Știrile zilei de27 ianuarie 2022

FOTO. Un nou atac al urșilor într-o localitate din Broșteni. Mai multe ovine au fost omorâte azi dimineață

Urșii din zona de munte a județului continuă să facă probleme. Cel mai recent caz vine din orașul Broșteni, unde în localitatea Lungeni, aproape de granița cu județul Neamț, un urs a atacat oile pe care un tânăr le-a scos la păscut pe un islaz. În urma atacului dat de animalul sălbatic, două ovine au fost omorâte, dintre care una a fost sfârtecată și lăsată fără suflare chiar pe islaz.

Sâmbătă dimineață, pe 31 iulie, un tânăr în vârstă de 17 ani a anunțat incidentul printr-un apel telefonic la 112. Băiatul plecase cu oile la păscut pe un islaz din localitate. Tânărul a anunțat autoritățile că un urs și-a făcut apariția și i-a luat două dintre cele 17 ovine. În timp ce prima oaie a fost sfârtecată și abandonată pe islaz, cea de-a doua a fost omorâtă și luată de urs în pădure.

În urma apelului telefonic la 112, la fața locului a intervenit un echipaj din partea Postului Montan de Jandarmi din Broșteni. Însă când au ajuns în zonă ursul deja se făcuse dispărut în pădure.

În urma acestui eveniment, reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava au transmis o listă de reguli minime de respectat în situația în care ne întâlnim cu un urs. Prezența urșilor este semnalată din ce în ce mai des atât în zonele montane ale județului, cât și în apropierea gospodăriilor. În acest sens, în cazul în care vă întâlniți cu ursul, vă adresăm recomandările:

🔸 Să nu îl hrăniți sau să vă apropiați de acesta pentru fotografii sau din alte motive. Țineți cont de faptul că ursul vă va ocoli dacă și dumneavoastră veți face la fel;

🔸 Faceți-vă semnalată prezența vorbind pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere și să vă poată evita. Atenție! Zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, iar mirosul grătarului cu siguranță îl va atrage și de la 10 kilometri distanță;

🔸 În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră încercați să păreți cât mai mari, prin ridicarea brațelor deasupra capului. În niciun caz nu trebuie să fugiți! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare circa 25-30 de kilometri pe oră. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa și atunci va ataca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.