Astăzi13 august 2020

In Memoriam: Eugenia Pușcașu

Doamna Eugenia a fost o tămăduitoare, o vindecătoare, un „pansament” pe rănile noastre sufletești. Și nu e de mirare că prin alegerile dumneaei s-a numărat și cea care îi va desăvârși cariera și viața, și anume aceea de a fi în slujba oamenilor.

Când a făcut pasul spre profesorat, de la șef de sală (Călimani, Intus, Pensiunea Iulia), i-am spus personal că îi salut decizia. Am cunoscut-o pe Jeni, Eugenia Popescu, în copilărie, crescând la două case distanță unul de altul. Ne-am jucat împreună când eram mici, ne-am stârnit unul altuia pofta de cărți sau de muzică.

În adolescență am povestit despre școală, iubiri, despre ceea ce urma să alegem în viață. Nici căsătoria cu Romică nu ne-a adus vreo înstrăinare pentru că s-au mutat pe o stradă din apropiere, iar mai apoi, când au avut-o pe Andreea, o minunăție de fată, i-am ajuns acesteia profesor, așa că discuțiile și poveștile noastre au continuat. Jeni, pentru mine și prietenii ei, doamna Eugenia pentru elevii, pentru clienții și pacienții pe care i-a servit, a avut multe calități, dar și un dar special, cel al compasiunii.

Am intuit întotdeauna că își va aduce calitatea de mamă în sala de clasă, în atelierul sau în bucătăria unde își ținea cursurile. Pot doar să bănuiesc de unde și-a însușit această tehnică miraculoasă de a-i face pe oameni să-și câștige binele emoțional și sentimentul de unitate, iar aceasta nu putea să-i vină decât de la bunul Dumnezeu.

Pentru că doar Dumnezeu funcționează prin inimă. Și tocmai această calitate a propulsat-o pe Eugenia în poziții profesionale, care au avut legătură cu arta de a repara, a reface sau de a face niște oameni, indiferent de vârsta lor, să funcționeze împreună. Cum a reușit? Simplu! A funcționat de-a lungul anilor exact așa cum a funcționat în propria ei familie, cu iubire, respect și recunoștință. S-a adus pe sine în munca ei. Felul ei de-a fi.

Și-a gestionat relațiile cu doamnele mai în vârstă, chiar dacă îi erau în subordine, exact așa cum ar fi lucrat cu propria ei mamă, iar cu fetele tinere, de parcă Andreea în persoană i-ar fi fost elevă. Și i-a ieșit! Eugenia a demonstrat că se poate face carieră și ca șef de sală, iar foști clienți, pacienții și turiștii care au cunoscut-o nu au încetat să se intereseze de ea sau chiar să o și viziteze, după ce a făcut pasul spre învățământ.

E drept, există mulți oameni cu suflet, atât în hotelărie, cât și în învățământ, însă doamna Eugenia a adus cu ea această dimensiune a empatiei, aceea de a te pune în locul celuilalt, de a fi în celălalt. Nu o dată am auzit-o spunând: „Oare mie mi-ar conveni să nu fiu servită și tratată cu respect?”. Iar această abordare nu a lăsat-o să i se înăbușe sau distrugă exprimarea și preocuparea ei empatică.

Doamna Eugenia a lăsat un mare vid în viețile noastre prin plecarea ei mult prea prematură dintre noi, însă a lăsat fiecăruia câte ceva din sufletul ei frumos, iar pentru asta îi suntem recunoscători. Mamele vin întotdeauna să ne salveze. Chiar și atunci când nu mai sunt alături de noi. Asta va face și doamna Eugenia în continuare cu fiica, cu nepoțica, cu soțul, dar și cu părinții. Ea n-a plecat departe. E doar într-o altă cameră a ființei ei, veghind în continuare asupra celor dragi.

2 comentarii publicate:

  1. Jojo

    Foarte trist! Dumnezeu a luat în ultimii ani o mulțime de persoane dragi nouă și sufletului nostru! Persoane bune care au făcut în lumea asta crudă și falsă care ne înconjoară un loc mai bun, un colțișor de Rai în mijlocul iadului. Și totuși sunt atâtea persoane care fac degeaba umbră pământului și trăiesc liniștite făcând viața celorlalți un calvar. Am înțeles și că Dumnezeu îi ia de-a dreapta sa pe cei buni, dar totuși. De ce? De ce îi ia atât de repede?

  2. Anonim

    Dumnezeu să o odihnească în pace! A fost alături de toată lumea și le-a dat doar sfaturi bune! Sincere condoleanțe familiei! Îmi pare foarte rău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.