmpurile clasice (Date personale, Educaţie şi Experienţă profesională în ordinea cronologică inversată, adică începând cu cea mai recentă, Competenţe, Pasiuni, Referinţe). O altă posibilitate este să folosiţi formatul Europass disponibil la o simplă căutare pe Google.

În fine, există şi site-uri gratuite, specializate în crearea unui CV interactiv, cum ar fi CV Maker (www.cvmkr.com), pe care vi le recomand cu căldură pentru că aduc un plus de profesionalism CV-ului vostru. Şi are și template-uri în mai multe limbi străine.

Ce este, însă, important de ştiut când ne construim CV-ul?

Sfatul numărul 1: Creaţi-vă un CV global pe care îl veţi adapta mai apoi în funcţie de cerinţele companiei sau ale postului. Este de dorit să vă pregătiţi un CV complet, care să conţină toate informaţiile despre voi, de la situaţia familială (nume, prenume, data naşterii, adresa, număr de telefon, e-mail) la parcursul şcolar (în ordinea cronologică inversată), stagiile sau activităţile extracurriculare în care v-aţi implicat (tot începând cu cele mai recente), skill-urile voastre lingvistice şi digitale şi activităţile care vă pasionează.

Veţi modifica acest CV scoțând elementele pe care nu le consideraţi necesare atunci când aplicaţi la un anumit job. De exemplu, nu este foarte relevant pentru un angajator să ştie că aţi făcut un stagiu la „Salvaţi Pământul” când voi aplicaţi la un post tehnic, de operator C++. Cu toate acestea, voluntariatul în organizaţiile ecologice, sociale, culturale este un plus în CV, de care companiile ţin cont.

Sfatul numărul 2: Pe lângă rubricile clasice, adăugaţi voi o nouă rubrică, intitulată „Obiectiv”. Scopul acestei rubrici este să prezentaţi sumar competenţele pe care vreţi să vi le dezvoltaţi în cadrul unui post ţintă şi cerinţele pe care le aveţi de la acesta. De exemplu: sunt în căutarea unei poziţii part-time în cadrul unei companii cu profil financiar, unde să îmi pot pune în practică competenţele teoretice în contabilitate dobândite în mediul şcolar/academic şi să îmi dezvolt comunicarea în limba engleză, alături de spiritul de echipă. Această parte a CV-ului vostru nu ar trebui să depăşească 3-4 rânduri.

Sfatul numărul 3: Atribuiţi un nume fiecarei experienţe pe care o aveţi. Nu este foarte plăcut pentru un angajator să citească cum voi aţi realizat un Stagiu la Primăria Vatra Dornei. Încercaţi să înlocuiţi cuvântul „stagiu”, care este, de fapt, un tip de contract, cu un nume care să definească activitatea pe care aţi avut-o în timpul acestui stagiu. De exemplu: asistent politic la Primăria X, Consultant social la Fundaţia Y, Consilier media la Z.

Sfatul numărul 4: Nu minţiţi când vine vorba despre nivelul de cunoaştere al limbilor străine. Limbile străine nu sunt doar un paşaport pentru un job bun, dar şi o parte esenţială din procesul de recrutare. De aceea, este important să fiţi sinceri atunci când vă autoevaluaţi nivelul de cunoaştere al limbii engleze, franceze, spaniole etc. Este foarte posibil ca atunci când CV-ul vostru va fi selectat şi veţi ajunge să discutaţi cu angajatorul, să vă pună întrebări în engleză sau franceză pentru a vă testa, deci nu e loc de pierdere de timp.

Sfatul numărul 5: Plasaţi-vă atuurile în CV. Multe CV-uri seamănă, la nivel de studii sau experienţă profesională. E important să vă singularizaţi într-un fel. De aceea, dacă voi ştiţi că faceţi lucruri deosebite (voluntariat, un sport anume, aveţi un blog activ, cunoaşteţi foarte bine un program tehnic), subliniaţi acest aspect în cadrul CV-ului, vă poate aduce interviul cu viitorul angajator. La foarte mare căutate sunt şi experienţele în străinătate, de la programe de mobilitate academică la voluntariat internaţional.

CV-ul poate fi în acelaşi timp şi un suport bun pentru conturile pe care le veţi deschide pe platformele profesionale LinkedIn sau Viadeo, locurile cele mai vizitate de angajatori, unde trebuie să fiţi nu doar prezenţi, ci şi activi (să vă actualizaţi în permanenţă activităţile).

Dar despre cum reţele sociale pot fi nu doar un mijloc de comunicare cu prietenii, ci instrumente puternice în găsirea unui job, vom discuta în articolul urmãtor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *