Știrile zilei de21 octombrie 2021

VIDEO. Doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți într-o pădure din Panaci. Poliția a deschis un dosar penal

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere, în cazul jurnaliștilor și activiștilor de mediu care au fost ieri agresați într-o pădure din fondul forestier al comunei Panaci. Joi după-amiază, pe 16 septembrie, în jurul orelor 16:00, activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar, însoțit de doi jurnaliști și un localnic, au mers în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci, pentru a filma un material de presă internațional cu privire la tăierile ilegale de pădure din zona de munte a Bucovinei.

În timp ce se aflau în pădurile din zona comunei Panaci, cei patru, printre care și un activist de mediu și doi jurnaliști, au fost agresați fizic de un grup de 20 de persoane, cu toții înarmați cu răngi și topoare. Cei patru susțin că indivizii i-ar fi amenințat cu bătaia, dar și cu moartea: „Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița”, a spus activistul de mediu. Întregul echipament al jurnaliștilor ar fi fost distrus, iar filmările de pe cardurile de memorie au fost șterse. În timp ce erau agresați fizic, unul dintre jurnaliști ar fi căzut într-o râpă, de unde a reușit să scape și să fugă de la fața locului și să anunțe întregul eveniment printr-un apel telefonic la 112.

Atacul a fost unul sever, iar două dintre victime și-au pierdut cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Ulterior, toate victimele au fost trimise cu ambulanțele la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava pentru o serie de controale medicale.

„Eram împreună cu Radu Mocanu, care realizează acest documentar, și cu activistul de mediu Tiberiu Boșutar. Am urcat într-un ocol privat, unde un sătean ne-a semnalat unele nereguli în ceea ce privește exploatarea. Am oprit pe undeva pe Dealu Ursului, am auzit niște mașini în vale și credeam că vin spre noi proprietarul și șeful de ocol silvic, să aibă un dialog cu noi. Dar dintr-odată am văzut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost zece secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Duster, dar nu a ținut mașina la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112. Între timp, Radu a fost lovit destul de tare la cap și acum are amnezie, uită ce s-a întâmplat și uită destul de des și în prezent. Tiberiu a fost bătut crunt și a fost supus la niște umilințe groaznice”, a povestit jurnalistul Mihai Dragolea într-o intervenție la Digi24.

Care este punctul de vedere al Poliției Suceava

La data de 16 septembrie 2021, la ora 16:06, Poliția Municipiului Vatra Dornei a fost sesizată, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că patru persoane, un activist de mediu, doi cameramani și un localnic, au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci. Având în vederea arealul extins al zonei, au fost constituite în regim de urgență mai multe echipe de polițiști și jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reușit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu și a doi cameramani, a patra persoană, localnicul, reușind să părăsească singur zona împădurită și să se prezinte la sediul poliției.

Cele trei persoane identificate în fondul forestier au fost preluate de echipajele de poliție și conduse la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei. Din audierile efectuate s-a constatat că în cursul zilei de 16 septembrie 2021, activistul de mediu și cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăieri de arbori. În timpul activității, aceștia ar fi fost surprinși de mai mulți localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul și cameramanii fiind agresați de către celelalte persoane.

După inițierea activităților procedurale de audiere pentru stabilirea circumstanțelor producerii evenimentului s-a solicitat exprimarea poziției procesuale a victimelor, prin depunerea plângerilor prealabile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere.

În cursul zilei precedente, niciuna dintre persoanele implicate nu a depus o plângere în acest sens, rezervându-și acest drept procesual, însă polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vatra Dornei au continuat verificările din oficiu și au constituit un dosar penal sub aspectul infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și distrugere. Activitățile investigative și de cercetare penală au continuat și în timpul nopții, reușindu-se obținerea acordului declarat al unuia dintre cameramani pentru efectuarea de cercetări cu privire la cele două infracțiuni.

Polițiștii au identificat cinci persoane care au participat la incident. Cele cinci persoane sunt în procedură de audiere la sediul Poliției Vatra Dornei, în paralel fiind continuate celelalte activități procedurale pentru administrarea probatoriului și dispunerea măsurilor procesuale, sub coordonarea unității de parchet competente. Polițiștii din cadrul Biroului Delicte Silvice efectuează verificări în fondul forestier pentru verificarea unor aspecte privind activități ilicite în domeniul silvic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.