Eco-brunch în Țara Dornelor, pe cai mari! Impresii legate de evenimentul organizat la Dorna Arini

Evenimentul gastronomic care a avut loc sâmbătă, 25 iunie, în Țara Dornelor, a reunit peste 200 de participanți, dintre care mai mult de jumătate au venit din județe precum București, Iași, Mureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj și chiar de peste Prut, din Basarabia. O bucurie pentru organizatori, care mizează pe interesul în creștere față de astfel de evenimente, menite să valorifice potențialul eco-turistic și să sprijine conservarea patrimoniului local prin intermediul gastronomiei.

Cu fiecare ediție se caută acel spațiu idilic, în aer liber, care să îi deconecteze pe oaspeți de aglomerarea urbană și să le redea preț de câteva ore bucuria de a fi în natură, conectați la ei înșiși și la comunitatea gazdă. La acest eco-brunch, vizitatorii au beneficiat de un cadru aparte, dominat de cai frizieni, recunoscuți pentru aspectul impunător și frumusețea cu care sunt înzestrați genetic, dar și de alte necuvântătoare prietenoase care au atras privirile curioșilor de toate vârstele: găini și câini de rasă, păuni, iepuri. Și nu este o experiență exclusivistă, ci modul echipei de la Domeniul Cailor Bucovina de a-și hrăni pasiunea pentru animale și de a-și întâmpina oaspeții cu căldură, într-unul dintre cele mai importante centre de echitație din Țara Dornelor.

Momentele care au marcat evenimentul din punct de vedere cultural au fost meșteșugurile locale, dansurile și muzica tradițională, specifice comunității gazdă din Dorna Arini. Acestea din urmă au fost oferite de Ansamblul Brădulețul și de interpreta de muzică populară Mădălina Candrea.

Sculptura în lemn, torsul și scărmănatul lânii, cusutul și țesutul la război au luat forma unei șezători autentice de la care nu a lipsit generația de învățați, gata să predea celor interesați arta meșteșugului local. Efectul, mulți dintre participanți au plecat acasă cu un mic suvenir realizat chiar de mâna lor. Șezătoarea a fost coordonată de sculptorul local Mihai Vleju și discipolii acestuia: Hăgătiș Emanuel, Țarcă Mihai și Ortoanu Geanina; de doamnele Paraschiva Pipirigeanu și Olguța Anisiei (țesut și cusut), alături de elevii din comună și profesorii acestora, care aparțin de Clubul Cercetașii Curioși de la Școala Gimnazială Dorna Arini. Aceștia au spus povestea lânii cu propriile mâini dibace, așa cum au învățat de la bunicii și străbunicii lor.

Demonstrația de fierărie a fost apreciată de participanți, care nu s-au sfiit să îi facă galerie frizianului care și-a făcut apariția, la galop, în toată splendoarea. Experiența de conexiune cu natura s-a realizat în ascensiune pe Dealul Vulturu din apropiere, unde ghizii de la Salvamont Vatra Dornei au încântat drumeții cu informații despre potențialul turistic al eco-destinației, care beneficiază de un cadru natural deosebit, fiind înconjurată de patru masive: Călimani, Suhard, Giumalău și Bistriței, care oferă posibilitatea drumețiilor montane și cicloturismului pe trasee itinerante, bine marcate.

Acestea pot fi completate cu succes de aventuri călare sau cu barca pe râul Bistrița și de vizitarea unor obiective importante ca Parcul Național Călimani, cu Rezervația Geologică 12 Apostoli și Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din Șaru Dornei, tinovurile de la Șaru Dornei și Poiana Stampei, comuna-muzeu în aer liber, Ciocănești, Tărâmul Izvoarelor de la Panaci, sau muzee.

Ca de obicei, meniul a inclus o varietate de mâncăruri și produse locale, peste 40 la număr, foarte apreciate în rândul participanților: ciorbă și saramură de păstrăv, căpșuni cu smântână și mămăliguță servite ca desert autentic bucovinean, chiroște cu brânză de vaci (colțunași), sărmăluțe cu carne, dar și cu ciuperci și legume, balmoș și tochitură la ceaun, plăcinte cu varză murată și chimen, brânzeturi produse local, preparate din carne de porc și prăjituri de toate felurile, dar mai ales cu fructe de pădure. Iar că pentru că evenimentul a avut parte de o zi cu soare, apa, miedul și siropurile naturale din fructe de pădure au acompaniat festinul până la ultima picătură.

Toate aceste bunătăți au fost pregătite de reprezentanții unor pensiuni eco-turistice: Pensiunea Arinaș și Casa Carmen din Dorna Arini, Pensiunea Agroturistică Magdalina din Dorna Arini, dar și de producătorii locali: Roman Mezdrea de la Făbricuța de Brânzeturi La Izvorul Dornei din Poiana Stampei, Adrian Grigoraș de la Măcelăria La Grigoraș din Bucovina, Mustea Cristina (Cămara lu’ Buni din Coșna), familia Lemnaru de la Păstrăvăria la Poalele Călimanilor din Șaru Dornei și Andrei Chirilă de la Păstrăvăria lui Andrei din Panaci. Din comunitatea locală de la Dorna Arini au fost prezenți cu bunătăți familia Zancu și familia Olariu, care deține o stână proprie. Demonstrația live de obținere a cașului dulce a fost oferită de localnicii Dinu Știorobelea, Mugur Pipirigeanu și Drăgan Dragoș.

Semne de carte gravate, căni, canvasuri cu peisaje din Dorna Arini, tricouri, insigne și tot felul de obiecte personalizate au fost parte din amintirile pe care cei prezenți le-au putut lua la plecare. Studio Chiriluș din Vatra Dornei a realizat partea de branding a evenimentului și a oferit aceste suvenire personalizate, în acord cu identitatea vizuală a eco-destinației Țara Dornelor.

În calitate de sponsori, Aqua Carpatica a asigurat partea de hidratare, Brutăria Cioată din Dorna Arini a oferit produsele de panificație, cu delicioasele plăcinte cu urdă, iar Spălătoria Roanamar din Vatra Dornei va reda strălucirea fețelor de masă folosite la eveniment.

Partea vizuală a eco-brunch-ului a fost asigurată de Centru de Publicitate Turistică by Viewer.ro, Alexandru Rotariu de la Studio Chiriluș Vatra Dornei, Laszlo Potozky, fotograf pasionat de wildlife și directorul Fundației pentru Parteneriat, care a fost și oaspete special, și ArTiStul, de la Suceava.Media.

Și cum fără voluntarii din zonă nimic nu ar fi fost posibil, pentru reușita evenimentului sunt nominalizați cei care au asigurat accesul participanților, servirea la bar și alergătura pentru ca totul să se desfășoare în cele mai bune condiții: Mihaela și Andra Florea, Elena Pandelea, Alina Czutka, Marius Cazimirciuc și Mircea David. Evenimentul a fost organizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Primăria Dorna Arini și Domeniul Cailor Bucovina și a fost posibil datorită sprijinului financiar oferit echipei de management a destinației de către Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat în cadrul programului de dezvoltare economică durabilă prin ecoturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *