Boomerang: cenzura consensului

scris de George Teo Șaptefrați
în Opinii
2 mai 2014
2 mai 2014, ora 11:30

pg2Boomerang

Au trecut deja 25 de ani și drumul sinuos și ezitant al României, atât în plan economic, cât și social, a stârnit nedumerire în rândul partenerilor externi și o “lehamite endemică” la nivelul societății civile, care se vede “strivită” de o clasă politică care a avut ca obiectiv unic prosperitatea sa și a clanurilor asociate.

La începutul anilor 90 orice apariție pe scena politică a unei personalități sau grup care dorea să pună bazele unei astfel de politici, pe principii cu adevărat democratice, era întâmpinat cu: “Ce ați făcut în ultimii 5 ani?” sau “Nu ne vindem țara”. Și nu am vândut-o; am lăsat-o, naivi, pe mâna băieților din eșalonul doi și trei al PCR. Câtă dreptate avea Alexandru Paleologu, care într-un interviu din acei ani spunea: “La noi pluripartitismul nu a dus la apariția unor partide noi, cu adevărat democratice, ci la o multiplicare înspăimântătoare a PCR și structurilor sale”. Așa s-a ajuns ca să ne cenzurăm consensul.

Ori de câte ori am fost puși să luăm o decizie în care era nevoie de un consens național, imediat au apărut și cei care aveau trasată directiva de a nu se lăsa realizarea lui. Recenta aniversare a 10 ani de la intrarea în NATO, când s-a acreditat că a existat un consens național pe acest subiect, a readus subiectul în discuție. Presa vremii e plină de reacții adverse și nu la nivel individual. Fără interesele majore, ale momentului, de ordin geo-strategic al SUA, în special, eforturile noastre de aderare ar fi rămas fără rezultat. La fel și cu aderarea la UE, care ne-a primit printr-o decizie politică, noi fiind departe de împlinirea condițiilor impuse pentru aderare, multe dintre ele neatinse nici azi. La ce duce această permanentă cenzurare a consensului?

Păi, la cea mai catastrofală perioadă pe care o traversează România în contextul evoluțiilor regionale și globale. Suntem singura țară din Europa și membră UE care nu are, pe nici un domeniu de activitate, nici un plan clar stabilit pe nici un interval de timp: scurt, mediu sau lung; sănătatea, învățământul, cercetarea, macroeconomia au nevoie de planuri clare, care să nu se schimbe anual, în funcție de ce ministru e la putere, ci doar să fie din când în când ajustate în funcție de tendințele și interesele regionale. Se mai știe câte reforme a suportat până acum învățământul? Dar sănătatea? Spre ce ne îndreptăm? Cheltuim anual milioane de euro pe studii de tot felul al căror concluzii nu le aplicăm în practică tocmai datorită acestui “mecanism” de cenzurare a consensului. Acest lucru afectează la fel de dur și micile afaceri și IMM-urile, unde “motorul principal”, formele asociative de producție nu funcționează sau sunt într-o etapă incipientă de formare.

Toți cei care vin în România sau cei care au avut ocazia să meargă în Europa au sesizat acest lucru. Nu de oportunități duce lipsă România ci de forme asociative care să le pună în valoare și să fructifice așa cum trebuie momentele prielnice care nu stau să te roage prea mult. Țări cu potențial infinit mai mic, fără resurse, ne-au depășit categoric, pe aproape toate domeniile de activitate, în timp ce noi batem pasul pe loc, privind, parcă hipnotizați, la o clasă politică care zi de zi face absolut totul pentru ea și nimic pentru noi. Cât timp vom continua să punem ștampila pe un grup de interese (adică un partid sau alianță) și nu vom avea curajul să ieșim cu toții la vot dar să punem buletinele albe, ca vot de blam pentru toți, nu vom putea să facem acei pași înainte de care avem atâta nevoie. Și în loc să fi învățat de mult să mergem în picioare, vom rămâne tot la stadiul de “bebeluși”, adică ne vom târâ de-a bușilea, dând cu capul de toate obstacolele și căzând în fund după 2-3 pași.

Pe ei, pe politicieni, lăsați pe “euromahalaua televizată” transmisă de câțiva ani de posturile de televiziune și vedeți-vă de treburile adevărate ale dvs, ale familiilor și comunităților din care faceți parte și numai așa vom putea distruge acest “monopol toxic” numit “POLITIC”.

1 comentariu publicat:

  1. ibis spune:

    Mda, care societate civil ???, aceea care „in numele democratiei” este vanduta diverselor forme politice si pentru care, minte de „ingheata apele” privindu-i pe romani fara rusine in ochi de „25 de ani” ???, cum sa „fii strivit” de cateva gasti politice cand „tu” ai parghia stampilei de vot ?, CINE TINE IN BRATE de 25 de ani acele gasti politice ?, hai sa fim seriosi si sa nu aruncam „pisica moarta in curtea vecinului, ce naiba” ?, nu avem nici atata bun simt incat sa ne recunoastem prostia ?, am ajuns sa ne plangem „unii pe umeri altora dupa 25 de ani, vai ce am patit ?”, da „NOI”, noi ce am facut in ultimii 25 de ani, sa lasam „timiditatea si rusinea” de o parte si, sa recunoastem ca in marea majoritate, fara nici un fel de rusine, cu foarte multa indiferenta si inconstienta, ne-am vadut ca „prostituatele pe soseaua de centura”, odata cu votul si existenta si mai ales, dureros, si sperantele pentru un viitor limpede pentru copii si nepotii nostri. Aruncam acuzatii incendiare, mai degraba „show jurnalistic”, ne plangem pe la „toate colturile media sau „radio-sant” dar … nu am facut nimic timp de 25 de ani decat, sa privim distractiv un circ politic „jucat de papusi”, in spatele caruia, „!ADEVARATII PAPUSARI” AU DISTRUS ROMANIA, sa lasam brasoavele deoparte.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.