Monumente istorice uitate. Clădirea cu turn din orașul Vatra Dornei

Construită în anul 1908, în curtea interioară a prăvăliilor din strada Franz Ioseph I, actuala stradă Mihai Eminescu, colț cu strada Mikuli, actuala stradă Luceafărului, pe amplasamentul unei clădiri vechi de mai mici dimensiuni ce a fost demolată, clădirea cu turn are o notă de mister, dezvăluind privitorului mai întâi turnul și abia după ce pătrunzi în curtea interioară poți să admiri și fațada dinspre est.

Clădirea cu turn din orașul Vatra Dornei făcea parte dintr-un ansamblu de construcții de comerț, dar și de locuit, fiind în proprietatea unor familii de evrei. Clădirea a fost cumpărată, în anul 1909, de către Rosa Mohr și înregistrată în evidențele oficiale drept casa cu numărul 1048, cu denumirea de Villa.

Bombardamentele din timpul Primului Război Mondial nu au ocolit-o, fiind distrusă parțial, la fel ca multe alte clădiri importante din centrul orașului. După război, clădirea este refăcută în stilul arhitectonic al vremii, păstrând elementele construcției inițiale. De la moștenitorii Rosei Mohr, în anul 1950, clădirea trece în proprietatea statului român ca efect al naționalizării.

Autoritățile statului român i-au atribuit diferite întrebuințări sociale, iar mai apoi clădirea a primit destinația de locuință pentru chiriași, situație care s-a menținut până în zilele noastre. Nu cu mare cheltuială, dar cu voință neclintită, proprietarii construcției ar putea revitaliza și pune în valoare acest edificiu, care la începutul secolului trecut era o bijuterie a arhitecturii orașului.

Mulțumiri domnului Petrică Borgovan pentru trimiterea către redacție a volumului „Vatra Dornei, zece monumente uitate”, editată în cadrul proiectului iCare, finanțat prin programul Erasmus+ al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.