Județul Suceava va beneficia de mai mulți bani la bugetul local pentru investiții și combaterea epidemiei

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, care candidează pentru un nou mandat, a anunțat că autoritățile locale vor avea, în urma susținerii guvernului și a deciziei Parlamentului, mai multe fonduri pentru investiții și pentru finanțarea eforturilor medicale care se fac la nivel local pentru a combate epidemia cu noul Coronavirus.

Angelica Fădor a arătat că la propunerea PNL, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional o lege care stabilește o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale.

Fădor a subliniat că această lege este extrem de importantă și pentru județul Suceava, care va beneficia de fonduri substanțiale pentru dezvoltare. Deputatul PNL de Suceava a explicat că potrivit actului normativ, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se va aloca lunar o cotă de 15% la bugetul local al judeţului, în prezent procentul fiind de 11,25%.

De asemenea, va fi alocată o cotă de 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, în creștere de la 41,75%, și o cotă de 6% în vederea repartizării la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a Consiliului Județean și un procent de 14% pentru un cont distinct deschis pe seama administraţiei judeţene a finanţelor publice.

„Procentul de 14% este destinat echilibrării bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și se repartizează astfel: 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor”, a precizat Angelica Fădor.

Deputatul a adăugat că în calitate de președinte al Comisiei pentru Administrație a Camerei Deputaților, dar și de fost primar al comunei Iacobeni, a susținut în Parlament fără nicio ezitare această inițiativă legislativă, considerând că reprezintă un pas esențial pentru creșterea autonomiei financiare a unităților administrativ-teritoriale, acestea putând astfel să își facă planuri de investiții fezabile pe termen mediu și lung.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.