Astăzi15 iulie 2020

Dornisme de mijloc de mai

Ne facem cu toţii vinovaţi?

“Unde este revolta dornenilor împotriva acestei sinucideri colective”? Aceasta este doar una dintre întrebările pe care şi le pun câţiva dintre cei care realizează că oraşul nu merge într-o direcţie bună. Ne facem cu toţii vinovaţi de pasivitate? Răspunsul este NU, iar în articolul de faţă amintim cel puţin un aspect important asupra căruia momentan s-a lăsat definitiv tăcerea: preţul gigacaloriei. În sezonul de iarnă recent încheiat, comportamentul concetăţenilor noştri a fost unul cel puţin ciudat, de neînţeles.

Toţi cei care sunt branşaţi la centrala termică pe rumeguş au lăsat sentimentul, prin atitudinea lor, că preţul s-ar fi… înjumătăţit. Nimic mai fals! Preţul a rămas acelaşi ca şi în iernile trecute, singurele lucruri care s-au modificat fiind doar resemnarea cetăţenilor în comparaţie cu iernile precedente, precum şi închiderea altor calorifere din interiorul locuinţelor lor, care să le reducă consumul, direct proporţional cu confortul. Dacă anul trecut oamenii se adunau pe la Casa de Cultură, cerând explicaţii primarului, vicelui, celor de la DADP, anul acesta reacţiile au lipsit cu desăvârşire.

Nici vorbă de adunări ale membrilor asociaţiilor, reportaje televizate, telefoane în direct la radio sau chiar scrisori peste scrisori trimise executivului. Nimic! Domnul ing. George Șaptefraţi nu a revenit asupra subiectului în acest sezon de iarnă. Ca preşedinte al Asociaţiei nr 7 din Mălinilor, a început încă din 2007 să atragă atenţia asupra problemelor centralei, a preţului, a calităţii agentului termic samd. Fără intervenţiile d-lui inginer în presă şi fără înţelegerea de care au dat dovadă consilierii locali în mandatul 2008-2012, preţul gigacaloriei ar fi trecut de 200 de lei încă din 2009. Sorin Murgu, preşedintele Asociaţiei nr. 1 din Unirii, după ce a câştigat procesul cu primăria în numele membrilor, a renunţat şi el la proteste.

A dispărut şi vocea d-nei profesoare Șlincu Ortansa, care la ultima intervenţie la Orion FM, încă mai aştepta răspuns la scrisoarea înaintată primarului, deşi trecuse aproape un an de zile de când i-o trimisese. Spiritul civic dornean este aproape inexistent. Nici nu e de mirare că ne confruntăm cu această stare de lucruri. Cu un alt tip de atitudine, poate nu ar fi ajuns în fruntea oraşului, de fiecare dată, cam aceiaşi oameni care, mandat de mandat, nu şi-au demonstrat decât “aleasa nepricepere”. Oare ar fi o mare surpriză, ca, din blazarea în care ne complacem, să ne vedem conduşi şi în viitor tot de aceştia?

La alţii se poate

Orion Media Vatra Dornei va realiza o serie de reportaje în oraşele Gura Humorului, Bistriţa, Rădăuţi, Fălticeni, pentru a le arăta dornenilor că alţii ştiu să se gospodărească mai bine. Jurnaliştii şi-au propus să stea de vorbă cu edilii altor municipii, cu cetăţenii acestora, cu oameni de afaceri, pentru a vedea de ce în oraşele lor banii din taxe şi impozite, fondurile europene, alte surse de finanţare, s-au folosit pentru lucruri care au adus un plus de valoare, crescând latura ambientală şi estetică, posibilităţile de agrement, ca să nu mai vorbim de infrastructură.

mizerie_unirii

Scopul nu este acela de le aduce reproşuri celor care au condus municipiul Dorna până acum, fie că a fost vorba de primari, viceprimari, consilieri locali sau şefi de departamente din Primărie, ci pentru a atrage atenţia ca, pe viitor, nimic să nu mai fie făcut de mântuială. Aşa cum unui tânăr îi spui să nu mai citească cele mai bune cărţi, ci doar pe cele foarte bune, aşa cei din administraţia dorneană nu trebuie să mai risipească banii cetăţenilor aiurea, pe proiecte sau pe lucrări a căror finalitate nu se vede. Dacă acest lucru se va schimba, cu siguranţă că şi cetăţenii vor ieşi din letargia în care par să se fi cufundat.

Dacă vor simţi că banii lor sunt investiţi cu simţ de răspundere, aceştia vor fi mai atenţi cu lucrurile pe care acum le neglijează: gunoiul din faţa blocului, faţadele nearanjate, gardurile nevopsite, spaţiile lăsate în paragină etc. E nevoie de foarte puţin pentru recîştigarea încrederii populaţiei, iar surprizele pot fi foarte mari, pentru că oamenii au capacitatea să ne surprindă, chiar şi atunci când ne aşteptăm mai puţin.

2 comentarii publicate:

  1. darling

    Poate merge primarul, Iohanis sau Ponta sau vine chiat Obama să le facă curăţenie, stau pe băncile murdare, în jurul lor sunt hartii si altele, tot de ri aruncate de la geam şi se tot miră că nu este curăţenie şi nu au condiţii si că … multe altele…,Fiti mai gospodari, faceţi-vă curăţenie în jurul locuintei voastre.. că dacă voi nu vă faceţi, nimeni nu vă face.. si chiar mai puneţi şi o floare…că aşa era odata Dorna eca curată, plină de florişi aer proaspăt… nu cu mirosuri pestiteţiale de la gene;

  2. iorga

    Ham, pentru unele, dornenii in masa, sunt complici, pentruca, atunci cand sustii pe cei care-ti jefuiesc bugetul pentru „interesele altora”, esti „complice si de de compatimit”, priviti daca vreti zilnic, dorneni care, intradevar, asteapta sa le stanga „gunoaielealtii”, chiart de la usa lor sau, unii care le „lasa la usa altora” cu o „gena mostenita se pare, de a trai in mizerie sau a face mizerie in bataie de joc la usa altora”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.