Școala de Vară a Grădiniței „Căsuța Poveștilor” din Vatra Dornei a ajuns la ediția a X-a

De zece ani, un grup de dascăli inimoși ai învățământului dornean le oferă preșcolarilor și elevilor din oraș și din comunele limitrofe o săptămână de jocuri și activități inedite în cadrul manifestării intitulate „Educație pentru toți”. I s-a spus generic școală de vară, deși, dacă ne gândim la locația unde se desfășoară, este mai degrabă o grădiniță de vară.

Inițiativa aparține Asociației Regionale pentru Educație și Dezvoltare, un ONG din Suceava, al cărui președinte este tot cadru didactic. Este vorba de profesorul Rodica Zimbru, director adjunct la Școala Gimnazială Nr. 10 din Suceava, unde această școală de vară a ajuns anul acesta la ediția a XI-a.

Și pentru că rădăcinile de suflet ale doamnei Rodica Zimbru sunt aici, în frumosul oraș din depresiunea Dornelor, de zece ani această activitate de desfășoară o săptămână și la Grădinița „Căsuța Poveștilor”.

An de an, elevi și preșcolari se adună să petreacă împreună, să învețe și să se joace într-un mod inedit, așa cum frumos este definită școala de vară: o modalitate de a învăţa jucându-te şi de a te juca învăţând, un mod plăcut de a petrece o săptămână în compania unor colegi, o oportunitate de a întâlni copii din alte şcoli şi de a îți găsi noi prieteni.

Ceea ce impresionează este faptul că unii dintre participanți au venit an de an, astfel că sunt elevi ce pot fi considerați chiar „fondatori” ai acestei manifestări. În acest an, școala de vară de la Vatra Dornei s-a desfășurat în perioada 15-19 iulie 2019 și a reunit 56 de copii, majoritatea din oraș, cărora li s-au alăturat 15 copii de la Școala Gimnazială Dorna Arini, precum și câțiva din comunele învecinate.

Alături de el, șapte cadre didactice și doi elevi voluntari au muncit zi de zi pentru a le oferi participanților momente și activități inedite. Este vorba despre profesorii Țigănetea Antița și Atănăsoaie Ana Maria de la grădinița gazdă, profesorii Mihaela Cozma și Andriescu Alina de la Grădinița Dorna Arini, profesorul Aștefănoie Cristina de la Grădinița Neagra Șarului, profesorul Mitric Natalia de la Liceul Tehnologic Dorna Cadrenilor și profesorul Rodica Zimbru de la Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava.

Voluntarii au fost Claudia Atănăsoaie, elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 2 din localitate, și Alina Cozma, elevă a Școlii Gimnaziale Dorna Arini, ambele participante la școala de vară de zece, respectiv de nouă ani. Adițional, această activitate s-a bucurat de sprijinul profesorului Iulia Juravle, de la Școala Dorna Arini, care a pus la dispoziție microbuzele școlare pentru deplasări.

Activitățile s-au desfășurat pe parcursul a patru ore zilnic și au cuprins jocuri distractive, realizarea de materiale din hârtie, desene, picturi, competiții și drumeții. Elementul de noutate l-a constituit activitatea intitulată „play dough” sau plastilina din aluat, care le-a oferit participanților ocazia de a integra joaca în învățare într-un mod plăcut și creativ.

Unii chiar au repetat experiența aceasta și acasă, spre surprinderea părinților. Două zile au fost alocate deplasărilor în afara grădiniței, una dintre acestea fiind la Șaru Dornei, la Parcul Național Călimani, centrul de vizitare și la Neagra Șarului, la fabrica de pâine „Catrinuța”, iar cealaltă la Panaci, la fabrica Aqua Carpatica și la Mănăstirea Catrinari.

Fiecare dintre aceste obiective au fost un prilej de bucurie pentru copii, aceștia fiind răsplătiți, după caz, cu pliante, cornuri cu ciocolată special create pentru ei, sticle cu apă, dar și un prânz mănăstiresc pe cinste. Vineri, în ultima zi de școală de vară, participanții au primit vizita unui grup de liceeni, coordonați de profesorul Mihai Cioată, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” din localitate, care au oferit participanților câte o carte în dar.

Este vorba despre cartea „Petrică și extratereștrii”, pe care liceenii le-au și citit-o, cartea fiind o adevărată lecție de viață, de educație patriotică și nu numai. După aceea, părinții au fost invitați la un scurt moment artistic în care participanții au prezentat cele mai importante momente muzicale din cadrul săptămânii petrecute împreună, dar și un film cu fotografii relevante ale activităților desfășurate.

„Școala de vară iar ne-a fermecat / Și ne jucăm și învățăm, / Ne distrăm, ce minunat”, au răsunat glasurile cristaline intonând imnul școlii de vară. În acest fel părinții au înțeles cât de utile sunt astfel de inițiative pentru educația copiilor, având în vedere că vara, deși invită mai mult la relaxare și joacă, acestea pot fi îmbinate plăcut și pot deveni momente minunate de vacanță.

Ceea ce impresionează în astfel de activități este dăruirea cu care cadrele didactice se implică, felul în care le oferă copiilor din preaplinul sufletului lor, pentru că, așa cum se știe, dascălul este cel care pune piatră de temelie la zidirea celui mai impresionant edificiu existențial, sufletul de copil, ca persoană socială. Prin el, prin copil, se definește idealul, prin el se conturează ziua de mâine. Acel „mâine” pentru care ne pregătim azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *