Astăzi2 octombrie 2020

Vatra Dornei a găzduit ultima etapă de Cupă Mondială de Sanie pe Pistă Naturală

SONY DSC

În cea de-a doua zi a etapei finale a Cupei Mondiale de seniori la sanie pe pistă naturală desfăşurată pe pârtia “Bucovina” din Vatra Dornei, întrecerile au început mai devreme faţă de ora programată. Primii au coborât concurenţii la dublu pentru a proteja pârtia. Chiar dacă nu au urcat pe podium, sanierii români au avut un comportament exemplar, scopul lor fiind să salveze competiţia, motiv pentru care au renunţat la antrenamente pentru a munci la pârtie. Antrenamentele s-au făcut doar pe prima jumătate de pârtie şi asta s-a văzut prin timpii intermediari, unde sportivii români au stat mult mai bine faţă de cei care au terminat cursa cu timpi mai buni.

De la Delia Ivaş, antrenoarea lotului naţional de sanie pe pistă naturală, am aflat că evoluţia sportivilor din lotul României este una bună având în vedere că nu au avut timp de pregătire pe această pârtie. „Suntem mulţumiţi de rezultate, sportivii noştri sunt clasaţi bine la toate probele. Aşteptăm şi mondialele de juniori, competiţie la care sperăm să avem o evoluţie foarte bună”, ne-a declarat Delia Ivaş.

Zile grele pentru organizatori

Aşa cum am aflat de la prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei şi şeful comitetului de organizare a ultimei etape a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală, cele două zile de Cupă Mondială au fost foarte grele, au fost zile de încercare pentru organizatori, care au fost nevoiţi să repare şi să menţină gheaţa pe pistă.

SONY DSC

„Astăzi s-au concentrat unele probe, s-a desfăşurat proba individuală şi la băieţi şi la fete, rămânând pentru miercuri să se desfăşoare proba de ştafetă pe echipe şi după ce va coborâ ultima sanie putem spune că, această Cupă Mondială de sanie pe pistă naturală, competiţie rezervată seniorilor, am dus-o la bun sfârşit. În două zile trebuie să refacem gheaţa pentru Campionatul Mondial de juniori care va fi de vineri până duminică.

Luni a plouat toată ziua, marţi dimineaţă a nins un pic, a trebuit ca de la ora patru să începem să scoatem zăpada de pe pârtie”, ne-a declarat Octavian Pungovschi. Membrii delegaţiei Italiei au spus că toate cele trei pârtii ale lor s-au dezgheţat şi s-au mirat că la noi gheaţa rezistă. Mulţi dintre competitori au crezut că vin degeaba, după ce s-au uitat pe prognoză.

În 2017, Campionatul Mondial de Sanie pe Pistă Naturală se va desfăşura la Vatra Dornei

De la Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie am aflat că în acest an au venit 17 federaţii naţionale, unele chiar şi de peste ocean, cum este cazul Canadei, SUA şi Braziliei, iar numărul de concurenţi este foarte mare, aproape 100.

SONY DSC

„Participanţii sunt încântaţi de modul de organizare şi de primirea călduroasă pe care o au aici. În 2017 se va desfăşura la Vatra Dornei Campionatul Mondial de Sanie pe pistă naturală, competiţie rezervată seniorilor, a cărei organizare s-a votat la Congresul de anul trecut al Federaţiei Internaţionale, România având drept contra-candidată Italia. Noi am avut 24 de voturi şi Italia a avut 7 voturi, ceea ce demonstrează că federaţiile de sanie din ţările participante sunt mulţumite de condiţiile de la Vatra Dornei. În fiecare an aici vom avea etape de Cupă Mondială sau finale ale acestei competiţii, campionate mondiale, Vatra Dornei devenind un pol de interes pentru Federaţia Internaţională”, ne-a declarat Sorin Buta.

Rezultate bune pentru sanierii români

Tot marţi, a avut loc şi festivitatea de premiere a ultimei etape a Cupei Mondiale de seniori la sanie pe pistă naturală pentru probele de dublu şi simplu. La proba de dublu, etapa a fost câştigată de italienii Pignetter Patrick şi Clara Florian cu un timp de 1 minut 21 sec. 16 sutimi, dubloul românesc Moroşan Bogdan şi Candrea Gabriel obţinând locul 10 cu un timp de 1:31.55. La feminin, ultima etapă a revenit italiencei Lanthaler Evelin cu 1:17:82, dorneanca Anişoara Hutopilă ocupând locul 13. La masculin cel mai bun timp a fost obţinut de austriacul Kammerlander Thoma 1:16.60.

SONY DSC

În Cupa Naţiunilor, etapa a fost câştigată la dublu de austriecii Brueggler Rupert şi Angerer Tobias, la masculin de italianul Gruber Ştefan, românul Adrian Filimon ocupând locul 10, iar la feminin primul loc a revenit italiencei Bachmann Sara. Festivitatea de premiere a Cupei Mondiale la Sanie pe pistă naturală se va desfăşura astăzi în faţa Primăriei Vatra Dornei. Campionatul Mondial de Juniori este o competiţie foarte importantă, fiind competiţia supremă între cele două olimpiade.

Silviu Buculei / foto de Ciprian Pardău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.