Știrile zilei de5 decembrie 2023

„Forme și culori, armonie pentru suflet”, expoziție de artă plastică și fotografie la Casa de Cultură „Platon Pardău”

Dușmanul nevăzut ne obligă, din nou, să fim mai rezervați, să renunțăm la proiecte culturale care ne animau viața și ne produceau o stare de bine. Nu este o renunțare definitivă, ne adaptăm condițiilor impuse, cu speranța că vor reveni și timpurile normale. Artiștii plastici și cei fotografi dorneni, membri ai Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, s-au înscris în generosul proiect „Dialogul artelor”, al Centrului Cultural Bucovina, la o etapă ce avea să se desfășoare la Vatra Dornei, cu o expoziție colectivă de artă plastică și fotografie, sub genericul „Forme și culori, armonie pentru suflet”.

Din motive obiective, derularea dialogului s-a amânat, artiștii dorneni au hotărât să deschidă expoziția, pentru ca dornenii și cei aflați în trecere prin stațiune să intre pe la Casa de Cultură și să se bucure de cele peste 40 de lucrări aflate pe simeze, semnate de artiștii plastici David Croitor, Rodica Bușcu, Valentina Anichitei Petrescu, Geanina Miron, Cristian Serdenciuc, Andrei Bălău și artiștii fotografi Emilia și Dumitru Chiriluș.

O mângâietoare lumină aurie și o perfecțiune a formelor se desprind din clăile de fân și o cloșcă cu pui, parcă de aur, marcă a cunoscutului pictor David Croitor. Remarcată pe plan național pentru stilul personal și realizarea artistică a icoanelor pe sticlă, Rodica Bușcu expune de această dată și pictură, inspirată de peisajul exotic al Balcicului. De pe pânzele lui Cristian Serdenciuc ne privește Moșul din Rezervația 12 Apostoli, iar Izvorul Sentinela ne duce cu gândul la Dorna altor vremuri.

Valentina Anichitei este îndrăgostită de comorile de artă populară, înnobilând mostre din covoarele bunicilor în cadre măiestre de penel. Geanina Miron, dorneancă la origine, mai puțin cunoscută acasă, este autoare a mai multor expoziții realizate în țară, dar și în străinătate. Acum ne oferă peisaje cu case și flori, un reușit colaj de motive populare, dar și o imagine fabuloasă a Pieței San Marco din Veneția. Debutantul Andrei Bălău ne surprinde de la început prin reușitele sale: natură moartă, peisaje cu copaci și clăi de un verde luminos, în miez de vară.

Din fotografiile soților Chiriluș ne privește un chip senin de fată, îi urmărim pe harnicii gospodari ai zonei la activități specifice oieritului, ne regăsim pe plutele de pe Bistrița Aurie, astăzi reconstruite la Ciocănești în scop turistic. Merită să nu ratați să vă bucurați pentru o clipă, intrând în Salonul Alb al Casei de Cultură din Vatra Dornei, pentru a urmări expoziția ce va fi deschisă în luna octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *