Știrile zilei de17 ianuarie 2022

Atletul Iulian Pop, 12 medalii câștigate în anul 2021: „Niciodată nu m-am dat bătut și am luptat pentru visul meu”

Tânărul atlet Iulian Pop, legitimat la Clubul Sportiv Municipal „Dorna” din Vatra Dornei, a încheiat anul 2021 cu un palmares sportiv impresionant. Nu mai puțin de 12 medalii, dintre care trei de aur, trei de argint și șase bronz, au fost câștigate de atletul în vârstă de 19 ani la cele 15 competiții la care a participat de-a lungul anului trecut. La această listă de rezultate impresionante se adaugă și un loc cinci pe care a reușit să îl bifeze la etapa finală a Campionatului Național de Alergare Montană.

Pe parcursul celor 12 luni din anul 2021, tânărul originar din comuna Ciocănești s-a antrenat aproape zilnic pentru a-și duce mai departe cariera de sportiv și a făcut de fiecare naveta până la Vatra Dornei și înapoi pentru a putea participa la antrenamente alături de colegii săi de club. Pe lângă tot acest efort, Iulian a făcut tot posibilul să se țină și de școală, dar și să muncească pentru a-și asigura o stabilitate financiară, din care să își susțină necesarul de echipament și consumabile.

„Anul 2021 a fost un an pe cât de reușit, pe atât de greu. Ca ultim an la juniori, am pus osul la muncă încă din ianuarie, știind ce obiective mi-am propus, dar și că trecerea la seniori îmi va aduce rezultate mult mai greu. Cu multă muncă și sacrificii, 11 din 12 luni antrenându-mă zilnic, am reușit să obțin o serie bună de rezultate. Nu cele dorite de mine, însă stând și meditând asupra a tot ceea ce s-a întâmplat anul trecut sunt împăcat cu tot ce am realizat pe plan sportiv, de unul singur, fără vreun ajutor material din partea clubului”, ne-a mărturisit tânărul sportiv dornean.

Pe parcursul anului trecut, sportivul Iulian Pop a bifat o serie de rezultate demne de aplaudat. În urma participării la evenimentele desfășurate pe plan național, atletul de la CSM Dorna a ocupat locul al doilea la Open și locul întâi la categoria de vârstă 16-29 de ani la Winter Trail Vlădeasa, în timp ce la Hasmas Winter Trail s-a poziționat pe locul al treilea la Open și pe locul al doilea categoria de vârstă 16-29 de ani. La Campionatul Național de Alergare pe Șosea, pe un traseu de zece kilometri, dorneanul a ocupat locul al 12-lea la individual și locul al treilea pe echipe.

La Campionatul Național de Alergare Montană, tânărul legitimat la CSM Dorna a reușit să urce pe locul al treilea la individual și să obțină biletul necesar pentru participarea la Campionatul Balcanic de Alergare Montană, unde și-a trecut în palmares un loc 12 la individual, dar și o medalie de argint cu echipa națională. O nouă medalie de bronz, la Open, a fost câștigată de atlet la Retezat Sky Race, unde a alergat pe Traseul Valea Mării, iar la Rodnei Sky Race a reușit să bifeze aceeași reușită.

La Hit The Egg Oușoru Challenge, Iulian Pop a urcat pe prima poziție la Open, în proba de Cros de 10 kilometri. Pentru tânărul de la CSM Dorna a urmat Campionatul Național de Alergare Montană, etapa finală, unde a bifat un loc 5 la individual. O nouă medalie de aur la categoria de vârstă 16-29 de ani și una de bronz la Open au fost câștigate la Crosul Libertății, pe un traseu de zece kilometri, la Revolution Race. O altă medalie de argint, dar și un loc 5 la Open au fost bifate la Azuga Trail Race.

„Am început să mă antrenez din anul 2017 și să particip la peste 70 de competiții. Însă cele mai bune rezultate pentru mine au început să apară după ce am început să mă antrenez pe munte și să particip la concursurile de alergare montană: dublu vicecampion balcanic la Alergare Montană cu echipa națională în 2020 și 2021; campion național la Alergare Montană cu CSM Dorna în 2020, locul al treilea în 2019 și locul al treilea la individual în 2021; locul 8 la etapa de Cupă Mondială la Alergare Montană din Slovenia în 2019; locul al patrulea la Semimaratonul Internațional Marvejols-Mende din Franța în 2019 și alte competiții naționale sau locale de alergare montană”, a adăugat dorneanul.

Pandemia i-a răpit șansa de a participa la Campionatul Mondial de Alergare Montană din Spania din 2020 și la Campionatul European de Alergare Montană din Portugalia din 2021. Însă toate aceste competiții la care a luat parte au fost rezultatul antrenamentelor aproape zilnice din ultimii trei ani, de-a lungul cărora a început să își cunoască tot mai bine potențialul.

„De cele mai multe ori am făcut naveta până la Vatra Dornei și înapoi, pe o distanță de 60 de kilometri, unde mă antrenam cu colegii, fără să am parte de o alimentație decentă sau de recuperare și odihnă după antrenamente. Uneori mă prindea noaptea făcând autostopul spre casă, obosit după o zi de liceu și de antrenament. Dar oricât mi-a fost de greu, niciodată nu m-am dat bătut și am avut motivația de a lupta pentru visul meu. Mi-am dorit în toți acești ani, mai mult ca orice, să devin un campion, să îmi reprezint țara la un nivel cât mai înalt și să fac și bani din ocupația asta. Nu s-a întâmplat așa cum mi-am dorit și am fost dezamăgit de mine pentru un timp, fiind în dubii dacă sunt sau nu făcut pentru atletism. Dar încep să îmi dau seama cât de greu a fost să mă duc la muncă pentru a face bani de vitamine, echipament sportiv și alte cheltuieli, pentru că de la club nu primeam niciun fel de indemnizație”, mărturisește tânărul sportiv dornean.

Cu toate că uneori muncea și 10-12 ore pe zi, Iulian și-a făcut mereu timp seara pentru alergare și antrenamente, însă gândurile legate de carieră au continuat să îl afecteze, încercând să afle pentru ce a muncit cu adevărat în toți acești ani. În ultimii cinci ani, tânărul a avut parte de un singur cantonament, în Munții Bucegi, care nu a fost decontat de clubul sportiv la care este legitimat, ci de primarul Radu Ciocan, din comuna Ciocănești, în urma unui apel disperat venit din partea atleților Iulian Pop și Gabriel Bularda, pe când aveau nevoie de pregătire pentru Campionatul Național.

„Primarul din Ciocănești și cei de la Totul Este Posibil mi-au fost singurii sponsori. Trebuie să recunosc că m-au ajutat în ultima perioadă mai mult decât am fost susținut de CSM Dorna în cinci ani de carieră sportivă. Doar ei, familia și locurile mele de muncă m-au susținut financiar în tot acest timp. Pentru următorii ani îmi propun să muncesc și mai mult și să mă axez tot mai mult pe sport, după admiterea din cadrul armatei, după ce îmi voi găsi un club sportiv care să mă susțină, un antrenor care să mă îndrume și să îmi arate cum trebuie să mă antrenez, când voi beneficia de o mai bună nutriție. Motivația și determinarea mă caracterizează, mai ales că am atâtea visuri de împlinit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.