Boomerang: Ședința de partid

scris de George Teo Șaptefrați
în Opinii
19 mart. 2014
19 mart. 2014, ora 20:47

pg2Boomerang

Încet, încet, această toamnă prelungită care a înlocuit iarna tradițională din zona de munte, se apropie de sfârșit și am ajuns în prima lună de primăvară, la fel de mohorâtă ca și cele anterioare. Deși iarna a fost blândă, locuitorii dorneni au trecut-o destul de agitați în urma impactului avut cu scumpirea agentului termic. Pentru prima dată, cheltuielile de întreținere a apartamentelor au ajuns să concureze valoarea unui salariu sau a unei pensii, punând la grea încercare bugetele, și așa destul de subțiri, ale dornenilor.

Valul nemulțumirilor a culminat cu o “mare adunare populară” unde autoritățile, pe de o parte, locuitori și reprezentanți ai Asociațiilor de Proprietari, pe de altă parte, au dat un “spectacol” jalnic și care în afară de o hărmălaie generală nu a produs nimic “palpabil” pentru cetățenii “înfierbântați”. Acea înregistrare difuzată de Orion Tv a venit, o dată în plus, cu imaginea cea mai concretă a nivelului la care a ajuns democratizarea societății românești după 24 de ani: una jalnică!

Și cum în săptămâna mărțișorului se fac tot felul de cadouri, am primit cu mare interes invitația de a participa la o “întâlnire de lucru”, alături de alți președinți de asociații, cu speranța că poate primăvara va aduce și vești mai bune cu care să alinăm un pic locuitorii. Iluzii deșarte!

În afara subiectelor “clasice” și încercarea găsirii unor soluții, mai mult de campanie electorală, decât cu un impact real asupra consumatorului, am avut, din direcția unui președinte de asociație de proprietari, parte de o “surpriză” la care nu ne-am fi așteptat că mai poate fi făcută pe 6 martie 2014 (ce coincidență de date: acum 69 de ani se instala primul guvern comunist din România). Timp de 25 de minute ni s-a ținut o lecție de socialism științific cum nu am mai auzit decât în plenarele PCR din epoca de aur.

Ni s-a atras atenția să nu mai acuzăm pe primar și primăria că au majorat prețul la gigacalorie, acest subiect fiind unul fals, că noi consumatorii avem obligația să-l plătim, iar asociațiile cu datorii, sau plătesc, sau li se oprește furnizarea de căldură! Ni s-a spus că toată nemulțumirea locatarilor este o diversiune pornită din rândul conducerilor asociațiilor și să ne vedem de treabă că totul este OK! Întreaga asistență, inclusiv reprezentanții executivului dornean (primar, viceprimar și city manager), au fost mai mult decât jenați de discurs, neștiind cum să-i pună capăt și să revină cât de cât la subiecte mai pragmatice. Ședința s-a încheiat fără rezultate concrete, scopul ei fiind de a tatona reacțiile locatarilor spre sfârșitul sezonului rece și eventualele opțiuni pentru sezonul următor.

În discuțiile avute după eveniment, cu celelalte persoane din asociațiile prezente, am încercat să aflu dacă au fost de acord cu “înfierarea proletară” a asociațiilor de locatari ca principal motiv al nemulțumirii cetățenilor și toți au spus același lucru: problemele înregistrate în această iarnă au fost aceleași ca și în iernile trecute, dar prețul mult mai mic le-a făcut suportabile iar în această perioadă, dublarea prețului a dus la costuri la întreținere peste puterea financiară a multor dorneni. Atunci cine are dreptate și cine organizează diversiuni? Locatarii trebuie crezuți atunci când spun că sume de 7-8 sau 900 de lei sunt limitative financiar, punându-i în situația de a renunța la acest confort. Furnizorul pretinde și el că trebuie crezut, ținând cont de piața liberă a rumegușului, dar uită sau mai bine zis omite să spună, că, 8 din cei 10 ani de când furnizează agent termic a stat spectator și nu a făcut nimic pentru a-și asigura o piață de rumeguș la costuri rezonabile sau la găsirea altor surse de carburant cu care să completeze rumegușul.

Și peste aceste aspecte, omise cu bună știință, dacă mai adăugăm și factorul politic, cel mai nociv dintre toate, avem tabloul complet al situației actuale. Așa că am luat-o cu toții spre casă, dar parcă undeva deasupra, “Nenea Iancu” zâmbea flegmatic și rostea: “Urăsc trădarea dar îi iubesc pe trădători”.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.