O experiență inedită pentru liceenii dorneni: vizită la CERN, în Geneva, Elveția

Un grup de elevi și profesori ai Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, pasionați de știință și tehnică, au participat, în perioada 11-17 septembrie 2019, în cadrul proiectului educațional „Aventuri în lumea științei”, la evenimentul CERN Open Days (14-15 septembrie 2019), în Geneva, în Elveția.

Pentru două zile speciale s-au aflat în centrul celui mai mare laborator de fizică din lume pentru cercetarea particulelor elementare elevii Nimigean Valentin (IX A), Todașcă Andrei (IX A), Forfotă George (IX C), Albotă Damian (X B), Carază Rareș (X C), Leancă Răzvan (XI A), Popescu Ioana (XI A), Năstase Sabina (XI C), Costea Adrian (XII A), Onu Miruna (XII A), Bazeliuc Mihai (XII A), Nimigean Iulian (XII C), Pintescu Iulia (XII C), Anchidin Rareș (XII C) si Bărăscu Andreea (studentă), însoțiți de profesorii Lavinia Gîm (coordonator de proiect), Șaramet Mioara, Todașcă Adriana si Romilă Maria.

Acolo, prin participarea la diverse activități precum ateliere experimentale, prezentări, workshop-uri, proiecții de film, expoziții, au intrat în contact direct cu știința de astăzi și de mâine și au avut șansa de a descoperi cel mai mare accelerator de particule din lume, un tunel de 27 de kilometri în circumferință, situat la o adâncime de 100 de metri sub pământ.

De asemenea, au participat la activități în Centrul de Date CERN, locul în care în urmă cu 30 de ani (martie 1989) s-a născut World Wide Web. Centrul de date CERN este inima întregii structuri științifice și administrative ale acestei organizații. Experimentele realizate produc cantități enorme de date „reconstruite” și stocate permanent în Centrul de Calcul CERN, iar ulterior transmise către o rețea de aproximativ 170 de centre de calcul din peste 40 de țări.

CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) este o organizație de cercetare științifică, un loc în care se caută răspunsuri la întrebări despre apariția și evoluția universului. Laboratorul joacă un rol vital în dezvoltarea tehnologiilor viitorului, inclusiv cele necesare propriei activități, care presupune tehnologii de cea mai înaltă performanță.

CERN dispune de numeroase forme de instruire și specializare care atrag mulți cercetători și ingineri tineri. Menționăm că România este stat membru al CERN din anul 2016, alături de alte 22 de state. La CERN se reunesc eforturile a peste 17.500 de cercetători din întreaga lume, în încercarea de a depăși frontierele științei și tehnologiei, în beneficiul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.