Ziua Copilului, sărbătorită în avans la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei

Este sfârșit de mai, sfârșit de primăvară. O zi de vineri așa cum nu ți-o dorești: plouă cu găleata. Sunt așteptată. Am fost punctuală toată viața, nu trebuie să întârzii. La ora 10:00 este întâlnirea cu cei mai frumoși, cei mai isteți și cei mai cuminți copii, de la clasa pregătitoare A, de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei, unde învățătoare este Dana Ciuhlău.

Înarmată cu voință, dar emoționată peste poate, ajung, îmi așez recuzita, cele câteva cărți pentru copii, niște ilustrate, pe pupitrul lui Răzvan. El se miră, eu mă fac că nu pricep. Trecem mai departe! Văd prăpădul de afară, prin fereastră, dar aici este bine și frumos. Pe tabla modernă, de care nu am avut parte în cei 40 de ani de carieră didactică, este inscripționat un mesaj pe care nu pot, nu am voie să îl ignor.

Silabisesc cu toți copiii deodată: „Bine ați venit! Mulțumim că „în drumul” dumneavoastră v-ați oprit și la noi! Clasa pregătitoare A”. Am venit cu drag pentru că se apropie Ziua Copilului și pentru că am o carte nouă, denumită „Sunt omul drumului”. Este o carte pentru toți copiii, mici și mari. Motivul drumului va fi cheia a toate. Maria vine la tablă și scrie numele meu. De ce? Ca să vadă toți că citind de la stânga la dreapta și invers, tot Anica Facina este. Adică un palindrom! Mă urmăresc perechi de ochi albaștri, verzi, negri, căprui.

Ne jucăm, vorba vine, că nu este joc ce facem noi. Avalanșă de întrebări, care mai de care, năstrușnicii. Cât de inteligenți pot fi copiii nimeni nu neagă. Și spontaneitatea și voioșia lor te încarcă cu energie. Copil să tot fii. Andrei, poate cel mai serios copil, tace și nimic nu zice. Mă uit la el și îmi trec prin ochii minții serii de elevi, oameni mari acum. Oana scrie cu litere mari de tipar pe o foaie de hârtie, ca pe o dorință a ei: „A venit vara”. Nu pot să o contrazic. Vine vara!

La mulți ani tuturor celor care sunt copii, dar și celor care au păstrat copilul în sufletul lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *