Este o poveste cu adolescenți care a început în urmă cu aproape trei ani. Dintr-un impuls caracteristic vârstei. Ei, acești adolescenți cu fluturi în stomac, cu plete și cercei în urechi, cu gânduri rebele și idealuri, știu să dăruiască din sufletul și timpul lor. Și nu se sfiesc să caute, să găsească frumosul și binele.
Când în orașul de pe Dorna s-a ivit un caz deosebit, un copil din clasele primare s-a îmbolnăvit grav și avea nevoie de sprijin financiar și moral, au apărut ei, într-o muncă de voluntariat. Și de aici a plecat totul. Azi un sprijin pentru cineva bolnav, mâine pentru cineva în vârstă și neajutorat. Apoi, totul a prins un contur al seriozității, al muncii în grup, mai restrâns la început, ca treptat cercul să se mărească. Și nucleul acela de început adună continuu adolescenți dornici să se implice în a sprijini pe cei mai puțin fericiți, când soarta nu le-a surâs.
Organizează drumeții pe munte pentru strângere de fonduri, concursuri sportive ce reunesc elevi de vârste diferite, care donează din puținul lor sau descoperă persoane care donează și vor să-și păstreze anonimatul. Și ajută astfel persoane în vârstă fără nici un sprijin, fără familie, imobilizați la pat. Da, ei, acești adolescenți au realizat multe împreună. Și dintr-o dorință și o necesitate s-a luat decizia de a se organiza într-o asociație, astfel că în urmă cu vreo câteva luni s-a înființat oficial Asociația VDT-VD Vatra Dornei cu toate tabieturile necesare unei asociații serioase, care se respectă.
Și ca o primă amplă acțiune a vedetiștilor, a fost organizarea spectacolului caritabil, de adunare de fonduri pentru renovarea parterului Maternității din Vatra Dornei. Inițiatorul acestei reuniuni a fost Ciprian Grigoroaea, elev în clasa a X-a la Liceul „Ion Luca”, susținut de Cristian Huțan, președintele Asociației și de toți membrii, aproape o sută de voluntari.
Chiar dacă această întâlnire fericită are loc la mijloc de săptămână, când dornenii sunt prinși în vârtejul treburilor practice, tinerii nu s-au lăsat copleșiți de propriile probleme, extemporale, lucrări semestriale, pregătire pentru bacalaureat și au demonstrat că dacă vrei, poți.
Seara se lăsa treptat. Întunericul prindea putere. Tinerețea fremăta de neliniște. Își dorea să fie învingătoare. Frenezia a cuprins intrarea de la Casa de Cultură. Tineri și tinere, cu toții îmbrăcați în tricouri roșii cu sigla Asociației, erau nerăbdători ca dorința lor să se concretizeze. Explicau celor care mai aveau nevoie de lămuriri, conduceau cu seriozitate pe cei prezenți în sala de spectacole, își conduceau colegii care au venit ca spectatori și să-i susțină.
Ora fixată este respectată și pe neașteptate în sală răsună o arhicunoscută melodie: „Noi suntem români”. Și atunci, pe cele două părți ale sălii înaintează voluntarii. Un roșu înflăcărat cuprinde sala. Cu steagul tricolor și cel al Asociației, ei înaintează și urcă pe scenă. Te cuprinde un fior care te însuflețește. Andrei și Rareș rămân cu steagurile până la finalul prezentării. Ei sunt tinerii care ne reprezintă. Ei sunt cei în care ne punem speranța. Și apoi Ciprian, Vlad și Magda la chitară, secondați de Geanina și Martina la voce, alături de tot grupul lor au interpretat o melodie care a prins la public: „Rău mă dor ochii mă dor”. Aplauzele publicului le-au risipit o parte din emoțiile de început.
Spectacolul abia începe. Fără a păstra ordinea cronologică a desfășurării, menționez că toate momentele au avut un impact neașteptat. Ansamblul „Dorna Dorului”, format în mare parte din elevi, a încântat publicul prin suita de dansuri din Transilvania și Moldova, urmăriți îndeaproape de responsabilii direcți, Lili Groza și Dumitru Candrea. Completare firească, o melodie populară cunoscută și murmurată și de spectatori: „De-ar ști cucul să vorbească”, interpretată de Cosmina Slatariu, o adolescentă în clasa a lX-a, de la Liceul Tehnologic „Vasile Deac”. Am citit o bucurie și o încântare pe fața celor ce o susțineau, colegii și profesorii ei, Iulia Juravle, Georgiana Antone și Marius Sofian. Minunată voce, minunată interpretare!
Să nu-i neglijăm nici pe cei mici. Miruna și David Țăran, cei doi frățiori, din clasele primare, îmbrăcați în costume populare din zona Iacobeniului și cu un ritm alert, au interpretat un cântec de toată frumusețea. Și ei s-au alăturat adolescenților pentru o cauză nobilă.
Să nu uităm de cei care ne-au delectat cu muzica ușoară. Și nu au fost puțini. S-au întrecut în interpretări Ciprian, Maria, Cosmin, Andreea și Bianca, Dania, Martina și Geanina, Ionuț și Camelia cu toții elevi la liceele din oraș. Un moment hazliu a fost susținut de Răzvan. Nu s-au lăsat mai prejos nici Alex și Andrei cu perspicacitatea în beatbox. Acești tineri și-au pus talentul și generozitatea în sprijinul împlinirii unui vis. De a reuși prin forțe proprii să sprijine reabilitarea parterului Maternității din oraș. Cred că mulți dintre ei au fost aduși pe lume aici și probabil susținuți de medicii care erau prezenți în sală și care au ocazia acum să descopere că minunile de atunci, astăzi îi răsplătesc prin gestul lor. O întâmplare fericită.
Timpul părea că zboară. Buna dispoziție era gazdă. Farmecul trompetei și a saxofonului a dăruit sălii o liniște sufletească prin melodiile interpretate de formația condusă de Dănuț Lăcătuș. Și dacă până acum tinerii au fost într-un adevărat concurs într-ale talentului, să nu uităm că la inițiativa lor au răpuns și invitați consacrați. Alexandru Brădățan a încântat inimile tuturor prin cântecele cunoscute, dar și prin colinde și urările de sărbători.
Fostul elev al Liceului „Ion Luca”, Ionuț Candrea, absolvent de teologie, acum profesor de religie, a dat tonul ritmului și dansului. S-a încins o horă ce a cuprins sala. Roșul tricourilor era fantastic în jocul de lumini al reflectoarelor.
Ca invitat de onoare, Panfil Roată, interpretul atât de cunoscut în zona Dornelor, care a dus cântecul popular românesc în țară și peste granițe, a făcut să vibrăm pentru a nu știu câta oară și să simțim apropierea sărbătorilor religioase de iarnă. Ca un tot unitar, adolescenții din Ansamblul „Doina Dorului” au susținut permanent coregrafia cântecelor populare.
Doru Bighiu, prezentatorul spectacolului caritabil, a dat posibilitatea domnului primar și managerului Spitalului Municipal să mulțumească acestor inimoși voluntari pentru inițiativa și implicarea în viața comunității dornene. Gestul acestora nu se oprește aici, ci continuă prin campania shoebox. Raluca și Andrei, elevi din clasa a Xll-a, au dat startul, au dat detalii despre ceea ce semnifică aceasta și implicarea noastră în ajutorarea celor mai puțin favorizați de soartă, cuprinși între 0 și 18 ani.
Suma obținută prin donații a fost peste așteptări, iar bucuria a fost cu atât mai mare. Iată că, la ceas de seară, într-o zi obișnuită din săptămână, adolescenții dorneni, liceeni și gimnaziști, au reușit să-și împlinească un vis. Și nu se vor opri aici cu certitudine. Iar eu sunt fericită că am fost alături de ei.
O iniţiativă lăudabilă, venită de la nişte tineri care ar merita mult mai mult: să poată conduce şi avea putere de decizie ei mâine-poimâine, să ia locul celor unşi cu magiun la gură, celor perimaţi, sclerozaţi, cu limbaj de lemn şi rumeguş în cap.