Primarul Boncheş îşi face asociaţie de proprietari în Cartierul Unirii

scris de Redacţia
în Opinii
1 apr. 2014
1 apr. 2014, ora 21:50

bonches

În ultima decadă din luna martie a.c. la avizierul blocurilor din Cartierul Unirii al Municipiului Vatra Dornei a apărut un anunţ cu antetul primăriei oraşului, cu „semnul heraldic” al municipiului şi cu semnătura primarului Ilie Boancheş prin care se solicita sprijinul cetăţenilor „în vederea înfiinţării Asociaţiei de proprietari nr. 6, cu alegerea unui nou comitet de conducere”. „Vă rugăm ca în perioada 27-28-29 martie, între orele 18-20, să fiţi prezenţi la domiciliu pentru furnizarea de date şi acordul dumneavoastră la cele solicitate”, se mai preciza în respectivul anunţ; în final, primarul mulţumea proprietarilor pentru înţelegere şi colaborare.

Am consultat Legea 230/ 6 iulie 2007, actualizată şi modificată, şi am constatat că nu primarul înfiinţează asociaţii de proprietari (poate şi el în calitate de cetăţean să-şi înfiinţeze o asociaţie de proprietari, dacă în clădirea pe care o are în proprietate locuiesc „cel puţin trei persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat”, după cum precizează Legea 230, chiar în articolul 1), ci proprietarii care locuiesc în blocul sau blocurile respective, „prin acordul scris al cel puţin jumătate, plus unu, din numărul proprietarilor apartamentelor […] din cadrul unei clădiri”.

În continuare, legea stipulează paşii care trebuie urmaţi pentru înfiinţarea unei asociaţii de proprietari precum şi faptul că „Consiliile locale organizează în cadrul aparatului propriu un compartiment specializat în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari” (conform art. 52 (2) din Legea 230). Atenţie! Consiliul local, nu primarul!

Dar dacă primarul municipiului vrea să fie primul primar din România care are o asociaţie de proprietari proprie, ar trebui ca aceasta să se numească Asociaţia de proprietari nr. 6 „Ilie Boancheş”. Iniţiativa este cel puţin ciudată, în condiţiile în care relaţiile cu Asociaţia nr. 1, dar şi cu cetăţenii din Cartierul Unirii, sunt foarte încordate din cauza preţului uriaş al energiei termice, cel puţin în raport cu veniturile oamenilor, precum şi a diferenţelor giga(ntice) dintre consumurile proprii şi facturile emise de furnizor.

Oricâte speculaţii se vor face, rămâne întrebarea: la ce-i foloseşte primarului o asociaţie de proprietari?

Silviu ARONEŢ

1 comentariu publicat:

  1. vasile50 spune:

    Poate face una si pe str.Lumea Noua sa vada frumoasele gropi de pe aceasta strada din dreptui Politiei V. Dornei.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.