Astăzi15 iulie 2020

Dornisme de final de aprilie

Roman Boca trebuie să-și justifice mandatele

Consilierul local Roman Boca, președintele PSD Vatra Dornei, trebuie să-și justifice cei 15 ani de mandat în funcția de consilier local. Dacă în numărul trecut, le ceream același lucru domnilor Nicușor Cojocaru și Mircea Rusu, pentru cei 20 de ani pe care îi cumulează în funcții publice, a venit rândul lui Roman Boca, cel care, după finalizarea celui de-al patrulea mandat de consilier, va deveni cel mai longeviv personaj politic al Dornei, de la primarul Vasile Deac încoace. De ce doar în administrație nu dă nimeni socoteală pentru mandatele primite de la cetățeni? Niciun primar, viceprimar, administrator public, consilier local, deputat, nu a venit la final de mandat pentru a-și face bilanțul activității.

roman_boca

În absolut toate celelalte domenii, învățământ, poliție, jandarmerie, ca să nu mai vorbim despre firmele private, toată lumea trebuie să-și facă un bilanț. Astfel, deputații, plătiți generos din banii publici, primarii și viceprimarii, singurii care au salarii bune din administrație, dar și consilierii locali, care primesc o indemnizație lunară cât jumătate din salariul unui funcționar, nici nu catadicsesc să dea vreo explicație pentru activitatea lor. Domnule consilier, ați prestat muncă în Consiliul Local, care să vă justifice prezența și remunerația? Câte proiecte de hotărâre ați întocmit pentru a aduce un plus de valoare acestui oraș? Ce demersuri ați făcut în privința aducțiunii gazului metan, a reabilitării Cazinoului, a atragerii de fonduri pentru infrastructură, pentru cultura dorneană, pentru sportul și turismul dornean?

În calitate de președinte de partid, aflat la putere, în afară de a pune directori de școli, nouă dornenilor, la ce ne-a folosit faptul că aveți o ușă deschisă la președintele CJ sau la Valeriu Zgonea, secretarul Camerei Deputaților? Ce demersuri ați făcut către instituțiile abilitate, pentru a denunța colapsul financiar al administrației dornene, într-un moment în care Domnia Voastră erați în Consiliul Local? De ce ați acceptat, fără să crâcniți, ca social-democrat, adică reprezentant al „celor săraci”, cel mai mare preț al gigacaloriei din țară, după cel de la Constanța? Ați fost într-un „blat” permanent cu primarii Huțanu, Moraru, Boncheș, acest lucru împiedicându-vă să vă manifestați puterea politică de care ați dispus și dispuneți?

Incompatibilitatea pe care încearcă s-o demonstreze ANI în legătură cu dubla calitate de administrator al unei firme private și cea de consilier local este ridicolă, față de cei aproape 16 ani în fruntea unui oraș care arată dezastruos, dar care l-a avut permanent în fruntea lui, indiferent de primar sau de regimul politic, și pe Roman Boca. Dacă domnul consilier va accepta provocarea noastră, se va crea un precedent, iar toți cei care ocupă funcții publice îi vor putea urma exemplul.

Ignoranța, una dintre cele mai cumplite boli

Nu credem că poate să existe un dornean care să nu se fi întrebat în ultimii 20 de ani de ce autoritățile locale, de la primar și viceprimar până la deputați, consilieri locali și funcționari publici, dau dovadă de atâta indiferență față de monumentele istorice de la noi din oraș? Poate că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe bună dreptate nu returnează clădirea fostului Cazinou administrației dornene, de vreme ce aceasta nu a fost în stare să amenajeze ceea ce a mai rămas din hanul de la intersecția străzilor Chilia și Căprioarei. Este un obiectiv cu o vechime de câteva sute de ani, iar pentru amenajarea spațiului din jurul lui, precum și montarea unei plăci care să informeze vizitatorii despre ceea ce reprezintă, nu e nevoie de fonduri europene.

han_chilia

Monumentul este acoperit de bălării în momentul de față, iar așa cum se poate vedea și din fotografie, răchițile au început să-l năpădească. E mare lucru că mai există o parte din piatra din care a fost construit și nu s-a găsit cineva s-o ia și s-o bage la vreo temelie. Indiferența nu vine din lipsă de patriotism, din lipsa banilor, ci dintr-o profundă ignoranță, iar aceasta este una dintre cele mai cumplite boli cu care trebuie să ne luptăm, nu numai la nivel național, ci și la nivel local.

3 comentarii publicate:

  1. iorga

    In sfarsit … am scris un comentariu despre acest … jalnic monument al indiferentei localitatii, sa vedeti la altii cum sunt tratate „istoriile si istoria”, la noi la romanii, am vazut, unii au doar tendinta de a afirma ca … am falsificat istoria, de parca altii s-ai inregistrat istoria perfect … hahahahaaa, … etc. Felicitari !, despre prima parte, indiferenta, inconstienta si complicitatea dornenilor ii va determina pe alesii locali sa nu-si rewcunoasca nici o vina, de parca, nici nu au participat la „demolaREA dORNEI DIN ULTIMII 25 DE ANI „!.

  2. Druiu

    Dornenii nu se pot plinge ca nu au ales un primar bun.Cred ca este cel mai eficient primar din ultimul timp.Fiu de gospodar ,impreuna cu sotia sa,este unul care se poate vorbi numai de bine,o familie de oameni seriosi si cu bun ,mult bun simt.Orasului ii trebuie si ii va trebui in continuare un asemenea primar.Din partea noastra ii uram multa sanatate,lui si intrgii familii,la viitoarele alegeri,sa conteze pe votul nostru,iar cei care ne cunosc din V.Dornei ii rugam sa-l sprijine in viitoarele alegeri,ptr.ca merita.
    Cit privesti pe consilierul Boca ginditiva ca in domeniul Sanatate s-a zbatut sa faca ceva ptr oras,de criticat este usor,de realizat mai greu.Clinica facuta rezolva multe probleme dornenilor.
    Multa Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.