Iulian Pop, tânărul din Ciocănești care a câștigat o medalie de argint la Vlădeasa Winter Trail

Sportivul Iulian Pop, din comuna Ciocănești, legitimat la Clubul Sportiv Municipal „Dorna” Vatra Dornei încă din anul 2017, este unul dintre atleții care, pe 21 februarie 2021, a luat startul cursei Vlădeasa Winter Trail, organizată în Masivul Vlădeasa, în apropiere de Cluj-Napoca. În urma probei de 15 kilometri la care a luat parte, cu o diferență pozitivă de nivel de circa 1.100 de metri, Iulian și-a adjudecat locul al doilea la categoria Open și prima poziție la categoria de vârstă 16-29 de ani.

Antrenat de Cristian Prâsneac la CSM Dorna, Iulian Pop, în vârstă de 18 ani, și-a început pregătirea pentru cursa din Masivul Vlădeasa pe 1 ianuarie.

„Știam că mă vor aștepta mulți kilometri și multă elevație, dar mai știam și care este visul meu: titlul de campion național și participarea la Campionatul Mondial și European de Alergare Montană. Am început pregătirea, iar totul a decurs conform planificării, atingând o formă fizică foarte bună pe care n-am mai avut-o. Volumul de kilometri, elevația și antrenamentele chiar și la -25 de grade și-au spus cuvântul și în cursă, și în forma mea fizică actuală”, mărturisește sportivul din Ciocănești.

Iulian a luat startul cursei cu toate că a suferit o accidentare, cu zece zile înainte, la bicepsul femural drept și la genunchi într-un antrenament montan pe gheață. A urmat o săptămână de tratament de fizioterapie si kinetoterapie, însă în același timp s-a antrenat zilnic pentru proba la care urma să participe la Vlădeasa Winter Trail. A făcut alergare ușoară zilnic, cât să nu își forțeze piciorul.

„S-a dat startul. Am stat cu primul alergător, Ianco Slovak. Știam că este foarte bine pregătit. Am stat în spatele lui, știam că are experiență în multe curse. Nu am făcut ruperi de ritm. Era un tempo tare pentru mine, dar nici pentru Ianco nu cred că era confortabil. Începe urcarea, încerc să o alerg pe toată și reușesc. Stăteam în spatele lui mereu. Ba la cinci metri, ba la zece, dar nu mai mult. La kilometrul 5 mă tot apropiam. Am văzut că reduce ritmul și am trecut la conducere. Eram conștient că este mai bun, dar am zis să încerc, iar după câteva sute de metri m-a depășit”, continuă atletul.

Accidentarea suferită cu câteva zile înainte de cursă și-a spus cuvântul pentru tânărul din Ciocănești, iar în ultimii kilometri de alergare a devenit atât o povară, dar și o încurajare de a da tot ce avea mai bun pentru a termina pe un loc de podium.

„M-am ținut destul de bine în urcarea abruptă. Apoi a început coborârea. Tempoul era altul, efortul era altul. Încep să trag de mine, dar a început durerea de la picior. Am fost nevoit să nu dau tot ca să termin cursa. În primii kilometri era o durere suportabilă, dacă nu forțam. Vedeam cum zecile de participanți se feresc din calea mea. Unii mă încurajau, alții se minunau, alții făceau glume. Trăgeam cât puteam de mine, dar coborârea a fost una tehnică, cu porțiuni alunecoase, pietre și noroi. Piciorul începea să mă doară cu cât trăgeam mai tare de mine, îl trăgeam după mine. Am terminat cursa cu un sprint și am căzut în genunchi la final”, explică tânărul pentru ziarul Monitorul de Dorna.

Motivat și foarte bine pregătit pentru cursa din Masivul Vlădeasa, Iulian Pop a reușit să își adjudece poziția a doua și să se întoarcă acasă cu o medalie de argint, dar și să ocupe primul loc la categoria de vârstă 16-29 de ani. Cu toate că și-a agravat accidentarea, tânărul mărturisește că „nu poate cumpăra cu nimic sentimentul că a făcut tot posibilul să dea tot și că se află printre cei mai buni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.