Astăzi27 ianuarie 2021

Dornisme de sezon

Un examen de civism ratat

Întâlnirea de la Casa de Cultură dintre câteva sute de cetățeni branșați la centrala termică și executivul dornean, s-a soldat cu un eșec, cel puțin la nivel de civism. Timp de mai bine de două ore oamenii au demonstrat că nu știu să se organizeze, că nu știu să-și exprime doleanțele, că nu sunt capabili de dialog, că n-au răbdare să asculte, și că fac din propria lor problemă, principala doleanță.

Dacă primarul Ilie Boncheș a fost inițial panicat și derutat, aflat sub presiunea enormă a sălii, și-a revenit încet, flatându-i pe cei prezenți și repetând ca un disc zgâriat vechea placă, aceea de a face din Dorna “Perla Bucovinei”, folosind totodată și clișee băsesciene: “ne vom întâlni mai des pentru astfel de discuții”, promisiune încălcată dealtfel față de președinții de asociații, cu care urma să se întâlnească la finalul sezonului rece trecut. Incapabili de a găsi soluții, edilii au dat din nou vina pe prețul rumegușului, părând să uite că în urma votului din Consiliul Local din luna august, Dorna a ajuns să aibă al 2-lea preț din țară la gigacalorie, un preț pe care marea majoritate a celor branșați nu și-l pot permite. În afară de promisiunea că o “comisie” va investiga diferențele uriașe pe care oamenii le au de plată pentru spațiile comune (cotele țevi și cota indiviză), așa-zisele “pierderi”, întâlnirea din ultima zi a lunii ianuarie va rămâne în istoria orașului doar ca cel mai tensionat moment dintre cetățeni și autorități de la Revoluție încoace, ca neputință a aleșilor locali, dar și de comportament jalnic al unora dintre cei care au luat cuvântul, și care, în ciuda disperării cu care se confruntă, ar fi putut da dovadă de calm, solidaritate și pragmatism, obligându-i pe cei ce le sunt primar și viceprimar, să revină asupra prețului în sezonul următor.

În schimb, ne-am trezit cu frustrări personale față de unii președinți de asociații, legi interpretate aiurea, cu concursuri de genul cine vorbește mai tare, cu populism, toate acestea la un loc reușind să distragă atența de la principala problemă a oamenilor: prețul prohibitiv al gigacaloriei!

1601163_740530135964958_852782855_n

S-au spus și multe lucruri adevărate, însă acestea au trecut neobservate din cauza lucrurilor enumerate mai sus. Dăm o bilă albă executivului pentru disponibilitatea de a asculta măcar ofurile cetățenilor, în comparație cu fostul primar, care n-a catadicsit să vină la o astfel de întâlnire când i-au solicitat-o oamenii. Cetățenii nu și-au spus ultimul cuvânt în legătură cu prețul uriaș al gigacaloriei. În oraș se strâng liste de semnături în legătură cu scăderea prețului, iar în perioada următoare toată presiunea va trece pe consilierii locali, dar și pe primar și vice, care se vor vedea nevoiți să accepte sau să respingă petiția unui sfert din populația orașului.

Lingușeala față de autoritățile județene n-a dat rezultat niciodată

Dornei i s-a alocat de la Consiliul Județean în luna ianuarie, o sumă mai mică decât a primit Broșteniul, Cașvana sau Vicovul. Nu a existat nicio reacție din partea autorităților dornene. De fapt, în afară de reacția vehementă a consilierului județean Paul Boncheș din timpul ședinței, ceilalți trei consilieri județeni ai Dornei (Proboteanu, Abutnăriței, Voloșeniuc), au preferat politica “ciocului mic”, primii doi făcând parte din USL-ul președintelui Nechifor, iar cel de-al 3-lea l-a lăsat pe băiatul primarului nostru să se agite.

Și nici nu aveau cum să reacționeze de vreme ce Abutnăriței este un propagandist veritabil al președintelui CJ, iar pensionarul Sorin Proboteanu, care câștigă un salariu (generos) la IMR Crucea, de ce ar ataca “sistemul” care l-a promovat? Pe cine reprezintă totuși acești domni în Consiliul Județean? Sperăm să ne răspundă chiar domniile lor, și cât mai repede. Ceea ce deranjează și mai tare în cazul de față este atitudinea primarului, a echipei lui, a PDL-ului dornean (partidul domniei sale), și chiar a unor importanți oameni de afaceri locali, care preferă “politica struțului”, aceea de a rămâni tăcuți și umili, nu care cumva să-i supăre pe cei de la “județ”, că “altădată n-o să ne mai dea nici atâta”. Acest tip de “slugoism” nu a dat roade nici pe vremea lui Mârza, nici a lui Flutur, și, din câte știm, nici pe vremea comunismului. Practica de tipul acesta le-a servit doar celor care au beneficiat de facilitățile stațiunii de-a lungul timpului, adică politicienilor suceveni, care nu au iubit Dorna niciodată.

Din ce vorbește lumea, portbagaje burdușite cu lapte, brânză, apă minerală, au mai luat drumul capitalei de județ, să fie acolo, pentru “protocol”. Cu ce ne-am ales noi? Cu promisiuni, niciodată onorate! De fapt, am “beneficiat” de o groapă de gunoi în Pasul Mestecăniș, de drumuri a căror reabilitare a trenat (DN17) sau trenează de ani de zile (DN18B), de “embargou investițional” față de alte zone din județ (vezi Humorul), care au beneficiat din plin de resurse financiare și materiale ori de câte ori s-a ivit ocazia, și cu o aducțiune de gaz metan care trenează de vreo 40 de ani. Dorna a fost ca o “colonie”, ai căror “guvernatori” mai “descălecau” din când în când doar pentru a se “înfrupta” din bogățiile ei. Când a fost să se facă ceva și pentru oameni, în loc de fapte, au fost servite doar scuze și justificări. Nici n-ar trebui să-i blamăm foarte tare, atâta timp cât principala cauză a modului în care am fost tratați este atitudinea noastră servilă, precum și faptul că dornenii își aleg de fiecare dată un primar care se află în opoziție față de puterea județeană. Deci, ne cam merităm soarta!

1 comentariu publicat:

  1. romanul

    Mda, … oamenii au devenit vehementi … da, doar pentru o „doleanta !!!”, asa e, oare cand le-au fost respectate doleantele ???, faceti o comparatie dintre, atitudinea mai degraba „servila” de la intalnirile „pre-electorala” a celor care pot „schimba ceva prin votul lor si … atitudinea la fel de servila a celor care „promit” si, … post-electorale cand, cei care pot schimba ceva prin vot … raman la fel de slugarnici in timp ce, cei care si-au obtinut „visul unei nopti de-o vara …VOTUL”, si-au schimbat brusc „look-ul” devenind la fel de brusc „o casta care pare de neatins” si care, promit orice stiind ca oricum nu pot „realiza si uita rapid , de unde au plecat” si pe cei de langa care !, doleantele … oamenilor, cata prostie sa crezi ca vei obtine ceva cand, „lasi pe post de conducatori, zeci de ani, oameni care sau dovedit prea lacomi sa-si rezolve propriile conturi / afaceri sau … smenarii !!!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.