“Ţara laptelui”

scris de Corina David, Codrin Antoniu
în Opinii
10 ian. 2014
10 ian. 2014, ora 21:21

Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul cǎ mirifica zonǎ a Dornelor este denumitǎ de foarte mult timp ”ţara laptelui”, motiv pentru care ne-am propus sǎ aducem în atenţia cititorilor “Monitorului de Dorna” istoricul prelucrǎrii industriale a laptelui în zona noastrǎ. Astfel, documentele atestǎ faptul cǎ în anul 1827, industriaşul elveţian Otto Stacker a înfiinţat fabrica de brânzeturi “Alpina”, unde se prelucrau zilnic 10000 litri de lapte folosindu-se utilaje foarte performante pentru vremea respectivă, obţinându-se numeroase sortimente de brânzǎ, destinate atât pieţei interne, cât şi exportului. Tot în perioada interbelicǎ, în anul 1937, omul de afaceri Ioan Zegrean înfiinţeazǎ în zona strǎzii Chilia fabrica de brânzeturi “Nufǎrul”, laptele fiind procurat de la gospodarii din zona strǎzii Chilia şi de la Argestru.

O bunǎ parte din cantitatea de brânzǎ produsǎ la “Nufǎrul” era destinatǎ hranei militarilor. În anul 1948 a fost înfiinţatǎ Întreprinderea pentru Colectarea şi Industrializarea Laptelui, care a luat locul fabricilor ”Alpina” şi “Nufǎrul”, dotarea initial a I.C.I.L-ului fiind realizatǎ cu ajutorul utilajelor confiscate de la fabricile “Alpina” şi ”Nufǎrul”, iar ulterior din fondurile de investiţii asigurate de stat. În ceea ce priveşte asigurarea materiei prime (laptele), acesta era obţinut, în principal de la gospodarii din zonǎ, care, din fericire n-au fost colectivizaţi, menţinându-şi, prin urmare, dreptul de proprietate asupra gospodǎriilor şi animalelor, ei fiind însǎ obligaţi de stat sǎ livreze cote de lapte la preţuri, în cantitǎţi şi la termene stabilite de autoritǎţi.

pg2FostulICILDorna

Dacǎ ne referim la produsele lactate realizate pânǎ în 1990 la I.C.I.L Vatra Dornei, amintim, în primul rând Șvaiţerul, care, fǎrǎ teama de a greşi poate fi supranumit “specialitatea zonei”, sau ”specialitatea casei”, dacǎ doriţi, deoarece aşa cum am scris şi altǎ data, acest sortiment de brânzǎ se obţine în urma unor procedee tehnologice foarte complicate, lipsa poluǎrii aerului şi a ierbii fiind o condiţie care trebuie îndeplinitǎ pentru a se putea realiza un asemenea produs, acesta fiind motivul pentru care tentativa de a fabrica şvaiţerul şi în alte zone ale ţǎrii a eşuat. Deasemeni, I.C.I.L-ul dornean a mai produs diverse sortimente de caşcaval, brânzǎ topitǎ, unt, unele dintre acestea ajungând şi pe pieţele externe, fiind foarte apreciate de cǎtre consumatorii strǎini.

Dupǎ 1990, în mod inevitabil, prelucrarea laptelui în zona Dornelor a suferit modificǎri importante, atât în ceea ce priveşte condiţiile de producţie, cât şi în ceea ce priveşte structura şi cantitatea produselor lactate. Astfel, produsele lactate dornene, realizate, în principal în cadrul grupului “La Dorna”, au devenit vrând-nevrând, conforme cerinţelor de calitate impuse de Uniunea Europeanǎ, grupul ”La Dorna” fiind implicat în programul guvernamental ”Cornul şi laptele” iar în brânza topitǎ, conform reţetei, se pun ciuperci, nuci, castraveţi muraţi etc. La Dorna laptele este la el acasǎ. Bine ar fi ca acest lucru sǎ continue.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.