Dornisme de final de martie

scris de Redacţia
în Dornisme
25 mart. 2015
25 mart. 2015, ora 15:55

20 de ani de administraţie

Nicuşor Cojocaru, viceprimarul municipiului, şi Mircea Rusu, administratorul public (City Manager), au împreună 20 de ani de administraţie, dacă luăm în calcul cele trei mandate de viceprimar ale domnului Cojocaru, precum şi mandatul de viceprimar al domnului Rusu, la care se mai adaugă acest mandat de administrator public, care echivalează într-un fel cu funcţia de viceprimar. Astfel, cei care au tranşat în favoarea primarului acest algoritm de organizare i-au dat acestuia… doi viceprimari, care, după numărul de ani petrecuţi în administraţie, ar fi trebuit să compenseze lipsa de experienţă a primarului.

Dacă stăm bine şi ne gândim, cei doi au mai ocupat şi funcţia de consilier local, Rusu având şi un mandat de consilier judeţean. Peste toate acestea, atât Cojocaru, cât şi Rusu au candidat la funcţia de primar, asta însemnând că fiecare dintre ei a avut un program, un proiect pentru oraş, poate chiar o viziune. În ciuda acestui lucru, nici unul, nici celălalt, şi nici împreună măcar, nu au reuşit să facă din aparatul administrativ unul funcţional, darămite modern şi performant. Atmosfera de„“Dolce far niente”, care pluteşte în primărie, demonstrează incapacitatea acestora de a face o reformă în favoarea cetăţeanului. Nu-l excludem pe primar din aşa-zisa echipă cu care toţi trei se tot laudă de la începerea mandatului, însă în comparaţie cu acesta, despre care se spunea în campanie că nu a condus doi oameni în viaţa lui, ceilalţi doi, în domeniul economic, au condus la un moment dat sute de oameni.

De ce totuşi nu performează, din moment ce au salarii bune, maşină de serviciu şi chiar şi unele privilegii? Răspunsurile ar putea fi doar două: ori nu au interesul ca mandatul lui Boncheş să fie unul reuşit, şi atunci nu debordează niciunul de vreun exces de zel, încercând să dea un aer de profesionalism în administraţie, ori nu se pricep. Am mai spus-o şi în alte articole: decât să le ceri celor mai importanţi oameni din administraţie să se organizeze, mai bine le ceri să sape un şanţ pentru o canalizare pe o stradă întreagă. Și totuşi, domnilor, cum vă justificaţi mandatele pline de nerealizări din cei 20 de ani pe care i-aţi petrecut în primărie?

Tinerii din Crucea, în pragul disperării

Cei care au urmărit emisiunile difuzate de Radio ORION FM și ORION TV cu tinerii şomeri din Crucea, care cer un loc de muncă la exploatarea de uraniu de la ei din comună, sunt stupefiaţi de faptul că, deşi sunt sute de mineri cu drept de pensie sau alţii zeci care cumulează pensia cu salariul, tinerii continuă să bată pe la uşi închise. Absolut toţi au realizat că în afară de promisiunile electorale din timpul campaniilor, nimic nu s-a concretizat. PNL şi PSD i-au minţit în faţă, spunându-le că vor avea prioritate la angajare faţă de alţii din alte zone. Nimic mai fals. S-au făcut nenumărate angajări în ultimii trei ani, însă mai nimeni din Crucea.

De la 40 de tineri care solicită un loc de muncă, ultima listă pe care am primit-o la redacţie din partea acestora conţine doar zece nume, adică aceia care sunt încă în comună, majoritatea celorlalţi fiind plecaţi în străinătate. Prin Adrian Dănilă, liderul şi purtătorul lor de cuvânt, toţi ceilalţi ne-au transmis că s-ar întoarce acasă la familiile lor dacă la CNU Crucea s-ar debloca această situaţie, simplă dealtfel, prin trimiterea în pensie a celor care au acest drept şi prin angajarea de forţe proaspete din rândul şomerilor care au împânzit Valea Bistriţei.

Aceşti tineri consideră că este dreptul lor de a obţine un loc de muncă la mina de uraniu, nu numai pentru că părinţii lor au lucrat tot acolo, ci şi pentru faptul că de când s-au născut se expun involuntar, ca localnici, la un nivel de radiaţii crescut faţă de alte zone. Se întreabă şi ei, oare nivelul maxim admis nu a fost depăşit chiar niciodată? Poveşti li s-au tot spus, iar cei vârstnici consideră problema radioactivităţii un subiect închis.

Tinerii ştiu însă foarte bine ce îşi asumă alegând să trăiască în Crucea, decizând chiar să facă şi copii. Și atunci, tot aceştia se întreabă, pe bună dreptate: în ciuda acestor adevăruri, chiar să nu ai dreptul la un loc de muncă?

3 comentarii publicate:

 1. darling spune:

  Chiar crezi că numai în Crucea este această situaţie, peste tot este la fel. În Şaru Dornei, în Panaci, unde erau câte două trei mine, unde lucrau atât tată cât şi copii acestia. Copii fără viitor, şi făr posibilitatea de a-şi asigura un trai decent din muncă în localitatea de baştină… faci copii, cheltuieşti cu ei să-şi facă liceul, o facultate chiar două şi nu găsesc nici un loc de muncă în zona DORNELOR, cum D-zeu pe vremea lui Ceuşescu lucrau toţi şi trăiau toţi şi aveau unde lucra iar acum nu găseşti nimic şi trebuie să ştergem la fund copii şi bătrânii lumii, în loc să ne ştergem la fund copii noştri şi să avem grijă de bătrânii noştri…şi ăştia ju sunt ceuşeii… dat fiind articolul anterior, sunt cei născuţi în democraţie.. nu în perioada răposatului..

 2. un dornean spune:

  Pai, cei tineri de dupa revolutie sufera din cauza masurilor luate de cei care ne conduc si care au inca carnetul de partid pus la pastrare, drept amintire. Numai ca pe langa aceste carnete au pastrat si metehnele vechiului regim.
  Au vandut si au furat tot ceea ce era de furat si acum sunt in functii de conducere sau mari patroni. Mirajul banului a predominat in dauna unei bune gospodariri a orasului si asta se vede. Dupa ce nua mai fost nimic de furat s-au dat la „realizari” din fonduri europene ca si acolo a fost si mai este o vaca de muls. Edilii nostri au fost mari gospodari fiind specializati in MULS.
  Iar prostimea la munca cu ziua peste mari si tari. Degeaba mai faci scoli daca pentru a accede la un loc de munca pe masura pregatirii trebuie sa DAI, si asta daca ai RECOMANDARE, deci MULSUL e sport national.

 3. bucovineanul spune:

  d-le profesor Cioata, ar fi ff bine daca ati posta pe site si inregistrarea video pe care o dati sambata si duminica pe cablu.
  nu de alta dar nu toti dornenii suntem abonati la cablu

  multumesc si astept sa vad

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.