In Memoriam: Valeriu Ciuhlău

scris de Mihai Cioată
13 mai 2015
13 mai 2015, ora 20:21

valeriu_ciuhlău

După fiecare interviu pe care îl realizam cu domnul Valeriu Ciuhlău la Orion FM, îi spuneam că are o voce “de radio” şi că oricând ar putea fi un bun prezentator. Și avea nu numai voce, ci şi dicţie, o claritate chirurgicală a cuvintelor, dar şi o căldură umană cu care îţi capta atenţia.

Valeriu Ciuhlău a fost mai mult decât atât. A fost un bărbat frumos, care ar fi putut face carieră pe o scenă. Dincolo de aspectul fizic plăcut cu care l-a înzestrat bunul Dumnezeu cu atâta generozitate, Valeriu Ciuhlău a avut o calitate aparte, care a făcut din Domnia Sa omul îndrăgit de atâta lume: OMENIA! O prezenţă ca a dumnealui poate inhiba, pentru că automat te întrebi cum poate omul din faţa ta să zâmbească atât, să fie bine dispus, amabil, grijuliu în a-şi alege cuvintele, să aibă un simţ al umorului, şarm din abundenţă, precum şi acea umanitate pe care atât de rar o întâlnim. M-am gândit că asta o fi “masca lui cea de toate zilele”, însă invenţia numită “Facebook” mi-a arătat şi latura sa din afara serviciului, cea a familiei. Acelaşi om, ca şi pe “scena” pe care se manifesta zilnic. Mărturie stau fotografiile în care domnul Valeriu este strâns în braţe de copii şi de soţie, ca pe o “comoară”, care e doar a lor.

Prin serviciul public căruia i s-a dedicat cu profesionalism, domnul Valeriu Ciuhlău a fost şi al nostru. De fapt, a fost al tuturor celor care i-au fost colegi de şcoală, de serviciu, prieteni intimi, de familie samd. Cum e să treci prin viaţă şi nimeni să nu aibă un cuvânt rău de spus despre tine? Sau, mai bine zis, cum e să treci într-o altă dimensiune a fiinţei tale, dar să nu fi purtat niciodată vreun gând rău cuiva, să nu fi bârfit sau judecat pe nimeni şi, cel mai important, să reuşeşti nu numai să nu faci rău, ci dimpotrivă, să faci mult bine? Poate că tocmai acest bine, împreună cu tot ce a reprezentat pentru mica noastră comunitate, să fie “pansamentul” sufletesc de care copiii dumnealui, dar şi soţia, au atâta nevoie acum.

Iar o ultimă lecţie le-a dat şi lor, arătându-le că aşa cum s-a luptat el cu boala, fiind considerat un “erou” de medicii care l-au îngrijit, aşa trebuie să se lupte ei cu viaţa şi inclusiv cu absenţa lui. Și, dacă vorbim de absenţă, e vorba doar de cea fizică, pentru că cealaltă, a spiritului, a tot ceea ce a reprezentat pentru mulţi, aceea nu va dispărea niciodată. Să-l odihnească bunul Dumnezeu, iar noi ceilalţi, indiferent de măsura în care a făcut parte din vieţile noastre, să-i mulţumim pentru acest lucru, să-i păstrăm memoria şi să ne gândim că o viaţă ca a dumnealui ne poate fi şi nouă la îndemână.

22 comentarii publicate:

 1. Jojo spune:

  Un articol reușit pentru o persoană cu adevărat specială. Cuvintele nu ne ajung pentru a descrie bunătatea şi gingășia acestui om minunat care a fost Vali. Va rămâne mereu în amintirea noastră. Dumnezeu să îl odihnească în pace și să îi aibă în pază pe cei rămași în urma sa!

 2. Adam spune:

  Dumnezeu să îl ierte!

 3. Darling spune:

  Dumnezeu să-l odihnească în pace, a fost un om bun şi de o omenie rară în vremurile noastre.

 4. Andrei spune:

  Domnul să-l aibă în paza sa!

 5. Istvan spune:

  Un OM frumos a cărui amintire va dăinui prin calitățile personale de mare cinste, demne de urmat ca exemplu! Odihnească-se în pace! Condoleanțe familiei.

 6. Camelia spune:

  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 7. Murphy spune:

  A fost singurul polițist dintre milițienii din Vatra Dornei! Dumnezeu să-l odihnească.

 8. Iulia spune:

  Timpul s-a oprit mult prea devreme în loc. Îmi pare nespus de rău. Se spune că Dumnezeu ia oamenii buni la el mai repede. Condoleanțe familiei.

 9. Cristina spune:

  A fost și va rămâne un model demn de urmat. Îl vom păstra în amintire. Dumnezeu să-l odihnească.

 10. Maria spune:

  Dumnezeu să-l odihnească în pace pe domnul Vali. A fost un om minunat! Condoleanțe familiei.

 11. Anonim spune:

  O să-l iubim mereu pentru că el nu a plecat, el este cu noi.

 12. Anonim spune:

  Dumezeu să-l odihnească în pace!

 13. Anonim spune:

  Dumnezeu să-l odihnească.

 14. Nelu spune:

  Odihnește-te în pace, Vali. Dumnezeu să te ierte și să te aibă în grădina lui.

 15. Norina Adriana Mutu spune:

  Dumnezeu să-l aibă în pază. Condoleanțe familiei.

 16. Anonim spune:

  Și a trecut un an…

 17. Anonim spune:

  Dumnezeu să îl ierte!

 18. Marius Costea spune:

  Dumnezeu să-l ierte. Condoleanțe familiei. Am fost coleg de salon cu el la Spitalul Gerota în urmă cu trei ani. Astăzi l-am sunat și având telefonul închis l-am sunat la serviciu și așa am aflat această veste teribilă. Am vorbit cu el la telefon anul trecut când era internat la Cluj. Un om deosebit, Dumnezeu să-l ierte și să-i întărească familia.

 19. Anonim spune:

  Dumnezeu să-l ierte!

 20. Anonim spune:

  Dumnezeu să-l ierte!

 21. Radu Zelincă spune:

  Un om de o noblețe sufletească pe care din ce în ce mai rar o întâlnim, din păcate. O persoană fină, liniștită și echilibrată. Cred cu tărie că bunul Dumnezeu, datorită credinței și cumătriei pe care o avea domnul Vali, dar și suferinței pe care a dus-o ca un adevărat oștaș al lui Hristos, l-a așezat în ceata drepților. „Cu drepții odihnește, Doamne, sufletul adormitului robului tău Valerian”. Toți cei care l-am cunoscut îl vom păstra cu drag în sufletele noastre.

 22. Anonim spune:

  Dumnezeu să te aibă în pază, suflet minunat!

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.