Astăzi6 iunie 2020

Dornisme: Operație pe cord, fără anestezie

Cu o mai bună comunicare şi cu un plan bine stabilit, măcar cu jumătate de an înainte, am putea avea parte de câte un eveniment major în fiecare weekend din lunile iulie şi august, luni în care oraşul trebuie să ofere ceva nu numai turiştilor care ne vizitează, ci şi dornenilor care nu au bani să plece în concediu.

Dacă Festivalul de Folclor nu s-ar fi suprapus cu Zilele Dornei, Festivalul de Artă și Cultură Urbană Dorna Art și cu Zilele Filmului Istoric, am fi putut avea parte de alte două weekenduri pline. Astfel, Zilele Dornei, Muzritm, Dorna Xtrem, Caravana Filmelor Next, Festivalul Dorna Art, Zilele Filmului Istoric, Festivalul de Folclor şi încă un eveniment care poate fi creat până vara viitoare ar putea reprezenta evenimentele culturale şi sportive ale verii la Vatra Dornei.

festivalul_dorna_art

foto de la Festivalul de Artă și Cultură Urbană „Dorna Art”, 13-16 august

Primăria a „ieşit pe plus”, şi implicit oraşul, dacă luăm în calcul efervescenţa din jurul locurilor în care s-au desfăşurat majoritatea dintre aceste evenimente, iar prin eforturile celor implicaţi direct din administraţie, precum şi ale voluntarilor, ale celor care au organizat chiar câteva evenimente private, mass-media locală şi judeţeană, s-a reuşit să avem parte de o vară frumoasă, cel puţin din perspectiva ofertei culturale sau de agrementare.

Orion Media Vatra Dornei propune ca în cel de-al VIII-lea weekend (dacă consilierii vor decide să separe Festivalul de Folclor de Zilele Dornei) să se organizeze un festival de teatru sau un festival al tuturor minorităţilor care au trăit la Dorna: germani, evrei, armeni, polonezi, ucraineni, romi, pentru a evidenţia bogăţia culturală de care am avut parte în trecut.

Marea provocare nu constă în a face un proiect cultural de anvergura celui propus mai sus, ci de a-i face pe oameni să participe la el. În special pe dorneni, pentru că aceştia au de obicei tendinţa de a se plânge că nu se întâmplă nimic în oraşul lor. Ca într-un banc de pe vremea lui Ceauşescu, în care un străin întreba o babă dintr-un sat unde sunt bărbaţii, femeile, tinerii şi de ce nimeni nu strânge recoltele de grâu, aceasta răspunzându-i în engleză că nu ştie (I don’t know), aşa ne-am întrebat şi noi, la multe dintre evenimentele enumerate mai sus, unde sunt tinerii, oamenii de cultură, profesorii, oamenii religioşi, iubitorii de sport, de vreme ce, la cele mai interesante şi originale evenimente, numărul organizatorilor, invitaţilor şi voluntarilor au depăşit numeric numărul spectatorilor.

Iar dacă îi excludem pe turişti, atunci te poţi întreba, pe bună dreptate, dacă mai merită să te mai zbaţi. Dacă ni se mai permite o metaforă, e ca şi cum, după ce dornenii ne-au convins să continuăm să scoatem ziarul tipărit, la chioşcuri s-ar vinde doar câteva bucăţi. Deci unde au fost cei care ar fi putut să participe? Acasă, majoritatea dintre ei dând like pe Facebook, inclusiv evenimentelor pe care nu trebuiau să le rateze, sau stând în faţa televizorului, spălându-şi creierul cu aceleaşi non-ştiri, non-cultură, non-politică, bifând join the event.

Ca să te îmbraci şi să ieşi din casă, asta înseamnă un efort, iar aşa ceva se pare că e prea mult pentru un „locatar de vizuină”, care vieţuieşte între pereţii acesteia. Și ca să fie clar pentru toţi cei care se vor mai strădui să-i scoată pe cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri din inerţie, amintim replica unui actor bucureştean din urmă cu 10 ani.

Prin 2005, când Orion Media dădea startul a 13 reprezentaţii de teatru (derulate pe perioada a trei ani) susţinute de trupe mari bucureştene, când i s-a spus actorului Gheorghe Cotimanis că dornenii nu prea au mai avut parte de piese jucate de actori mari ai ţării, acesta a replicat: „Mda, va fi nevoie de o operaţie pe cord deschis, fără anestezie”. Evenimentele desfăşurate ulterior, în special cele teatrale, şi-au atins scopul, ca şi toate cele organizate în această vară.

Faptul că la proiecţiile de film ale Caravanei Filmului Next, din ultimul weekend, participarea a fost una foarte bună, ne face să păstrăm speranţa că la ediţiile viitoare tot ce a fost nou şi inedit în această vară va reprezenta normalitatea, iar o prezenţă mult mai numeroasă nu va fi o surpriză, ci va fi şi ea considerată tot normalitate.

1 comentariu publicat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.