Fluizii Roji și lăutarii

scris de Fluizii Roji
19 mart. 2014
19 mart. 2014, ora 20:45

Nea Gică Maroricaru a ratat Eurosportul

Nea Gică Maroricaru își poate trece în CV o realizare demnă de invidiat, aceea de a fi cântat în fața a 15 delegații din tot atâtea țări. Saxofonistul se poate lăuda și cu această performanță, și nu doar că a cântat la nunțile unor barosani. Necazul e că primarul nu a invitat Eurosportul pentru a transmite cupa mondială de sanie în întreaga lume, și astfel, nea Gică, a ratat niște contracte de nunți în diasporă. Ce fanfară de la Bistrița? Aiurea!

pg8Fluid4

Acordeonul și saxofonul să răsune! Și oricum, nemții au atâtea fanfare încât le-am mai spălat creierii cu un “purpuriu”. Actualul primar, ale cărui idei “geniale” încep să le dea frisoane oamenilor cu gust, începe să-și pună amprenta pe un curent, numit simplu: “boncheșenism”. Acesta, cel puțin până în această fază, se identifică printr-un limbaj “codat”, arhaisme, glumițe numai de el înțelese, iar mai nou, prin tratarea unor evenimente de o însemnătate majoră, cu o atmosferă demnă de filmele lui Emir Kusturika. Dacă ar fi întrebat, cu siguranță ne-ar fi îndrugat ceva în genul că, astăzi, inimile dornenilor bat în trupurile bravilor săniori care au avut nebunia de a se da cu săniuța de pe dealul de pe care, copil fiind, culegea ciuperci și mânca macriș.

Sau că saxofonul ne-a penetrat creierul, a coborât încet în inimă, iar de acolo în izmene (că unde altundeva îl poți simți mai bine?), în timp ce acordeonul ne-a produs lacrimile de a nu fi câștigat și noi românii un premiu. Sublim, absolut sublim! Mai bagă una, lăutare!

“pErderi”

“Băi țigane, zi-i un metal prețios din 3 litere”. “Păi… haur”; “Băi țigane, din 3!”. “Păi… fer!” Nu că am fi rasiști, Doamne-feri, ci pentru că, la cât de “violată” este zi de zi limba română, ne-am gândit să aducem în discuție un nou cuvânt intrat în vocabularul concetățenilor noștri: “pErderi”. Termenul ar fi rămas și astăzi străin de noi dacă cei care administrează centrala termică nu le-ar fi băgat oamenilor în facturi niște diferențe de gigacalorii consumate, mai mari decât plăteau în urmă cu câțiva ani căldura din apartamente în întreaga lună. Asta e, însă chiar dacă nu ne dezicem de eternul: “Noi votăm, noi pErdem!”, nu strică să fim mai atenți și cum vorbim…

Această rubrică este un pamflet și trebuie tratată ca atare!

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.