Astăzi13 august 2020

Vatra Dornei a găzduit a IX-a ediţie a Campionatului Mondial de Sanie

În perioada 21 – 22 februarie, pe pârtia „Bucovina” din Vatra Dornei s-a desfăşurat a IX-a ediţie a Campionatului Mondial la sanie pe pârtie naturală, competiţie rezervată juniorilor. Deşi întrecerea trebuia să se termine duminică, ameninţarea ploii şi ceaţa densă de vineri seara şi sâmbătă dimineaţa i-au determinat pe oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie şi pe membrii juriului să modifice programul competiţiei, astfel încât sâmbătă s-au desfăşurat concursul de dublu şi proba pe echipe, programate pentru duminică dimineaţa.

sanie-4

„În pofida condiţiilor meteo total nefavorabile, am putut să ducem până la capăt cele două competiţii foarte importante, Cupa Mondială pentru seniori şi Campionatele Mondiale pentru juniori. În calendarul Cupei Mondiale o etapă a fost anulată şi asta a constituit o problemă pentru noi. Deşi a fost foarte cald, suntem mulţumiţi că la Vatra Dornei condiţiile de desfăşurare a concursurilor au fost conform regulamentului pentru astfel de competiţii şi au oferit şanse egale pentru toţi concurenţii”, ne-a declarat Harald Steyrer, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Sanie.

Prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei şi şeful comitetului de organizare, ne-a spus că a avut câteva momente în care s-a aflat sub semnul întrebării desfăşurarea competiţiilor. „E foarte simplu să dai vina pe vreme, austriecii au renunţat la temperaturi mai scăzute ca la noi, dar noi am făcut tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple, aici având sportivi din 17 ţări şi jumătate din stafful Federaţiei Internaţionale”, a precizat Octavian Pungovschi.

Rusia, câştigătoarea detaşată a Campionatului Mondial de Sanie pe pistă naturală

La masculin, campion mondial la juniori a fost desemnat rusul Aleksei Martianov, cu un timp total din cele două coborâri oficiale de 2:36.17, urmat de austriecii Florian Markt la o diferenţă de 12 sutimi şi Thomas Hoerburger la o diferenţă de 39 de sutimi. Juniorii români au ocupat locuri modeste, cel mai bine clasat fiind Cosmin Alexandru Codin – locul 13, Mihail Coubis a ocupat locul 24, iar Ionel Marian Nacu – locul 26.

sanie-2

La feminin, primele două locuri au revenit italiencelor Greta Pinggera, cu un timp total în cele două manşe de 2:35.61, şi Carmen Planoetscher (2:37.77), pe locul trei situându-se Michelle Diepold din Austria. Reprezentantele României în acest concurs, Anişoara Hutopilă şi Petronela Ivan, au ocupat poziţia a 15-a, respectiv, poziţia a 18-a.

La proba de dublu, primele trei locuri au fost ocupate de echipe din Rusia, titlul de campioni mondiali revenindu-le lui Egor Dorofeev şi Victor Zakharchenko. Dubloul românesc Cosmin Alexandru Codin şi Ionel Marian Nacu au ocupat poziţia a noua. În cea mai spectaculoasă probă, cea de ştafetă, primul loc a fost ocupat de echipa Rusiei, urmată la 18 sutimi de cea a Italiei, pe locul III clasându-se echipa Germaniei. Deşi au fost ultimii la linia de start, italienii s-au sincronizat perfect şi după prima coborâre deja erau emoţii atât în tabăra Rusiei, cât şi în rândul sanierilor din Germania, care sperau la locul II.

Campionii mondiali la sanie, aplaudaţi de câteva mii de spectatori

Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă seara, pe scena din Parcul Staţiunii, în cadrul spectacolului organizat în cadrul celei de-a XXXI-a ediţii a Serbărilor Zăpezii. Fiecare delegaţie a fost întâmpinată cu aplauze de miile de spectatori prezenţi.

Pe scenă au urcat pentru premiere, alături de reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Sanie şi Federaţiei Române de Bob şi Sanie, organizatorii locali ai competiţiei, stafful tehnic, Vasile Câtea, consilier al ministrului tineretului şi sportului, prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, primarul Ilie Boncheş.

Pentru prima oară în judeţul Suceava se conferă titluri de campioni mondiali

sanie-1

Înainte de premierea campionilor mondiali, preşedintele Cătălin Nechifor a felicitat organizatorii competiţiei pentru „munca fantastică depusă, muncă răsplătită prin organizarea fără de cusur a acestei competiţii internaţionale” şi Federaţia Internaţională de Sanie pentru încrederea acordată României, precizând că timp de o săptămână Vatra Dornei a fost capitala sporturilor de iarnă din România, iar pentru judeţul Suceava este o premieră, pentru că, pentru prima oară se conferă titlul de campion mondial într-o competiţie găzduită de acest judeţ.

Şi prefectul Florin Sinescu i-a felicitat pe organizatori şi pe sportivi, precizând că sportul duce numele României peste tot în lume atât prin cei care îl practică, cât şi prin competiţiile organizate la noi. „Vatra Dornei este o zonă turistică frumoasă, este o zonă unde sportul este important. Felicit sportivii minunaţi din faţa dumneavoastră pentru că aţi participat la această competiţie organizată la noi. Ca orice competiţie, are câştigători şi învinşi. Sunt convins că învingătorii sunt nerăbdători să-şi primească medaliile, dar participând la această competiţie cu toţii meritaţi o medalie pentru că sportul înseamnă sănătate, ne oferă posibilitatea să ne cunoaştem şi să creăm relaţii care ne ajută să ducem faima acestor locuitori în străinătate, să cunoască întreaga lume ce înseamnă România”, a precizat Florin Sinescu.

Organizarea exemplară a implicat mai multe instituţii publice

Primarul Ilie Boncheş împreună cu executivul local au fost în permanenţă alături de organizatorii competiţiei pentru a rezolva cât mai repede toate problemele apărute. Alături de angajaţii primăriei un efort deosebit l-au depus salvamontiştii, care au fost prezenţi la pârtia de sanie de dimineaţă până seara pentru a da o mână de ajutor pe partea tehnică, pentru a transportasportivii şi oficialii la linia de start şi pentru a asigura asistenţa de specialitate în cazul în care apărea un accident pe traseu, ei având misiunea de a transporta eventualele victime la echipajele SMURD şi de ambulanţă. O misiune dificilă au avut-o jandarmii Detaşamentului Vatra Dornei care au fost prezenţi permanent atât la pârtie, cât şi în staţiune pentru a nu se produce fapte antisociale care ar fi putut ştirbi din frumuseţea competiţiei.

sanie-3

„Dacă în urmă cu câteva ore, până la coborârea ultimului concurent, aveam cu toţii mari emoţii, acum, după război, mulţi viteji se arată. Toţi cei de faţă, începând cu juriul şi terminând cu sportivii ne putem numi viteji. Am reuşit să ducem la bun sfârşit această mare întrecere şi dorim ca de la an la an să ia o amploare cât mai mare”, a precizat Ilie Boncheş.

FRBS, premiată pentru buna desfăşurare a competiţiei

Înainte de premierea sportivilor, Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie, a primit de la Harald Steyrer, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Sanie, o cupă în miniatură pentru implicarea în buna desfăşurare a competiţiei.
În cadrul festivităţii de premiere, medaliile pentru locurile I, II şi III în cele patru probe au fost conferite de Harald Steyrer, diplomele fiind înmânate de preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu şi primarul Ilie Boncheş. Cu trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz, Rusia a fost marea învingătoare a competiţiei, „aurul plecând după tezaur” după cum a spus speakerul competiţiei, Doru Bighiu.

Sania pe pistă naturală va fi sprijinită de FRBS

Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie, ne-a declarat că acest sport va fi sprijint în continuare atât logistic, cât şi în privinţa condiţiilor de pregătire de instituţia pe care o conduce.

„Vreau să vă asigur că de la an la an ne vom apropia de acest podium şi asigur Federaţia Internaţională că vom fi un concurent foarte puternic. În 2017 se va desfăşura la Vatra Dornei Campionatul Mondial de Sanie pe pistă naturală, competiţie rezervată seniorilor, a cărei organizare s-a votat la Congresul de anul trecut al Federaţiei Internaţionale, România câştigând în faţa Italiei cu 24 de voturi la 7. Acest lucru demonstrează că federaţiile de sanie din străinătate au încredere în România, iar noi trebuie să ne implicăm pentru a nu dezamăgi”, a precizat Sorin Buta.

SONY DSC

Aşa cum am aflat de la Octavian Pungovschi, deja s-au făcut studii pentru realizarea unei pârtii de paralel, rămânând a se găsi sursele de finanţare pentru realizarea proiectului tehnic şi a investiţiei.

Silviu BUCULEI / foto de Ciprian PARDĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.