Județul Suceava va beneficia de mai mulți bani la bugetul local pentru investiții și combaterea epidemiei

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, care candidează pentru un nou mandat, a anunțat că autoritățile locale vor avea, în urma susținerii guvernului și a deciziei Parlamentului, mai multe fonduri pentru investiții și pentru finanțarea eforturilor medicale care se fac la nivel local pentru a combate epidemia cu noul Coronavirus.

Angelica Fădor a arătat că la propunerea PNL, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional o lege care stabilește o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale.

Fădor a subliniat că această lege este extrem de importantă și pentru județul Suceava, care va beneficia de fonduri substanțiale pentru dezvoltare. Deputatul PNL de Suceava a explicat că potrivit actului normativ, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se va aloca lunar o cotă de 15% la bugetul local al judeţului, în prezent procentul fiind de 11,25%.

De asemenea, va fi alocată o cotă de 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, în creștere de la 41,75%, și o cotă de 6% în vederea repartizării la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a Consiliului Județean și un procent de 14% pentru un cont distinct deschis pe seama administraţiei judeţene a finanţelor publice.

„Procentul de 14% este destinat echilibrării bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și se repartizează astfel: 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor”, a precizat Angelica Fădor.

Deputatul a adăugat că în calitate de președinte al Comisiei pentru Administrație a Camerei Deputaților, dar și de fost primar al comunei Iacobeni, a susținut în Parlament fără nicio ezitare această inițiativă legislativă, considerând că reprezintă un pas esențial pentru creșterea autonomiei financiare a unităților administrativ-teritoriale, acestea putând astfel să își facă planuri de investiții fezabile pe termen mediu și lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *