Știrile zilei de30 noiembrie 2021

Minerii de la Crucea, închiși în continuare în subteran! Ioan Moraru a demisionat

Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea, au intrat în cea de-a doua zi de grevă spontană, dar și în cea de-a doua zi de blocare în subteran, în cursul acestei dimineți amenințând și cu greva foamei. Mai mult de atât, unii dintre ei amenință că își vor aduce familiile și copiii în mină, dacă solicitările nu le vor fi soluționate până la ora 14:00.


ACTUALIZARE 17:45 După demisia directorului general al CNU, Ioan Moraru, și directorul CNU Suceava, Constantin Proboteanu, și-a dat demisia, argumentând că este un gest de onoare să renunțe la conducerea întreprinderii, în condițiile în care nu poate gestiona situația actuală.

CITEȘTE ȘI: Directorii CNU, Moraru și Proboteanu, au demisionat din funcții!

ACTUALIZARE 17:02 Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat în această după-amiază că reprezentanții Ministerului le-a propus minerilor blocați în subteran, la exploatarea minieră Crucea, o majorare a salariilor cu suma de 300 de lei lunar, până la rectificarea bugetară. Ministrul i-a rugat pe protestatari să accepte această sumă de bani, preț de câteva luni, până la rectificarea bugetară, cu mențiunea că suma este apropiată de valoarea stabilită în protocolul semnat la 30 ianuarie.

„Undeva în iunie vom avea toate condițiile din protocol îndeplinite. Suntem în dialog cu dânșii. Nu o să stăm ca oamenii aceia să rămână în mină”, a declarat Andrei Gerea, la ieșirea de la Comisia pentru Transporturi și Energie din Senat.

ACTUALIZARE 13:38 Directorul general al CNU, Ioan Moraru, și-a dat demisia acum puţin timp. Acesta a purtat o discuţie, la București, cu ministrul Andrei Gerea, pe tema situaţiei Companiei Naţionale a Uraniului, dar și a sucursalei Crucea, la finalul căreia și-a depus demisia. Acesta a precizat că a stabilit cu ministrul că va lua în continuare decizii în numele Companiei, până la numirea unui nou director general. Surse politice menţionează că în locul lui Moraru va fi numit un susţinător al PLR, fostul subprefect al judeţului Suceava, Constantin Harasim.


Conform unora dintre angajații CNU Crucea, un număr de aproximativ 300 de ortaci s-au blocat în subteran în zona troiței din mina Crucea, care nu este în zona de exploatare, iar alte câteva zeci de persoane s-au închis în mina Botușana, care se află în zona de exploatare, în timp ce un mic grup de mineri protestează în zona atelierelor de muncă.

Cerințele ortacilor nu s-au schimbat de la o zi la alta, cerând în continuare demisia conducerii CNU Crucea, demisia conducerii CNU Suceava, respectarea protocolului semnat pe 30 ianuarie 2015, în prezența ministrului Andrei Gerea, dar și vizita unei delegații a Guvernului României, în frunte cu premierul Victor Ponta, Ministrul Energiei, Andrei Gerea, și Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Într-un interviu acordat pentru Radio ORION în cursul primei zile de proteste, directorul general al CNU, Ioan Moraru, explica faptul că minerilor li s-a propus oferta de majorare a salariilor cu 5,2%, fapt care nu i-a mulțumit pe protestatari. El adăuga că o eventuală creștere salarială poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică cadrul legal, fapt pentru care ar fi nevoie de o hotărâre de Guvern.

Oferta directorului CNU a fost una nesemnificativă pentru mineri, aceștia dorind o majorare de salariu cu aproximativ 25%, dar și mărirea sumei de bani pentru norma de hrană zilnică, acordarea de bilete de tratament și pensii mai mari, unele dintre cerințe fiind soluționate deja, dar nu aplicate, prin protocolul semnat la finalul lunii ianuarie.

Într-un interviu acordat pentru Radio România Iași, seara trecută, ministrul Andrei Gerea se arăta extrem de nemulțumit de situația de la exploatarea minieră Crucea și de faptul că protocolul semnat la finalul lunii ianuarie nu poate fi aplicat, cu toate că majorările salariale ar fi trebuit să se aplice începând cu data de 1 februarie. În același interviu, directorul CNU era invitat de către ministrul Andrei Gerea la Minister, pentru a da explicații cu privire la situația de la exploatarea minieră Crucea, începând cu această dimineață.

2 comentarii publicate:

  1. dinu

    Troita este la 500 m in subteran. nu comfundati zona radioactiva cu suprafata.tot ce ieste subteran este in zona de expluatare si zona de radiatii de grupa speciala. nu mai spune-ti prostii.Sa vrut demisia celor 2 directori, acum sa realizat,sa rezolvat parte din protocol e.t.c cat dracu ? mai dureaza tampeniile politice in Romania ,iar noi trbuie sa fim marionetele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.