Cupa și campionatul mondial de sanie ar fi meritat o mediatizare mai bună

scris de Mihai Cioată
în Opinii
19 mart. 2014
19 mart. 2014, ora 20:44

Am luptat atât de mult ca fostul primar Ioan Moraru să nu mai câștige un nou mandat încât ne luăm libertatea să criticăm orice lucru pe care-l regăsim la actuala administrație, la aproape doi ani de când Moraru nu mai e primar. La actualii conducători ai urbei, ne deranjează auto-suficiența și amatorismul. Atâta timp cât unele lucruri continuă să fie făcute doar de dragul de a fi făcute, e de datoria noastră să atragem atenția.

Când folosești cuvinte mari ca “împreună vom face lucruri bune pentru oraș”, “uniți vom trece peste toate”, iar în realitate totul să fie decis de aceeași singură “minte”, și nu neapărat a primarului, imitând comportamentul decizițional al ultimilor 24 de ani, să nu te aștepți ca cineva să te mai și simpatizeze, să-ți aducă laude sau să-și dorească să te păstreze în fruntea orașului. Anonimatul campionatului de sanie ne-a adus aminte de ce s-a întâmplat cu Ștefan Bănică jr, care a cântat la “Zilele Dornei” doar în fața a 600 de spectatori (dar care a încasat 500 de milioane pentru contract). Un eveniment sportiv de o importanță covârșitoare pentru oraș și țară a trecut neobservat. Dacă nu s-a făcut o “masă rotundă” încă din toamna trecută, pentru a se vedea care sunt pârghiile mediatice pe care se pot baza organizatorii, acum, după acest semi-rateu, oare se va face o comisie pentru ca pe viitor, să ieșim din tiparul modest al primelor două ediții, 2013 și 2014?

pg1Deschidere

Dacă problema nu va fi abordată măcar de către consilierii locali, înseamnă că asta se și vrea: să se “bifeze” la nivel local, mai mult electoral, restul rămânând ceva secundar.

Primarul Râșnovului și-a pus orașul pe harta lumii

În timp ce concursul nostru, bine organizat dealtfel, s-a zbătut în anonimat, primarul Râșnovului a dat o lovitură de imagine cu etapa mondială la sărituri cu schiurile, la nici o săptămână de la încheierea concursului de la Dorna. Acesta a declarat la Orion-Media Vatra Dornei, că etapa mondială de sărituri cu schiurile a pus literalmente orașul stațiune pe harta lumii. Evenimentul a fost transmis de către Eurosport, fiind văzut în Japonia și Statele Unite, ca să nu mai vorbim de țări europene ca Germania, Austria, Norvegia, direct interesate, ca urmare a participării sportivilor lor la această competiție.

Primarul nici nu a avut de ales, în sensul că nu poți organiza un campionat mondial la care să participe 15 țări, iar evenimentul să nu fie mediatizat. Pentru o țară europeană, acest lucru ar fi fost privit ca o anomalie, iar în viitor, în ciuda celor 13 milioane de euro investite în baza sportivă de la Râșnov, administrația ar fi riscat să nu mai poată câștiga dreptul de a organiza astfel de competiții. Am fost curioși să aflăm și la cât s-a ridicat suma pentru transmisiunea respectivă? Primar, consilieri, oameni de afaceri, iubitori ai sportului, țineți-vă bine: NIMIC!

Primăria Râșnov a încheiat un PARTENERIAT cu canalul de televiziune Eurosport în vederea transmiterii evenimentului, interesul fiind de ambele părți. Deși primarul Râșnovului s-ar fi mulțumit doar cu Eurosportul, acesta, prin Federația de schi, a mai încheiat un parteneriat și cu Televiziunea Română, competiția fiind transmisă de TVR 1, TVR Internațional, TVR HD, TV Moldova. Primarul s-a ocupat în primul rând de organizare, de cazarea delegațiilor, iar principalul efort făcut de bugetul orașului a fost pentru premierea a 15 sportivi, suma ridicându-se la 36 de mii de euro. Tot mediul de afaceri râșnovean este alături de tânărul primar (39 ani), pentru că s-a înțeles că orașul stațiune, fără o mediatizare considerabilă în țară și peste hotare, nu are absolut nicio șansă.

SONY DSC

De la 150 de locuri de cazare pe care le avea Râșnovul în urmă cu câțiva ani, în mandatele unui primar realist și cu viziune, acestea au ajuns în prezent la 2500. Deși delegațiile de sportivi precum și turiștii veniți să asiste, s-ar fi putut caza în Poiana Brașov, toți s-au cazat în Râșnov. Un primar tânăr ce și-a câștigat cel de-al 2-lea mandat cu peste 70%, a reușit să-i facă pe râșnoveni, nu numai să se mândrească cu orașul lor, ci să pună cu toții umărul la dezvoltarea lui.

“Am dus la bun sfârșit!”

Dorna se află exact la polul opus față de ceea ce am prezentat mai sus. Cele două evenimente de la Dorna, cupa și campionatul mondial de sanie, deși au fost ceva inedit chiar și pentru România, au reușit contraperformanța de a trece neobservate la nivel național, deși se află la ediția a doua. La nivel internațional nici nu mai poate fi vorba. Din păcate Dorna se zbate în anonimat, nu pentru că suntem săraci, ci pentru că ne mulțumim cu puțin.

Faptul că prima ediție a acestui campionat, cea din 2013, a fost una modestă, neînregistrându-se prea mari ecouri, să ratezi mediatic, pentru a doua oară consecutiv, un eveniment sportiv de asemenea însemnătate, asta intră deja la “noaptea minții”. Dacă primarul a fost ocupat cu alte probleme, ce-au făcut vicele, administratorul public, secretarul, consilierii locali, consilierii personali, oamenii din anturajul executivului, care în totalitatea lor se ridică la un număr de 50 de persoane? Nu s-a oferit măcar unul singur să preia mediatizarea evenimentului?

Dar să-i invite pe cei din Federația de sanie și să-i întrebe dacă există vreun parteneriat media la nivel național și internațional? Octavian Pungovschi, profesorul fără de care nu ar fi existat niciuna dintre cele două ediții, nu avea cum să se ocupe și de organizare și de mediatizare. Este adevărat că acestuia i-am adus aminte în fiecare intervenție radio – tv pe care am avut-o din noiembrie încoace, că nu trebuie să se rateze mediatic evenimentul, iar acesta ne-a dat asigurări că va fi mult mai bine față de anul trecut. În afară “de a duce la bun sfârșit” ceva, indiferent că e vorba de încălzirea orașului în perioada de iarnă, de evenimente ca Serbările Iernii sau evenimente sportive, oare se mai întreabă cineva și cu ce finalitate?

Comparația dintre Râșnov și Dorna nu-și are locul. Ceea ce mulți nu știu este că, inclusiv dornenii, s-au deplasat la începutul lunii martie la Râșnov, pentru a asista la etapa de cupă mondială la sărituri. Mii de oameni din toată țara au asistat la eveniment, oameni veniți din Brăila, Galați, Buzău, Timișoara, Suceava, ca să nu mai vorbim de București. Au contribuit din plin la acest asalt al publicului și transmisiunile din 1 martie precum și știrile PRO Tv sau TVR 1.

Cu ranchiună și “mărgici” nu faci nimic

Pe primarul Ilie Boncheș l-am invitat la începutul lunii ianuarie la o discuție, rugându-l ca aceasta să nu se consume în biroul dumnealui. A spus că ne va contacta, însă n-a mai făcut-o. Pesemne că a fost iritat de emisiunile pe care le-am realizat cu cetățenii în legătură cu prețul prohibitiv al gigacaloriei precum și “pierderile” uriașe pe care trebuie să le plătească oamenii. Pe lista recomandărilor pe care doream să i le fac, se regăsea și Eurosportul. E posibil ca la începutul anului următor să-l sun din nou. Asta, în cazul în care Dorna va mai fi selectată pentru organizarea unui astfel de eveniment.

Totul depinde în continuare de profesorul Octavian Pungovschi, cel care, după ce s-a dezmeticit din stresul organizării și derulării fără incidente a evenimentului, începe să realizeze ce șansă s-a pierdut, concluzionând: “Și pe bani, și tot ar fi meritat să ne vadă o lume întreagă!”

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.