Știrile zilei de4 decembrie 2022

Ferestre pentru suflet. Pictorul David Croitor, prezent cu o nouă expoziție la Casa de Cultură din Vatra Dornei

David Croitor este un artist bine cunoscut în zona noastră, în țară și chiar peste hotare. Din anul 1986, când debutează cu o expoziție de pictură în cadrul Facultății de Geologie, și până în prezent a avut zeci de expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate, în cadrul Taberelor Naționale și Internaționale de creație. Lucrările sale figurează în colecții particulare din țară, dar și din Anglia, Austria, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croația, Luxemburg, Scoția și Republica Moldova. Este membru al Asociației de Artă „Nicolae Tonitza” din Suceava, al Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor și al Asociației Artiștilor Plastici Mureș.

De curând, David Croitor a oferit iubitorilor de frumos din Vatra Dornei, dar și unora veniți de departe, un dar de suflet, prin expunerea, pe simezele Salonului Alb din cadrul Casei de Cultură „Platon Pardău”, a unui număr de 25 de lucrări, sub genericul „Ferestre”. La vernisaj au fost prezenți un număr mare de colegi din asociație, prieteni și alți iubitori de artă, cărora li s-a adresat, în deschidere, Violeta Codorean, directoarea instituției, care a menționat, printre altele:

„Țara Dornelor este un loc de poveste, cu frumoase peisaje scoase parcă din basmele copilăriei noastre, cu întâmplări și oameni de legendă. Ce face domnul David cu toate acestea? Cu multă dragoste pentru oameni și locuri, cu o dăruire sufletească rar întâlnită, cu smerenie și recunoștință față de Dumnezeu, cu multă lumină ce nu poate să izvorască decât din prea plinul sufletului său, le înveșnicește pe pânză, oferindu-ne o bucurie firească”.

Curatorul expoziției, criticul de artă Delia Ioana Lezeriuc, consideră că expoziția este un dar pentru privitori: „Elementele esențiale ale lucrărilor sunt arta, emoția, dorul, prietenia, devotamentul, credința. Titlul este inspirat de fereastra casei, a atelierului, o punte de legătură între artist și lumea exterioară. Pictura frapează prin excepționala forță cromatică, prin intensitatea cu care se imprimă pe retină. Este o pictură rafinată, ce devine seninătate și convinge prin coeziune, prin echilibrul interior al peisajului. Este rezultatul unui efort conștient de făurire a unor forme noi de expresie a unui artist talentat, a unui om bun și cald la suflet”, a menționat, printre altele, cunoscutul critic de artă.

După ce a ascultat, cu simplitate, din public, artistul a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit de-a lungul anilor și, în special, celor care i-au fost alături în organizarea acestei expoziții, dar și publicului. Titlul expoziției este o invitație pentru iubitorii de artă de a pătrunde în sufletul său, pentru a-i înțelege mesajul lucrărilor. Pictorița Rodica Bușcu, vicepreședinte al ASATD, apreciază talentul, munca și perseverența artistului, subliniind că „este un coleg de care suntem foarte mândri”.

Talentul artistului și frumusețea lucrărilor l-au inspirat pe scriitorul Gruia Ungurian, care i-a dăruit câteva catrene. Familia doctorului Crețeanu și-a exprimat opinia prin intervenția doamnei doctor, care a menționat că prezența la Vatra Dornei se datorează notorietății pictorului David Croitor, care s-a confirmat cu acest prilej. Vorbitoarea a apreciat și unitatea de care dau dovadă creatorii dorneni. Poeta Anica Facina a apreciat splendoarea lucrărilor și a menționat frumoasa colaborare cu artistul, care i-a realizat copertele a două dintre cărțile sale.

Pentru a confirma faptul că artistul dă dovadă de profundă omenie, inginerul Petru Ariciuc a evidențiat sprijinul oferit Fundației „La Dorna nouă ne pasă” prin donarea unor lucrări, valorificate pentru activitatea fundației. Cuvinte de mulțumire a adresat celor prezenți și soția Adriana Croitor.

Personal, m-am bucurat de această nouă prezență a artistului pe simeze, lucrările fiind deosebit de reușite, ele dovedind un salt calitativ în creația artistului, talentul cu care este înzestrat permițându-i să se reinventeze, să găsească noi forme de a se exprima, de a adăuga fiecărei imagini mai multă lumină. Indiferent de tema aleasă, fie că este vorba de case, copaci sau livezi, lucrările poartă amprenta artistului și spun o poveste. David Croitor ne-a făcut un dar de suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *