Ziua Unirii. Românii s-au bucurat și au sărbătorit împlinirea unui ideal

De 103 ani încoace, de 1 Decembrie, românii se bucură și sărbătoresc împlinirea unui ideal. Limitate de condițiile impuse de pandemie, manifestările din acest an au fost mai sobre, mai restrânse ca durată și număr de participanți, dar au transmis același mesaj de dragoste față de țară și mândria de a fi român. Am fost bucuroși că în capitală, la Alba Iulia, în marile orașe, nu s-a renunțat la parada militară, pe lângă elementul de spectaculos, asemenea manifestări ne dau un sentiment de încredere și de stabilitate. Spectacolele folclorice televizate au evidențiat, ca întotdeauna, talent și simț artistic, dragostea românilor pentru frumos, respect pentru tradiții și pentru costumul popular.

La Vatra Dornei, preoții slujitori ai Catedralei „Sfânta Treime”, Mihai Valică și Marius Magherca, au oficiat un Te Deum pentru a aduce un omagiu eroilor neamului, celor care s-au jertfit în Primul Război Mondial, care a deschis calea spre înfăptuirea unității naționale, marilor bărbați de stat din acele vremuri, tuturor celor care și-au făcut datoria față de țară.

A urmat o prezentare a contextului care a favorizat actul unirii, pașii realizați de românii din cele trei provincii pentru a-și exprima voința de unire, concretizați în Hotărârea Sfatului Țării din Basarabia, în 1918, în votarea, în Congresul General al Bucovinei, a moțiunii Constituantei, care stipula unirea Bucovinei cu Regatul României și, ca o încununare, în Marea Adunare de la Alba Iulia.

Din intervenția susținută de Ioan Abutnăriței s-au desprins și aspecte ale eforturilor făcute de reprezentanții României pentru ca unirea să fie recunoscută de către marile puteri. Intervenția a fost urmată de un recital de versuri dedicate unirii Bucovinei și Marii Uniri, realizat de scriitorii dorneni Anica Facina, Aldona Patraș, Gruia Ungurian și subsemnata, care au prezentat creații proprii.

Au participat, în limitele permise, membri ai Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornei, membrii Filialei „Arboroasa” a ACPBB, care au oferit participanților simbolice cocarde tricolore, membri ai Filialei Vatra Dornei a SCLRB, alți dorneni, cu toții exprimându-și bucuria că românii nu uită, că nu vor uita evenimentele cruciale din istoria și devenirea noastră și că, în prezent, după cum a subliniat și preotul Mihai Valică, avem stringentă nevoie de unitate și solidaritate, de demnitate națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *