Astăzi28 noiembrie 2020

Târgul de Turism al României, București: Murim, dar nu ne predăm!

Fiecare ediţie a Târgului de Turism al României, care are loc la ROMEXPO, în Capitală, reprezintă o ocazie ideală pentru localităţile şi agenţiile de turism din România să-şi promoveze ofertele, de la această regulă nefăcând excepţie nici ediţia de primăvară a anului 2015, desfăşurată în perioada 12-15 martie. Evident, ne-a interesat să aflăm „ce punem pe masă”, la propriu şi la figurat, constatând faptul că nici de această dată nu a existat un stand special alocat oraşului nostru sau zonei Dornelor, noi, dornenii, fiind „salvaţi” din acest punct de vedere de Consiliul Judeţean Suceava, care, în standul care i-a fost alocat, a expus oferte generale sau de sezon ale zonei în care locuim.

Astfel, Vila Iulia a avut un pliant în care a prezentat oferta de cazare şi restaurantul, dar şi oferta concretă pentru vacanţele de Paşte şi nu numai. La rândul său, Complexul Bradul-Călimani a expus posibilităţile de cazare, masă şi tratament, dar şi ofertele speciale denumite „O săptămână de refacere”, „Hai la băi!”, „Decada balneară” şi „Wellness Balnear”, toate aparţinând hotelului Bradul, valabile între 19 ianuarie și 30 iunie 2015.

ttr_vatra dornei

Consiliul Judeţean Suceava a prezentat un pliant, în limba engleză, cu toate structurile de cazare, pe zone, Țara Dornelor fiind şi ea inclusă. Agenţia de turism Bucovina Travel le-a expus celor interesaţi ofertele pentru zilele de Paşti şi 1 Mai ale pensiunilor Karmina, din Șaru Dornei, şi Gabriela, din satul Teşna, aceasta din urmă fiind reprezentată şi printr-un pliant din care cei interesaţi au putut afla că această pensiune le oferă tuturor celor interesaţi posibilitatea să petreacă momente de neuitat, într-o oază de linişte, departe de zgomotul din oraşul Vatra Dornei.

Au mai fost prezentate două broşuri intitulate „Paştele în Bucovina”, din care am extras acele informaţii care ne interesează pe noi, dornenii. Astfel, din broşura intitulată „Paştele în Bucovina 2015” am aflat calendarul manifestărilor culturale din judeţ şi expunem mai departe ce evenimente vor avea loc în zona noastră: expoziţie de ouă încondeiate (1 aprilie 2015), la Centrul de Informare Turistică din Iacobeni, Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate (5 aprilie), la Casa de Cultură „Florin Geacă” din Ciocăneşti, Drumul Ouălor Încondeiate (6–10 aprilie 2015), desfăşurat pe patru trasee diferite, două dintre acestea cuprinzând şi localităţi din zona Dornelor: Ciocăneşti şi Cârlibaba, respectiv Vatra Dornei, Coşna, Poiana Stampei, Dorna Arini şi Crucea, și Joia Mare (9 aprilie 2015) la Poiana Stampei.

ttr_vatra dornei_2

Din al doilea pliant aflăm că Ciocăneştiul este un centru tradiţional al ouălor încondeiate, iar în sate precum Coşna, Poiana Stampei sau Șaru Dornei, copiii învaţă acest greu, dar frumos meşteşug. Răsfoind cu atenţie pliantul respectiv, aflăm că oraşul Vatra Dornei, alături de Câmpulung, Gura Humorului sau Fălticeni, are un important iz arhitectural habsburgic. Nu vom trece mai departe înainte de a preciza faptul că pe unul dintre pereţii standului s-au putut vedea imagini puse la dispoziţie de Serviciul de Salvamont din Vatra Dornei, în care se regăsesc exemple de turism activ în Țara Dornelor.

La standul revistei „Vacanţe la ţară”, am regăsit două numere ale acestei reviste care au, fiecare în parte, câte două articole dedicate zonei Dornelor. Astfel, într-unul dintre aceste numere ale revistei, doamna Marcela Drăgan a scris două articole despre Poiana Stampei, intitulate „Casa-muzeu din Poiana Stampei” şi „Rezervaţia Tinovul Mare, Poiana Stampei”, iar în a doua revistă am regăsit articolele intitulate „Călimani, muntele sfărâmiţat” (Marcela Drăgan) şi „Festivalul Naţional al Păstrăvului, Ciocăneşti” (Cristian-Alexandru Catană).

Putem trage concluzia că reprezentarea zonei Dornelor la ultima ediţie a TTR a fost una la limită, asemeni ultimelor ediţii, şi se pare că depinde de… bunăvoinţa altora şi nu de forţa noastră de mobilizare, şi de aici până la dispariţia de pe harta turistică a României nu mai este decât un mic pas, în condiţiile în care pentru turismul internaţional nu mai existăm de mult. Deocamdată, din punct de vedere turistic, suntem în agonie, adică murim, dar nu ne predăm. Treziţi-vă, dorneni, de la vlădică până la opincă turistică dorneană, dacă nu vreţi să „muriţi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.