Astăzi6 decembrie 2020

VIDEO/FOTO: Incendiu la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini!

Două dintre chiliile Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului”, din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini, au fost cuprinse de flăcări în dimineața zilei de luni, 7 septembrie. La fața locului au intervenit mai multe autoutilitare cu apă din cadrul Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei.

Din primele informații primite, incendiul a fost localizat înainte de a se extinde la alte chilii sau clădiri ale Mănăstirii. Una dintre clădiri a fost distrusă în întregime de flăcări, iar cea de-a doua a fost afectată parțial. În momentul de față nu se cunoaște cauza incendiului, însă o problemă de natură electrică pare a fi cea mai probabilă cauză. Revenim cu detalii.

UPDATE 13:07: Din informațiile primite, la fața locului au intervenit Militari ai Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei, alături de lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Crucea, cu 4 autospeciale și o ambulanță SMURD.

Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina”, condusă de generalul de brigadă Ion Burlui a intervenit la fața locului, asigurând coordonarea operațiunii de stingere a incendiului. La scurt timp, la locul evenimentului a ajuns și Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În momentul sosirii echipajelor, cu flacără ardeau materialele combustibile din interiorul unei încăperi din corpul unei chilii. Flăcările erau destul de puternice, astfel încât exista posibilitatea de a se extinde la întreaga clădire (D+P+1+M), la întregul complex monahal, dar și la baza de tratament și la una dintre casele învecinate. Au fost afectate bunurile din interiorul încăperii pe o suprafață de 60 mp.

incendiu-complex-monahal-dorna

incendiu-complex-monahal

fotografii via suceavanews.ro și botosaninews.ro

În timpul intervenției, echipajul SMURD a acordat primul ajutor unui monah, în vârstă de 89 de ani, care suferea un atac de panică. Pentru a primi îngrijiri medicale suplimentare, acesta a fost transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Între timp, ISU Suceava a oferit o scurtă declarație, pe care o redăm în cele ce urmează:

„Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de mai multe aparate electrice lăsate sub tensiune, pe o instalaţie electrică subdimensionată”.

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini, a fost construită de ÎPS Teodosie pe terenul moştenit de la părinţi. Construcţia complexului monahal a început în 1999, iar în prezent este vizitată de un număr mare de turiști care ajung în Țara Dornelor.

3 comentarii publicate:

  1. iorga

    Nu stiu daca este greu de explicat – desigur ca nimeni nu doreste un incendiu – dar, „o casa a Domnului” este un obiectiv turistic si de acumulat averi fabuloase sau … „un loc linistit in care oamenii, smeriti ca si slujitorii Domnului !!! se roaga pentru pacea si linistea sufleteasca … !!!. Oare Mantuitorul Isus si … Dumnezeu si-au „miruit slujitorii” sa devina oameni de afaceri sau … „sa fie smeriti, umili si sa impartaseaca „invataturile sfinte poporului ?, greu de spus ce sa intampla in ziua de astazi, greu si … ciudat.

  2. darling

    Din caste stiu slujitorii domnului sunt in lacasul lor, ceea ce deinde de turism, bai…este cu totul altceva.Nu trebuie amestecate lucurile, omul asta a facut ceva bun, ceva ce nimeni nu a putut face… in loc sa fiti mandri, carcotiti…Doamne fereste de foc si altele… acasul de cult este inchinat domnulu, dar este facut de oameni si slijitorii sunt tot noameni, astfel ca sunt supus greselilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.