Orașul fără viitor

După un sfert de veac de administrație în „lumea liberă”, frumosul nostru municipiu este în situația unui oraș fără viitor. Orice bilanț am face, rezultatul este unul negativ, indiferent de domeniul de activitate. Dacă în anii ‘90 s-au închis la ordin toate minele din Bazinul Dornelor, în anii următori, rând pe rând, s-au închis fabricile de cherestea, după care a urmat privatizarea stațiunii balneare și a fostului UCRUPS, cu restrângerea drastică a activității, în cazul stațiunii, și cu închiderea uzinei amintite.

vatra_dornei

foto de Miruna Onu, pentru Monitorul de Dorna

Nu suntem departe de a spune același lucru despre fostul ICIL, fosta fabrică de brânzeturi fiind o palidă umbră a ceea ce a reprezentat odată. Turismul dornean se zbate la limita supraviețuirii, din lipsa unei strategii locale coerente, a infrastructurii din zonă, precum și a lipsei posibilităților de agrement pentru cei care ne aleg ca destinație turistică. Singura realizare care a devenit ani de zile monedă electorală, centrala termică a orașului, gâfâie obosită, la 11 ani de la darea ei în folosință. De la un sezon la altul, defecțiunile ce apar sunt din ce în ce mai frecvente, punând în pericol alimentarea cu energie termică, pe timp de iarnă, a cetățenilor acestui oraș.

“Fata Morgana”, gazul metan, pare să nu mai dorească să treacă Pasul Mestecăniș, ca să asigure siguranța energiei termice necesare și punerea în folosință a unei centrale pe cogenerare, care este sortită să fie transformată într-un muzeu tehnic pentru generațiile următoare. Dacă cetățenii ar duce-o bine, iar tot ce am enumerat mai sus ar reprezenta doar melancoliile noastre față de un oraș care a avut și industrie și turism, domenii care produceau mii de locuri de muncă, nu ar fi o problemă, însă constatăm exact opusul, și anume: sărăcie, șomaj, dificultăți în plata taxelor și impozitelor.

Dorna nu mai e un oraș atractiv, nu numai din punct de vedere turistic, ci și pentru cei care ar dori să se întoarcă acasă, să se stabilească în orașul lor natal. Cei cu studii superioare nu au nicio șansă să-și găsească un loc de muncă, și nu e valabil doar pentru cei care nu se pot întoarce, ci și pentru cei care sunt în oraș și care doresc să plece, deoarece profesional nu au nicio perspectivă. Și atunci, cum să renască acest oraș? Cum să aibă un viitor glorios, asemenea trecutului pe care l-a avut? Din minciunile pe care le auzim o dată la patru ani? Din delirul electoral al acelora care ne-au promis gaz metan, parcuri industriale, reabilitări de monumente, turism care să “bubuie”, parcuri de agrement, locuri de muncă?

Rămânem doar cu întrebări: Cine a înglodat orașul în datorii? Și pentru ce? Cine sunt cei care au irosit zeci de milioane de euro într-un sfert de veac, fără nicio finalitate? Cine va da socoteală pentru starea în care am ajuns? Cu siguranță că avem și regrete. Regretul de a fi ales să ne trăim viețile aici, ca să ne vedem îngropate speranțele și visele. Cine ne va da toți acești ani irosiți înapoi?

5 comentarii publicate:

  1. anonim

    Noroc de bugetari ca mai intind orasul asta, ganditi va la politie pompieri jandarmi armata care castiga bine si sunt multi si lasa majoritatea banilor aici ca de altfel ar fi vai de mama lui oras .sa fim realisti ei castiga cel mai bine in acest oras

  2. ovy

    Cei drept multi dorneni opteaza la politie armata jandarmi… ca se castiga foarte bine fata de ce optiuni ar mai avea in acest oras daca ar dori sa ramana.

  3. Dan

    S-a distrus patura de mijloc; politica CE si papitoii de la Bucuresti ne-au dat degeaba;

  4. Anonim

    Viitorul se mai si construieste cu conditia sa mai fie cativa oameni zdraveni in oras . E pacat de frumusetile locului , de bogatiile padurilor , de tot .

  5. mia

    cine nu lasa investitorii sa investeasca in asa bogatie de oras?
    interesant articolul,dar ce a fost a fost,acum orasul ca sa supravietuiasca are nevoie de oameni noi,inovatori tineri cu idei ,dar si multa sustinere din partea tuturora.
    Nu exista o comunitate in oras,plus clasa politica si biserica a ucis tot.Dar orasul ar avea o multime de opotunitati…dar sdin pacate doar in comentarii de prisos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *